Deze wijnkelder symboliseert 27 eeuwen wijncultuur die volgens de overlevering 7 eeuwen voor Christus door de Feniciërs in Frankrijk zou zijn ingevoerd via een haventje nabij de Canigou. Een eer die de regio Banuyls en Collioure evenwel met de Provence moet delen. Terres des Templiers vertegenwoordigt momenteel ruim 650 coöperanten die samen een domein van 1200 ha vormen, maar amper 20% van de leden zou als zelfstandig wijnbouwer overleven. Net als de leden is ook de ondergrond verschillend met schiste en graves maar ook diverse microklimaten. De Terroirs liggen op diverse hoogten, sommige op zeeniveau, andere meer dan 400m hoog, facet dat de diversiteit doet toenemen.
Het verhaal achter deze producent is gans apart. Vele eeuwen lang werden de wijngaarden aan modernere toepassingen die door Grieken, Kelten en Romeinen werden voorgeschreven, aangepast. De Tempeliers die tussen de 12de en 14de eeuw terugkeerden van de kruisvaarten en zich in de regio vestigden hebben de wijngaarden gerenoveerd en verbeterden de exploitatie. De monniken die zich achter de kruisvaarders schaarden hebben zich indertijd opgeworpen als verdedigers van de wijngaarden maar zorgden eveneens voor uitzwermingen over gans Frankrijk en creëerden de Cellier des Templiers.
De revolutionaire accenten die samen met de kruisvaarders overwaaiden, hielden in eerste instantie rekening met een aangepaste drainage van de percelen, zo nodig werd het water over een lange afstand aangevoerd. Anderzijds werd vanaf 1258 het principe van de mutage toegepast, de fermentatie wordt door toevoeging van alcohol stopgezet waardoor de natuurlijke suikers en de aroma’s van de sappen bewaard blijven. Tenslotte dateert ook de rijping in open lucht uit deze periode. Er werd immers vastgesteld dat de wijnen die tijdens het transport op het bovendek van het schip bleven liggen, rijkere en complexere aroma’s aanboden dan deze die van een bescherming tegen zon en koude genoten. Principe dat trouwens nog steeds inde regio wordt toegepast en de wijnen speciale toetsen meegeeft.
De Cellier des Templiers veranderde ondertussen van naam en werd Terres des Templiers. De verwijzing ‘cellier’ verwijst te sterk naar handelaars terwijl de Templiers een uitgesproken wijnproducent zijn Met de naamwijzing wil men bovendien hulde brengen aan de vele kruisvaarders – wijnboeren- die zich door de eeuwen heen hebben ingezet voor de productie van unieke wijnen.
Tot op vandaag huldigt de Terres des Templiers het principe van proeven en thuisverkoop. In de degustatieruimte kan men na een indrukwekkend bezoek aan de kelders, divers wijnen proeven en aankopen. Niet alleen in Frankrijk maar ook bij ons kunnen de wijnen enkel in erkende centra worden aangekocht, eventueel na een thuisdegustatie. Terres des Templiers heeft geen verdelers, geen invoerders en is noch in de supermarkt, noch in gespecialiseerde wijnhandels, noch op restaurant te verkrijgen. www.terrestempliers.fr
Op de proeftafel:
Cuvée de la Salette – 2015 – Collioure rosé: Assemblage van 75% Grenache noir, 20% Mourvèdre en 5% Syrah. Pelliculaire maceratie van enkele uren, temperatuur gecontroleerde fermentatie en bewaring op fine lies.
In het glas helder pioenkleurig. In de neus leuke aroma’s van aardbei en intense toetsen van rood fruit. Mooi evenwichtig in de mond met lange afdronk, gemengd met suikerhints en leuke frisheid.
L’Or des Templiers 2013 – Colliore rouge: Assemblage 50% Grenache noir,25% Syrah, 20% Mourvèdre en 5% Carignan. Traditionele vinificatie met lange maceratie, rijping van 1 tot 3 sappen op barriques om de kruidigheid te versterken.
Mooi roodkleurig met granaatkleurige reflecties. Complexe aroma’s in de neus met zwart fruit ( moerbei & myrte) en kruiden (kaneel, zwarte peper en muskaatnoot). Subtiele toetsen van kreupelhout en leder. In de mond volrond en krachtig met fruitige toetsen en compote van rabarber en salie, delicaat gekruide en getoaste hints bij de afdronk.
Ravaner 2013 – Banyuls blanc: 100% Grenache gris en blanc. Koude debourbage , mutage met gefermenteerde gist op lage temperatuur en rijping van 12 maand in eiken demi-muids van 600l.
Goudgele kleur, subtiele houttoetsen als eerste aroma, toetsen van gegrild brood, gekonfijte sinaasappel en mirabel. In de mond krachtige structuur met lange afdronk waarbij accenten van zoethout vrijkomen.
Prestige 2014 – Banuyls Rimage: 100% Granache noir, vieilles vignes met rendement van 15hl/ha. Manuele oogst en selectie per perceel, na mutage, maceratie van 20 dagen en rijping van 12 maand sur lies in nieuwe Franse eik.
Zwartkleurige wijn met grote rijkdom en erg geconcentreerd. De neus van chartreuse, wordt snel verdrongen door accenten van framboos en moerbei, ook subtiele hints van koffielikeur. Prachtig harmonieus in de mond met aangenaam fruitige tannines.
Grand Cru Président Henry Vidal 2002 – Banuyls Grand cru- cuvée Prestige: 100% Grenache noir, wijn is afkomstig van overrijpe druiven. Rijpt 8 jaar in foudres en demi-muids, affinage op fles in ondergrondse kelders. Enkel bij grote millésimes.
Donkerbruine kleur met reflecties van acajou. In de neus hints van praline, menthol en kamfer die overspoeld worden door toetsen van zwarte chocolade en gentiaan. In de mond intense toetsen van gekonfijte dadels, Korinthise krenten op een achtergrond van kruiden met subtiele toetsen van kaneel. www.tourisme-pyrenneesorientales.co