Vins Pirard: halve eeuw passie voor wijn

De familiale passie voor wijn zag na de tweede wereldoorlog het levenslicht in 1945 in Verviers, Jacques Pirard met een neus voor zaken, opende er immers in samenwerking met een wijnmakelaar uit Bordeaux zijn eerste wijnwinkel en accentueerde zich hoofdzakelijk op wijnen uit deze regio. Vrij snel ontdekt hij dat de wijnen die aan de klanten werden geleverd niet altijd in overeenstemming waren met de eerder geleverde stalen. Hij trok zelf naar Bordeaux, ontmoette wijnbouwers en proefde talloze wijnen. Meteen lanceerde hij de slogan, ‘Koop enkel je lievelingswijnen, indien je ze niet verkoopt, drink je ze immers zelf!’.

Ondertussen is het wijnhuis nu, drie generaties later, uitgegroeid tot een vaste waarde en behoren diverse domeinen, niet alleen uit Frankrijk, maar ook van de nieuwe wereld tot het assortiment van Vins Pirard dat in een 5-tal winkels aan de wijnliefhebbers wordt aangeboden. Emmanuel staat bekend als de neus van het huis, bij bezoekt de wijnbouwers, proeft de wijnen en selecteert enkel de beste wijnen. Zijn zoon Simon erfde de passie voor wijnen maar volgde eerst en opleiding marketing. Vervolgens trok hij naar Chili om er ter plekke de wijnbouw onder de knie te krijgen, hij volgde een opleiding aan het Lycée viticole in Beaune, trok enkele maanden naar Zuid-Afrika om zich ook hier alle details over de wijnproductie eigen te maken. Sinds 2005 maakt hij deel uit van de familiale onderneming.

Door hun persoonlijke contacten kan de familie Pirard een leuk aanbod voorstellen van wijnen die op ambachtelijke wijze volgens traditionele methodes worden aangemaakt. Hiertoe behoren o.m. Le Domaine du Clos St Landelin – Elzas, La Maison Pierre Ferraud in Bellevue-sur-Saône in de Beaujolais, Domaine Jean-Michel Alquier  in Langedoc  Roussilon, Domaine des Quatres Routes  -Saumur Champigny in de Loire, Domain de Courteillac met de Bordeaux Supérieur van Dominique Méneret in de bordelais en Domaine Torréon  de Paredes in Chili.

Als rode draad voor een selectie stelt Vins Pirard het respect van het terroir en zijn natuurlijke omgeving. De eigenheid van elke terroir met specifieke appellatie is kenmerkend voor elke wijn. Geselecteerde wijnen moeten anderzijds het ‘plezier tot delen’ in zich hebben. Smaken, sensatie, belevenis en het waarom worden bij elke degustatie in vraag gesteld. Tot slot is er de factor nederigheid. Wijn is immers een levend product met onvoorziene aspecten, daarom moet men hen de tijd gunnen om zich te bevestigen en een eigen persoonlijkheid op te bouwen en dit in volledige openheid.

Het aanbod Vins Pirard telt momenteel meer dan 500 wijnen uit Frankrijk en andere wijnlanden. De wijnen worden gratis in gans België geleverd en Vins Pirard zorgt tevens voor een gepersonaliseerd advies. www.espacevin.com