Met TAILFIRE en SUNRAY lanceert The Singleton of Dufftown twee unieke Single Malt whisky’s voor een breed publiek. Speciaal gecreëerd om een nieuwe generatie van whisky drinkers te inspireren, brengen deze gloednieuwe drankmerken ook koks, kaasaffineurs en chocolatier-patissiers in vervoering.
Whiskguy is in de culinaire wereld een begrip. Guy Lippens is beter bekend als chef Whiskguy. Hij kan als geen ander recepten bedenken en koken met whisky. Guy Lippens studeerde af aan de Stedelijke Hotelschool Oostende in 1988 met specialisatie in Traiteur en Patisserie. Guy is werkzaam geweest in Restaurant Georges te Gent, restaurant De Graslei te Gent, Restaurant T’ oude Veer te St. Martens-Latem en het Casino in Middelkerke, Guy werkt sinds een aantal jaar op zelfstandige basis in het segment van de spirits (dranken die voornamelijk uit het Diageo gamma komen) om vanuit de geuren en smaken in de whisky’s een menu op te bouwen. Verder geeft hij ook workshops zoals koken met whisky. Guy kent als geen ander de geheimen van whisky en weet deze smaken te combineren met een eigentijdse, speelse keuken. Met Singleton Tailfire en Singleton Sunray creëerde hij een aantal hoogstaande, culinaire doch toegankelijke gerechten.
Als voorgerecht ontwikkelde Whiskguy een tartaar van St. Jacobsvruchten met mango en Singleton Sunray. Tartaar van Sint Jacobsvrucht met mango en Singleton Sunray: Het vruchtvlees van de Sint Jacobsschelp uit de schelp halen en ontdoen van zijn corail, spoel het vruchtvlees onder koud water en dep droog. Schil de mango en ontdoe hem van de pit. Snijd het vruchtvlees en de mango in kleine brunoise, meng alles door elkaar en breng op smaak met kruiden, een scheutje limoensap en olijfolie. Op het laatste moment parfumeren met een scheutje Singleton Sunray. Dresseren in een bordje of glaasje. Als afwerking kan men dit doen met wat bieslook, preikiemen, geraspte limoenschil of een violet.
Vervolgens werd de Singleton Tailfire perfect geïntegreerd in de pastei van fazant met het toastje van rozijnenbrood en gelei van Singleton Tailfire. Gebruik een artisanale bereiding van fazantenpastei. Dresseer de pastei van fazant al naar gelang het moment in schijfjes, blokjes of reepjes op het bord. De sneetjes rozijnenbrood ontdoen van de korst en in de oven of toaster goudbruin roosteren. Deze dan al dan niet versnijden of met uitsteek vormen bewerken. Voor de bereiding van de Singleton Tailfire gelei: De Singleton Tailfire opwarmen en in koud water geweekte gelatineblaadjes laten smelten en dan laten afkoelen in de ijskast om nadien in blokjes te snijden . Plaatst de pastei van fazant op het bord met de in brunoise gesneden gelei van Singleton Tailfire.
Verder werd de Singleton Sunray een basisingrediënt voor een overheerlijke wortelpuree met geglaceerde beenham. De wortelen schillen en in stukjes snijden, koken, afgieten en laten afkoelen. De wortelen worden geblenderd samen met de roomkaas, room, sesamolie en kruiden. Dit alles pureren en op smaak brengen met een weinig Singleton Sunray . De beenham in blokjes snijden van 4 bij 4 cm met een dikte van +/- 2 cm deze dan instrijken met honing en laten glaceren in de oven .
Anderzijds past de smaak van Singleton Tailfire perfect bij een cassoulet van eendenbout. Een klassieke cassoulet bereiden van de eendenbouten . Best is om de onderbout te gebruiken als garnituur en de bovenbout te ontbenen zodat je er mooie stukjes kan van snijden. De stukken vlees lichtjes aanbraden in een pan. In een kookpot ondertussen enkele fijn gesneden ajuin, wortelen en een lookteentje en wat spek aanstoven in boter . De kookpot bijvullen met het gewenste kookvocht zoals een fond of bouillion. De aangekleurde bouten en vlees toevoegen en op een zacht vuurtje laten gaar stoven. Als smaakmakers kan je hier altijd wat veenbessen of rode bessen toevoegen en naar het einde toe het gerecht afsmaken met SingletonTailfire en wat verse tuin kruiden . Verder kan dit gerecht worden geserveerd met een wok van seizoensgroenten en een puree van zoete aardappel.
Kaasaffineurs geven aan dat de single malts van Singleton perfect gepaird kunnen worden met geitenkazen. Voor de Singleton Sunray is de Cabriogand Fenegriek, een kaas op basis van rauwe biologische geitenmelk de perfecte match. De typische Belgische geitenbrie, de Merlijnkaas, smaakt lekker af als je hem combineert met Singleton Tailfire.
Bernard Proot, patissier-chocolatier van Del Rey ontwikkelde een overheerlijk dessert met Singleton Tailfire en Singleton Sunray. Bernard Proot–Patissier-chocolatier DelRey. Toppatissier Bernard Proot groeide op in een West-Vlaamse bakkerij en spendeerde als kind al zijn vrije tijd in het atelier. Om zo veel mogelijk bij te leren, wisselde Bernard als jonge patissier elk half jaar van werkplaats. Hij werkte onder andere bij Wittamer, Le Nôtre en DelRey. Bij deze laatste is hij uiteindelijk teruggekeerd als chef-patissier, om vervolgens de zaak in 1983 over te nemen en uit te bouwen tot een gerenommeerde klassezaak. DelRey heeft, naast de zaak in Antwerpen, nog vier vestigingen, waarvan drie in Japan. Bernard is met DelRey bovendien de enige Vlaming die lid is van ‘Relais desserts’, een professionele organisatie die de grootste namen uit de patisserie verenigt. “De whisky is alom tegenwoordig in het dessert”, vertelt Bernard Proot. “We creëerden een mooi dessertbord met rood fruit wat verwijst naar de Tailfire. De panna cotta bolletjes van frambozen met Tailfire whisky rusten op een bodem van boterganache met kaneel en Sunray whisky. Naast de frambozen panna cotta eist de gevanilleerde quenelle met Sunray whisky zijn plaats op. Verder op het bord dezelfde gevanilleerde Sunray quenelle, dit keer overgoten door heerlijke chocolade. De Sunray komt nog terug in de twee kleine vanille mousse puntjes. De Tailfire wordt vermengd met luchtige melkchocolademousse. Kleine geïmpregneerde brownies met Tailfire whisky duiken links en rechts op in deze prachtige creatie. Het bord wordt afgewerkt met een fijne melk chocoladeschijf, frambozencoulis en een macaron gevuld met een vanilleganache lichtjes besprenkeld met Singleton Sunray.