Restaurant Het Land – Berlaar

De nakende verjaardagen zijn voor het Balderse, lokale benaming voor Berlaar bij Lier, restaurant Het Land kopzorgen voor morgen. Voor kok Steven Bes en zijn echtgenote Mira zijn de dagelijkse kwaliteit van hun gerechten het absolute hoofddoel.

 

Ruim twintig jaar terug startte Steven in 1994 in de Lierse Begijnhofstraat het restaurant ‘Het Land van Belofte’ op. Een samenloop van toevallige omstandigheden deed het echtpaar evenwel besluiten om de privé-woning in Berlaar tot een nieuw restaurant om te vormen. Hun restaurant is gevestigd in de vroegere leefruimte van het gezin en ademt nog steeds een erg ontspannen en huiselijke sfeer uit. Na een aantal transformatie konden ze hun nieuwe restaurant waarvan de naam werd ingekort tot ‘Het Land’ medio 2004 openen. Of er daverend feestgedruis op til is, blijft nog even afwachten.

 

Los van deze optie blijft een bezoekje aan restaurant Het Land steeds een aangename, leuke culinaire ervaring. Geen drukte en heisa, maar een locatie waar men in een prettig interieur volop kan genieten. In 2009 zorgde Thijs Goossen trouwens voor een nieuwe frisse tint die menig bezoeker bekoort. De overstap naar de privé-woning beklaagt het echtpaar zich geenszins, door de aankoop van een naastliggend pand kunnen privé en restaurant perfect worden gekoppeld en hoeft men na een zware dagtaak geen vermoeiende kilometers meer achter het stuur te kruipen.

 

Het sobere decor ademt klassieke componenten uit met zwaar eiken tafels en stoelen die met gesteven katoenen tafelnappen worden gesierd. Elementen die mooi op elkaar inspelen met enkele decoratieve en klassieke wandversieringen. Door de grote ramen krijgt men een mooi zicht op de tuin. In een zuiders en Provençaals decor kan men hier bij zomers weer tafelen van aperitief tot en met de koffie. ‘Het Land’ biedt voor Steven de kans om zijn levensmotto ‘Lekker eten, een mooi glaasje wijn en goed gezelschap, als ingrediënten voor een geslaagde maaltijd’ maximaal uit te werken en aan zijn klanten aan te bieden.

De menukaart, waarvoor Steven zich op de loop van de seizoenen en de verse streekproducten accentueert, verandert regelmatig en biedt constant een serie lekkernijen deels bereid volgens klassieke werkwijzen, deels bereid met een ingeving van moleculaire en andere moderne inspiraties.

 

Twintig jaar ervaring heeft Stevens motto alleen versterkt en is tevens de aanzet naar een doorgedreven selectie van kwalitatieve ingrediënten waarbij groenten uit eigen streek een belangrijke rol vervullen. De klanten genieten aldus Steven, duidelijk van de hen bekende ingrediënten die ze op een totaal onverwachte manier op hun bord krijgen aangeboden.

De bereidingen worden quasi permanent aangepast mede door het gebruik van nieuwe technieken, belangrijk hierbij is het feit dat de natuurlijke eigenschappen van elk ingrediënt, ongeacht de gekozen techniek, primeert zodat de smaak behouden blijft. De gerechten van Steven Bes getuigen meer dan ooit van een enorme creativiteit van een duidelijk gepassioneerde chef, gerechten die inspelen op het verloop van de seizoenen en een stevige klassieke onderbouw uitstralen.

 

 

Wij opteerden bij onze degustatie voor het lunchmenu 35€ met aangepaste wijnen 19€. Bij het aperitief kleine pittige blauwzwarte olijfjes en enkele leuke proevertjes, zoals aspergekopjes en ijs van asperges, knapperige erwtjes en boontje met heerlijk garnituur van grijze garnaal. Delicaat en succulent. Als voorgerecht serveerde Steven een mooie meid, een minder bekende maar heerlijke vissoort, met de lijn gevangen met een mooi garnituur van paksooi, bouchon mosseltjes en lamsoor. Zilt, delicaat en succulent. Een prima bereiding die het gezelschap meekreeg van een Chardonnay uit de Languedoc, kort gelegerd. Verfrissend mooi en een perfecte aanvulling van de mooie meid.

 

Het hoofdgerecht werd een bereiding van gans, mooi rosé heerlijk knapperig met fijn vetkorstje. Bij ons iets minder bekend, zijn de bereidingen van gans in de regio Visé een oude volkstraditie met tal van variaties. Als garnituur een quinoa van wortel, lookwortel, artisjok en fijn streepje wortelpuree. Zeer fijne bereiding met ruim smaakpalet en zomers fris. Een topper dankzij de perfecte garing en leuke structuur van het vlees. De bereiding van gans werd op sublieme wijze ondersteund door een volronde tempranillo met stevige kleur en behoorlijk smaakpalet. Als dessert kregen we een creatie van Brusselse wafel met aardbei en witte chocolate en een fijne ijsroom met vleugje rabarber en witte chocolade.

 

 

Restaurant Het Land – Smidsstraat 39 – 2590 Berlaar

Tel 03- 488 22 56 – www.hetland.be

Gesloten op zondag en maandag en woensdag- en zaterdagmiddag

Lunchmenu 35 € – wijnen 19€

3-gangenmenu 43 E – wijnen 19€, degustatiemenu 67€ wijnen 28€

 

Culinaire commentaren

 

6 minutes

5 minutes

smaakvariatie en succulente bereidingen

kwalitatieve ingrediënten

sfeervol, sober interieur

attente en elegante bediening

 

Michelin:

1 ster

gastvrij onthaal

intieme hoekjes in de tuin

smaakvolle gerechten

mediterrane zon

GaultMillau

16/20

doordachte presentatie en opbouw

pure smaken vormen schitterend geheel

zeer goede wijnkaart

verzorgd kader

leuk zomers terras

 

Delta:

2 mutsen

kwaliteitsrestaurant met Franse invloeden

ingrediënten kundig bereid

mooie tuin