Restaurant Six Colonnes Waterloo

Het 18de eeuws gebouw op de hoek van de Brusselse steenweg en de Steenweg op Tervuren in Waterloo stond na een bewogen geschiedenis een tijdlang leeg. Toen het trio Marleen, Thierry en Marc besliste om het via een hedendaagse ingreep met behoud van de historische elementen, een nieuw leven te bezorgen als brasserie-restaurant, bloeide het meteen weer open.

Bij de herinrichting bleven de plankenvloer, de edele materialen, gepolijst hout, lederen banket, smeedijzer en glas bewaard. Art deco appliques verlichten nog steeds tal van oude foto’s waarbij de zwart-wit accenten, de bewogen geschiedenis van het pand belichten. In de 19de eeuw was het gebouw het beste hotel van de regio. Hotel Six Colonnes bood een onderkomen aan de toplui van het leger van Wellington dat keizer Napoleon bekampte, maar zorgden eveneens voor onderdak voor tal van diplomaten en wetenschappers. Victor Hugo verbleef er enkele weken voor de publicatie van zijn boek ‘Odes’ en zijn historisch drama ‘Cromwell’. Volgens bepaalde bronnen schreef hij hier eveneens  de meest aangrijpende hoofdstukken van zijn  roman ‘Les Misérables’.

De tijdsgeest van de Belle Epoque is nog steeds in brasserie-restaurant Six Colonnes weer te vinden, tijdsgeest die de locatie terugvoert naar een periode van overvloedige smaakcombinaties waarbij figuurlijk alles is toegelaten. Het veelvoud van suggesties en rijk gestoffeerde kaart maakt het voor elke fijnproever mogelijk om hier, op elk moment van de dag, zijn culinaire capriolen te realiseren, ongeacht of het gaat om een dessertje of zoetigheid, een hapje voor een kleine honger of het degusteren van gastronomische gerechten. De zeer specifieke inrichting zorgt er trouwens voor dat elke zonnestraal alle tafels een supplementair privilege toebedeeld.

De brasserie geniet van een ruime veranda die ook als verwarmde wintertuin dienst doet zodat men desgewenst, het ganse jaar door buiten kan eten. De verwarmde terrassen met leuke tafels en comfortabele rotanzetels transformeren Six Colonnes alleszins in een typisch luxueuze en levendige Parijse brasserie.

De kaart puilt uit van een groot aantal klassieke Frans-Belgische gerechten  met diverse mediterrane toetsen. Regelmatig worden naast de traditionele kaasavond op maandag, thema-avonden georganiseerd waarbij de fijnproevers nieuwe culinaire aspecten ontdekken. Huisgemaakte roomijs, sorbet en desserten vormen een extra pluspunt. Bij het wijnaanbod gaat de aandacht voornamelijk naar de rijkdommen van de Franse wijngaarden met een opmerkelijk aanbod van halve flessen, maar naast deze Franse lekkernijen zitten ook tal van exotische etiketten in het aanbod verweven.

Onze degustatie startte met een onvoorziene hindernis, het ontbrak  de champagne namelijk aan de traditionele bubbels terwijl ook de smaak aan de flauwe kant bleef. Volgens de verantwoordelijke te wijten aan de vaatwas die met het systeem van osmose werkt waarbij de glazen kraakschoon en glanzend uit het toestel komen en ze niet meer manueel hoeven gedroogd te worden. Bij nader toezicht blijkt de osmose inderdaad een invloed te hebben op de bubbelvorming zodat de restaurateur de keuze heeft of het gebruik van een osmosetoetsel of voor de champagneglazen de manuele werkwijze kiezen.  Als voorgerecht opteerden we voor oesters en een brochette van scampi met carpaccio van tomaat. Voor de gelegenheid van het wereldkampioenschap voetbal werd de carpaccio van gele en groene tomaat bijgekleurd door ijsparels van blue caracao. Deze ijsparels gaven alleszins een extra frisse toets aan het gerecht dat een leuk evenwichtig smaakpatroon voorschotelde. Als hoofdgerecht een bereiding van kabeljauw en een fijnproeverssalade met tomaat-garnaal. De verse kabeljauwmoot kreeg enkele asperges en een wortelcreatie als garnituur met natuuraardappelen. De tomaat-garnaal rustte op een zeer overvloedige schotel met diverse slasoorten, rode kool en komkommer. Niet alleen de sla was overvloedig aanwezig maar ook de garnalen werden bijzonder gul bedeeld. De frietjes, goudgeel en mooi krokant waren heerlijk van smaak en knapperig vers. Een extra portie mayonaise werd in een apart potje bijgevoegd. Een leuke maaltijd die perfect werd ondersteund door de witte wijn, Château Bel Air Graves. Afsluiten met een traditionele koffie en dito garnituur maken van brasserie-restaurant Six Colonnes een oase waar je rustig van dagverse ingrediënten kan genieten.

Brasserie-restaurant Six Colonnes – Brusselse steenweg 389 – Waterloo

Tel 02-351 59 29 – www.sixcolonnes.be

Open 7/7 vanaf 10 uur

Lunch 2 gangen 12€, kindermenu 12.5€

Kaasrad en raclette op maandagavond à volonté: 16 €

 

Culinaire commentaren:

Tasted4you:

leuk interieur met authentieke getuigenissen

creatieve presentaties

behoorlijk grote porties

Michelin:

1 bestek, alle dagen feest

authentieke brasserie

ruime keuze

zeevruchtenliefhebbers komen volop aan hun trekken

Delta:

brasserie bi uitstek

gevarieerde kaart met genereuze keuken

gezellige drukte

elegant en gastvrij met mooi houtwerk