Collection d’Oenoconseil – Primeurs 2016 – Médoc – 5/9

Château Haut-Barrail:

Het domein van ruim 12 ha stamt uit de 2de helft van de 14de eeuw en werd destijds uitgebouwd naast een grote molen en kreeg de naam Maison de la Bernadieu mee. De huidige gebouwen stammen uit de 17de en behoren sinds 1987 toe aan de familie Gillet die na een grondige renovatie zorgde voor een eerste grote millésime in 1995.

De ranken genieten van een argilo-calcaire ondergrond en bieden in 2016 een Médoc als assemblage van 70% Merlot en 30% Cabernet sauvignon. In de neus leuke aroma’s van rijp fruit terwijl we in de mond ook toetsen van gegrilde amandelen weervinden. Een jeugdige wijn die reeds mooie karaktertoetsen aanbiedt.

Productie 50.000 flessen – 13€ TTC.

Château Le Pey:

Domein van 32 ha met aanplantingen van 5 tot  6000 ranken per ha en een productie van 55hl/ha. Typisch zijn de cementen cuves met thermogereguleerde temperatuur en koude fermentatie. Behoort aan de familie Compagnet die eveneens eigenaar is van Château Moulis de Cassy en Grand Bertin de St Clair, eveneens Médocwijnen.

De ondergrond bestaat uit residuen van argilo-calcaire elementen terwijl de Château Le Pey 2016 bestaat uit een assemblage van 55% Cabernet Sauvignon en 45% Merlot. In het glas een stevige rode kleur terwijl we in de neus accenten van granaatappel weervinden met een boeket van complex fruit. In de mond licht zurig maar mooie tannines die op verdere rijping wachten.

Productie 100.000 flessen – 12€ TTC.

Château Vernous

Opgericht in 1749 en in 1830 getransformeerd in een jachtdomein-wijngaard door R Bernaud. Het domein van 36 ha werd tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitse troepen bezet. Nadien vinden we er meerdere eigenaars terug tot het in 1998 werd aangekocht door Châteaux en Bordeaux. Deze firma voerde in 2013 een nieuw strategisch plan in met renovaties en kwaliteitsaanpassingen.

Op een ondergrond van sablo-graveleux werden meerdere wijnrassen aangeplant. Château Vernous 2016 is een assemblage van 55% Cabernet Sauvignon, 41% Merlot en 5% Cabernet Franc.

In de neus mooie fruitige accenten gemengd met kruidige hints, in de mond krijgen we een mooi zachte aanzet met fijne tannines en subtiele houttoetsen.

Productie 50.000 flessen – 8.5€ TTC.

Eva:

Domein van 12 ha met een productie van 50hl/ha en manuele oogst. Aan de chai vindt een tweede manuele selectie plaats gevolgd door een koude pre-fermentatie en maceratie van 3 weken.

Eva 2016 is een assemblage van 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot en 20% Petit Verdot. Een mooie doorschijnende rode kleur geeft in de neus een aangenaam fruitig aroma, fruitigheid die ook in de mond wordt weergevonden en wordt aangevuld door toetsen van cassis en subtiele gegrilde hints.

Productie 22.000 flessen – 17€ TTC.