Collection d’Oenoconseil – Primeurs 2016 – Pomerol 4/9

Château du Petit Puch – Graves de Vayres:

Domein van 13 ha op zanderige graveleux dat stamt uit 1330 en indertijd zou zijn opgericht door Elie du Puch. Het kreeg destijds koninklijke aandacht en Edward IV van England zou een graag geziene gast zijn geweest en voerde de wijn in zijn Engelse kastelen in. Tussen 1805 en 1988 is het domein in handen van de familie Meaudre de Lapouyade.  Sinds 2004 is het eigendom van de familie Le Proux de la Rivière en werd het domein, gebouwen, chai en wijngaarden volledig gerestaureerd.

De wijnen 2016 zijn een assemblage van 80% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc. In het glas krijgen we een mooie stevige kleur met licht fruitige aroma’s in de neus, in de mond volrond met subtiele houterige toetsen die duidelijk nog moeten rijpen.

Jaarproductie 50.000 flessen – 16€ TTC

Château Tournefeuille – Lalande de Pomerol

Domein van 17ha in de Vallée de la Barbanne, riviertje in de Médoc. Zou betrokken geweest zijn bij de machtswisselingen tussen Fransen en Britten in de regio. In 1785 komt het domein voor op de kaart, terwijl Victor Tastet vanaf 1880 en Camille Decout vanaf 1940 voor de uitbouw van het domein zorgen evenals voor een duidelijke kwaliteitsverbetering. Nadien zorgt de familie Sauturel voor een grote bloeiperiode die uitloopt tot in de late 70-er jaren. Is eigendom van de familie Petit & Cambier sinds 1998, tevens eigenaars van Château La Révérence, Saint-Emilion en Château Lécuyer, Pomerol, familie die voor een modernisering van gebouwen en installaties zorgde.

De wijnen worden geteeld op een ondergrond van argilo-graveleux residuen en de wijn 2016 is een assemblage van 70% Merlot en 30% Cabernet Franc. In het glas een leuke kleur met nog gesloten aroma’s in de neus, ook in de mond blijft de wijn stoer, onvoldoend soepele tannines, heeft duidelijk potentieel maar is nog veel te jong.

Jaarproductie 60.000 flessen – 21€ TTC

Château La Renaissance – Pomerol

Uitzonderlijk domein van amper 3 ha, eigendom van de familie Pradel de Lavaux, onderdeel van Château Martinet en ondergebracht in een 18de -eeuwse manoir die indertijd als de Prince de Sable bekend stond. Maakt deel uit van een domein van 25 ha met andere kastelen in Fronsac, Lalande de Pomerol en Saint-Emilion.

De terroir bestaat uit zanderige graveleux met behoorlijke oude wijnranken. Château La Renaissance 2016 is een assemblage van 85% Merlot en 15% Cabernet Franc. In het glas een mooie heldere wijn, leuk robijnrood met mooie fruitige aroma’s in de neus. Blijft ook fruitig in de mond met volronde aanzet, stevige structuur, bezit duidelijk karakter en vormt binnen enkele jaren ongetwijfeld een aanrader bij wild en geroosterde bereidingen.

Jaarproductie 20.000 flessen – 40€ TTC