Restaurant La Salamandre – Pauillac

De Médoc is een regio van magiërs, een regio waar gepassioneerde wijnboeren de druiven en hun nectar tot uitzonderlijke wijnen omtoveren maar evenzeer een regio waar fijnproevers hun smaakpapillen volop kunnen verwennen.

Restaurant La Salamandre ligt in Pauillac, hartje Médoc, aan de oevers van het estuarium van de Gironde, de majestueuze stroom die verderop ook Bordeaux ontsluit. In de 80-er jaren opent Didier Riban, lid van een familie die reeds meerdere generaties in Pauillac een onderkomen vond, het restaurant dat hij meer dan 25 jaar zal uitbaatten. Met een leuk zich op de stroom is het vrij succesrijk tot het noodlot in 2003 toeslaat. Een zware brand verwoest nagenoeg het ganse gebouw. Didier beslist evenwel het gebouw te restaureren waardoor men na 18 maand zwoegen, de deuren van de nagenoeg compleet vernieuwde locatie kan openen.

Een kleine 10 jaar terug ontdekte Patrick Iffly, afkomstig van Roanne, de regio van de sterrenchefs, het restaurant. Hij bezit een buitenverblijf in Lacaunes en heeft een bijzondere waardering voor de Médocwijnen. Een carrière-wissel spreekt hem wel aan, hij was in een vroeger leven een tijdlang actief in een brasserie maar maakte nadien de overstap naar de grootdistributie. Als exportdirecteur opende hij diverse buitenlandse filialen o.m. in Roemenië. De deal tussen Didier en Patrick liep erg vlot, temeer daar Patrick met het restaurant ook het voltallige personeel overnam en voldoende beheerservaring bezat om het restaurant op peil te houden.

Het restaurant is ondertussen uitgegroeid tot een figuurlijke kameleon, het is immers tegelijk pizzeria, brasserie en restaurant. Bovendien heeft Patrick in de inkomhal een wijnbar met tabakswinkel ingeplant wat de naambekendheid duidelijk ten goede komt.

In de keuken zwaait Franck Gallet de scepter. Hij zorgt voor een traditionele maar evenzeer inventieve keuken en serveert naast de pizza’s een aantal regionale specialiteiten. De fijnproevers vinden op de kaart meerdere uitgesproken gastronomische klassieker weer. Franck selecteert dagverse ingrediënten die hij op decoratieve manier op het bord schildert. Patricks levensgezellin, Christelle Cosson, is zaalmeester van dienst en zorgt samen met het personeel voor een elegant accentje.

Patrick heeft de voorbije jaren de wijnkaart een duidelijk regionaal tintje meegegeven zo kan men een erg lekkere Pauillac, Saint Estephe, Haut Médoc, Saint Julien en zelfs een Margaux, per glas degusteren. Door zijn persoonlijke contacten met een aantal wijnboeren kunnen deze wijnen eveneens aan een erg interessante prijs worden aangekocht.

Bij onze proeverij kozen we voor een toast met ganzenlever en uienconfituur en oesters als voorgerecht en een tournedos met ganzenlever en aardappelschijfjes en een entrecote médociane met frietjes als hoofdgerecht. Onze toast kreeg 3 forse sneden smeuïge ganzenlever mee naast een pittig slaatje en aromarijke kruidenwijntje. De mooi ziltige oesters waren een combinatie van olérons en huitres du Médoc, een succulent proevertje voor liefhebbers van deze uitzonderlijke zeevruchten.

De tournedos, heerlijk mals en erg sappig, werd getooid met mooie sneden verse ganzenlever lichtjes gebakken en kreeg als garnituur de aardappelschijfjes en een  heerlijke champignonsaus mee. Jammer genoeg was dit gerecht een tikkeltje oversausd. Ook onze entrecote médocaine bleef leuk rosé, getooid met fijne ui-snippers en fris lenteslaatje vormde een korfje goudgele frietjes de einddecoratie. Als afsluiter een thee gourmand met een spietje bessentaart, tiramisu, ijsje, korfje blauwe bessen en frambozen en een crème brulée, een snoepertje!

La Salamandre – 15-16 Quai Leon Périer – 33250 Pauillac

www.laslamandre-pauillac.com

menu 24 & 33€- kindermenu tot 9 jaar 10€

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

brasserie restaurant met modern interieur

klassieke gerechten en regionale specialiteiten

leuk assortiment zeevruchten

zonneterras met zicht op estuarium

seizoensgebonden ingrediënten

leuk assortiment kwaliteitswijnen per glas

Petit Futé:     sympathiek adres

mix van regionale keuken en Italiaanse specialiteiten

serveert seizoengerechten