65 door Belgische specialisten aanbevolen wijnen voor elke dag
Jaarlijks brengt het CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) een twaalftal Belgische wijn- en smaakspecialisten samen om tijdens een blindproef de heerlijkste Bordeauxwijnen te selecteren.
De Bordeauxselectie 2017 vormt een prachtig mozaïek van verfijnde wijnen. Ze staat symbool voor het moderne elan en de hernieuwing van de streek. Vele van deze wijnen zijn fruitig en aromatisch, passen bij elke stijl, leeftijd en gelegenheid. De Selectie 2017 bevat 65 wijnen die in België verkocht worden en die een uitstekende prijs-kwaliteit-plezierverhouding bieden. Deze wijnen zijn typerend voor hun terroir, modern en toegankelijk, en bewijzen nog maar eens hoe verscheiden de Bordeauxwijnen zijn. Ze nemen je mee op reis door de hele Bordeauxstreek en laten je verrassende smaken ontdekken die je graag zal delen. En dat komt goed uit, want al deze wijnen kun je vandaag al drinken.
Het brede palet aan rode wijnen doet het uitstekend bij je favoriete gerechten, en zomerse tafels en wijnbars zullen wild zijn van de aromatische droge witte wijnen. Verras je vrienden bij het aperitief met een frisse en fruitige rosé, een knapperige frambooskleurige clairet, een zachte, goed uitgebalanceerde witte wijn of een crémant met een toets van citrusvruchten.
Alle wijnen uit de Selectie 2017, www.bordeaux.com/be-nl , zijn in België verkrijgbaar in de supermarkt of bij de wijnhandelaar, in een prijsgamma van 4 tot 25 €. Kortom, 65 wijnen die spreken voor hun terroir, voor elke stijl en leeftijd, tegen redelijke prijzen.
De jury vat deze Selectie 2017 in enkele woorden samen: diversiteit, weergave van het terroir en hoge kwaliteit. Vicky Corbeels, maître-sommelier, “Wine Lady of the Year” 2015 en wijnconsultant, werd vooral getroffen door de verrassend frisse, atypische en gedurfde Bordeauxwijnen: “Dit is het moment voor getalenteerde en inventieve wijnbouwers om de uitdaging aan te gaan en nieuwe frisse wijnen voor te stellen. De clairets horen stilaan tot mijn absolute favorieten. Ze zijn apart en elk jaar opnieuw heerlijk en betaalbaar.”
Isabelle Audouin, docente aan de École du Vin de Bordeaux: “De Bordeauxwijnen blijven me verrassen door hun eclectische smaken gaande van pompelmoes tot truffel, van soepel en fruitig tot krachtig en complex. Het palet is breed, zodat iedereen ervan kan genieten, in de gezellige sfeer van een wijnbar bij een bordje tapas, in een restaurant bij een gerecht van een getalenteerde chef of heel gewoon thuis.”
Een ouverture voor kleinere appellaties
De Selectie 2017 zet wijnen met een sterke persoonlijkheid op het voorplan, wijnen die getuigen van de hand van de wijnbouwer. Ze zet ook kleinere en minder bekende appellaties in de schijnwerpers, zoals Listrac-Médoc, Moulis, Castillon Côtes de Bordeaux, Sainte-Foy-Bordeaux, Puisseguin-Saint-Emilion.
Marc Vanel, Essentielle Vino/DM Vino, La Dernière Heure: “Ik hou van wijnen die met de tradities breken en die de traditionele assemblage Cabernet Sauvignon-Merlot overstijgen, die opnieuw plaats ruimen voor de Petit Verdot, de Carménère, de Sauvignon gris of de Colombard. Bij het proeven waardeerde ik vooral de kracht en de finesse van de witte en de roséwijnen. Voor zover dat nog nodig is, bewijzen zij dat Bordeaux een ruime keuze aan kwaliteitsproducten kan aanbieden in de drie kleuren.”
Ecologisch verantwoord… en dat proef je! In 2016 ging 55% van de bordeauxwijngaarden voor een ecologisch verantwoorde aanpak (45% in 2015), met een veelvoud aan productie- en beschermingsmaatregelen. De biologische, biodynamische, geïntegreerde en doordachte wijnbouw wint jaarlijks terrein. Hetzelfde geldt voor het palmares van de hartendieven van de professionals.
De jury van de Selectie 2017 benadrukt het resultaat van de inspanningen die gedaan zijn voor de waardering van en het respect voor het terroir: “We vinden steeds meer biowijnen en wijnen die ontstaan uit doordachte wijnbouw. We voelen het resultaat van de bewustwording van de wijnboeren die sinds een tiental jaren hun teeltmethodes revolutionair hebben gewijzigd, ten voordele van het milieu en de gezondheid. Het terroir komt hierdoor des te meer tot zijn recht en zorgt voor een enorme diversiteit.”