Château Saransot-Dupré – Listrac-Médoc

De wijngaarden van het domein verbergen een hele familiegeschiedenis. In 1750 vinden we de familietak “Les Raymond” reeds terug als wijnbouwers in Listrac. In 1875 kopen ze de wijngaarden van het domein Dupré aan en hopen op deze manier grotere bekendheid en naam te verwerven. Helaas, zijn er op het einde van de19de eeuw de ravages veroorzaakt door de mildiou en vervolgens de phylloxeria waardoor het bedrijf op de rand van de afgrond staat.

Gelukkig is er Marie Raymond, een energieke weduwe die de moed vind om met haar talenten inzake vinificatie, weerwerk te bieden en het bedrijf laat overleven, dit weliswaar met de hulp van haar vader. De eerste inspanningen van deze dame kenden weinig waardering waardoor ze een faillissement niet kon vermijden. Haar vader kocht het domein op en schonk het opnieuw aan zijn dochter die ditmaal wel in haar opzet slaagde en de naam ‘raymond’ definitief op de agenda plaatste. Het domein van 17 ha is vandaag eigendom van haar achterkleinzoon Yves Raymond, gediplomeerd wijnbouwer.

De terroirs van Château Saransot-Dupré rusten op argilo-calcaire ondergronden die uitermate geschikt zijn om een grotere diversiteit van rassen te verbouwen. Naast de traditionele Merlot, 57%, is er de Cabernet Sauvignon amper 12%, terwijl Petit Verdot 15% en Cabernet Franc eveneens 15% het gezelschap krijgen van  1% Carmenère. De aanplantingen variëren van 6700 tot 7000 ranken per hectare en hebben een gemiddelde ouderdom van 25 jaar. Na de mechanische oogst volgt de vinificatie onder automatische thermo-gereguleerde temperatuur terwijl de volledige cuvaison ruim 1 maand in beslag neemt. De eindrijping op Franse eik duurt minimaal 12 maand.

Op de proeftafel: Château Saransot-Dupré 2013

Mooi rode mantel en leuke roodviolette glinsteringen. In de neus komen intense fruitige aroma’s tot ontwikkeling. Accenten van zwart fruit geven leuke aromatische hints met een mooie frisheid. De volronde aanzet in de mond is aangenaam stevig en toont een mooie structuur. Leuke elegantie die ondersteund wordt door een mooie aciditeit en aangenaam fruitige maturiteit. Een leuke wijn die nu reeds alle gourmandises bezit maar makkelijk nog een 10-tal jaar in de kelder bewaard kan worden.

Le Blanc de Château Saransot-Dupré: Afkomstig van erg oude ranken van Sémillon, Sauvignon en Muscadelle, gevinifieerd en gerijpt op eik. Mooie gele kleur met toetsen van agrumes en wit fruit in de neus gemengd met subtiele florale accenten. In de mond delicate hints van hout, grote zuiverheid van wit fruit met aromatische toetsen, mooi vettig en grote finesse.

Le Château Pérac: aangemaakt van jonge ranken of ranken met onvoldoende opbrengst, krijgt traditioneel een figuurlijke overdosis Merlot mee, soms tot 80%. Kan hierdoor vlugger worden geconsumeerd dan de Saransot en weet voornamelijk door een uitgesproken fruitigheid en zijn volronde structuur de wijnliefhebbers te bekoren.

Château Saransot-Dupré 2016:  stevige robijnrode kleur, goed gestructureerde wijn met leuke fruitige accenten, enige soepelheid en mooie aroma’s. Toont ondanks zijn jeudigheid reeds een mooi karakter met fijne tannines. Succesrijk wijnjaar met ontegensprekelijk mooie bewaarwijnen. Kostprijs 13-16€ TTC.