Manoir de Lébioles – “Plus valet quam lucet” – Spa

Het devies dat op het wapenschild van “Le Manoir de Lébioles” staat, en zoveel betekent als “ Meer zijn dan schijn” is een perfecte weerspiegeling van de filosofie van dit unieke hotel-restaurant. “Le Manoir de Lébioles” ligt midden in de prachtige bossen van de Ardennen. Gasten worden ontvangen in een schitterend natuurlijk kader. Het hotel baadt in discrete luxe, ademt een besloten sfeer en biedt een eersteklas service.

Het is voornamelijk aan Georges Neyt (1842-1910) te danken dat één van de mooiste parels van het architecturaal patrimonium van de stad Spa er is gekomen. Neyt, diplomatiek gezant en gevolmachtigde minister, was een uitzonderlijk en visionair iemand, van wie men beweert dat hij een natuurlijke zoon van Leopold I was. Tussen 1905 en 1910 liet hij “Le Manoir de Lébioles” bouwen. Jammer genoeg heeft hij niet lang van zijn “Petit Versailles des Ardennes” kunnen genieten.

In 1912 droeg de erfgename van Georges Neyt, prinses Clémentine, de jongste dochter van Leopold II, het landgoed over aan Edmond Dresse, een Luikse zakenman. In 1926 werd aan de familie Dresse de titel « Dresse de Lébioles » verleend. De familie Dresse de Lébioles heeft daarna 69 jaar in het landhuis gewoond. Het waren vooral Liliane Dresse de Lébioles, de enige kleindochter van Edmond, en haar vader Armand die opnieuw leven aan het landhuis hebben gegeven door er tal van evenementen te organiseren, zoals voorstellingen van het “Théâtre National de Belgique”, jachtpartijen, concerten en schitterende recepties.

In 1980 verkocht Liliane het gebouw aan de “Société Immobilière de Belgique”, die het op haar beurt doorverkocht aan een familie van hotelhouders. Die familie heeft het etablissement tot in 1999 als een eersteklas “hôtel de charme” uitgebaat en boekte daarmee veel succes. Toen het hotel in 1999 werd verkocht, betekende dat echter het begin van een periode vol tegenslagen voor het landhuis. De plannen voor een “nieuw” hotelconcept konden niet naar behoren worden uitgevoerd, het hotel werd ondermaats onderhouden en het was voortdurend het slachtoffer van vandalisme.

Na renovatiewerkzaamheden die meer dan één jaar duurden, ziet het “Petit Versailles des Ardennes” er als herboren uit en heeft zijn pracht en praal van weleer teruggevonden. De inspanningen van een internationaal architectenteam zorgden voor het allermodernste comfort in een omgeving die uitblinkt door haar zuivere lijn zonder de ziel van het voorvaderlijke landgoed prijs te geven. Aan de basis van deze verbouwing lag de visie van de huidige eigenaars, de familie Lüssem, dat de Manoir opnieuw een oord van rust en afzondering moest worden, om de recreatie en ontspanning van de gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Deze visie vindt men duidelijk terug in de kamers en suites die een zee aan ruimte en comfort bieden.

Culinaire geneugten maken een wezenlijk deel uit van de filosofie van het domein en chefkok Olivier Ticki levert hieraan een wezenlijke bijdrage met zijn niet te versmaden keuken. Fijnproevers komen aan hun trekken in het gastronomisch restaurant “Manoir de Lébioles”, waar Olivier en zijn team regionale, authentieke en zeer lichte gerechten voor klaarmaken. Geraffineerde aroma’s, uitzonderlijke creaties en met zorg uitgekozen wijnen verwennen de smaakpapillen. Het restaurant biedt plaats aan meer dan vijftig hotelgasten en bezoekers. Naast de decoratieve pareltjes heeft men in het restaurant een uitzicht op een prachtige zonsondergang boven de ongerepte Ardennen, het sprookjesachtige kasteelpark en het ruime tuinterras. Het restaurant is geopend van woensdag tot zondag.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het menu ‘ Tradition & innovation’ en kregen bij het aperitief een leuke selectie hapjes met o.m. een heerlijk gepocheerde en mooi zilte oester, een kaaskroketje, zalm in een horentje en succulente ganzenlever. Als voorgerecht het delicate vlees van een zeespin gepresenteerd als Parmentier en getooid met een mousseline van groene kool en Xeresazijn, een leuk schuimpje van schaaldieren met subtiele toeten van tomaat en een mooi glazig krokantje. Onze disgenoot koos voor de wilde oester ‘pied de cheval’ een behoorlijk groot maar mooi ziltig exemplaar, lichtjes gemarineerd met chablis, delicate crème van groene asperges en getooid met sol l’y laisse van Bresse kip. Beide voorgerechten wisten alleszins onze smaakpapillen te bekoren.

Volgde een creatie van vlaswijting uit Bretagne, met de lijn gevangen, mooi op vel gebakken en stevig helderwit vlees. Als garnituur jonge erwtjes en coulis van lentegroentjes met leuke krokantjes. Het hoofdgerecht, een quasi de veau van Limousin, heerlijk mals en 4 uur gegaard op lage temperatuur. Mooi evenwichtig gerecht mede door de inbreng van artisjok en een duxelles van champignons. Een succulente creatie met diepe smaakaccenten die harmonieus samenvloeien. Een selectie van regionale kazen zorgde alvast voor een mooie afsluiter.

Manoir de Lébioles – Domaine de Lébioles 1/5 – 4900 Spa

www.manoirdelebioles.com – tel 087- 79 19 00

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

decoratieve presentaties

evenwichtige bereidingen met fijne structuren

leuke smaakassociaties

sfeervol kader

Michelin:       3 rode bestekken

rigentijdse keuken

vermaarde chef

edele producten

chic, modern

GaultMillau:  14/20

elegant, weelderig landhuis

gastronomische topper

creatieve en decoratieve gere hten

Delta:             Gouden Delta 2014

visuele kunstwerkjes

smaken en aroma’s

Hideaways hotels: behoort tot 100 mooiste domeinen in Europa

Authentic hotels & cruises

ideale pleisterplaats