Dit wijnhuis groeide uit de gemeenschappelijke passie van 3 wijnexperts due hun dromen in realiteit omzetten en figuurlijk als 3 musketiers beslisten, hun eigen wijn te maken.
In mei 2008, beslisten Antoine Médeville, Edward Massie en Henri Boyer, drie oenologen bekend en erkend voor hun deskundigheid en professionaliteit die de voorbije 20 jaar in hun laboratoria ‘OENOCONSEIL’, werd uitgestraald, de stap te zetten naar de andere kant van de wijnproductie. Dit door de overname van een wijngaard van 15 ha gelegen op het plateau van Saint-Yzans in Médoc appellatie. Met hun ervaring in het adviseren in de wijnbouw en oenologie, staan de 3 oenologen van OENOCONSEIL voor een enorme uitdaging, nl een van de beste wijnen van de appellatie nog verbeteren door o.m. het optimaliseren van de kwaliteit van zowel de bodem als de trossen en dit door het aanwenden van hun ervaring. Zeer snel bouwen ze een kwaliteitsbeleid uit, zowel in de wijngaarden als in de chai, dat ze hun hun eerste millésime 2008 duidelijk tot uiting brengen. Ze kiezen een eigentijds eerder sober label dat net als hun wijn, traditie en moderniteit optimaal combineert.
Complementaire vaardigheden met een gemeenschappelijke filosofie. Antoine MEDEVILLE is actief in de ganse regio Médoc. Voor hem is de rijpheid van de druiven, de sleutel tot de diepe fruitigheid van de wijn en de rondheid van tannines. Edouard MASSIE is streng op de wijnbereiding, houdt van gecontroleerde extracties. Een selectie van enkel het beste van druif is essentieel voor de finesse en het evenwicht van de wijn. Henri BOYER is de specialist van de wijngaard, zeer veeleisend op de grondbewerking, ijvert hij voor een vegetatief evenwicht van elk perceel, de wijnstok “een beetje pijn doen” is de aanzet opdat elke rank zijn beste producten voortbrengt.
De regio Médoc is geen toevallige keuze, deze driehoekige wijnregio, een soort schiereiland aan de monding van de Gironde bulkt van lokale tradities en biedt ruim 15.000 ha wijngaarden op een strook die van zuid naar noord over ruim 80km loopt. De regio geniet van een eerder zacht oceanisch klimaat met behoorlijk veel regenval die gelukkig ongelijkmatig over de seizoenen is verdeeld. De meeste regenval wordt genoteerd tijdens de late herfst en in het vroege voorjaar, periodes waarin de wijnstok rust. De regen is dan ook ideaal om de reserves aan te vullen. De zachte lente zorgt voor een vroege kiem in de wijngaarden terwijl de bloei in juni meer als eens de geboorte van een grote wijn aankondigt mede door de droge en warme zomers.
Château Fleur de la Mothe, voorheen Château La Mothe, behoort sinds 1932 tot de Crus Bourgeois en situeert zich voornamelijk in de gemeente Saint-Yzans du Médoc, de beste percelen bevinden zich op de heuvelruggen van de ‘croupes de Graves’. Een benaming die duidelijk naar de heuvelruggen verwijst vermits ‘mothe’ in het lokale dialect naar een heuvel verwijst.
Het merendeel van de percelen heeft zicht op de stroom terwijl de heuvelruggen deels bescherming bieden bij vorst, zorgen voor een goede afwatering van overvloedige regenval hoewel de Graves terroirs voldoende waterdoorlatend zijn. De alchemie tussen mens en natuur geeft een grote complexiteit aan de wijnen.
Sinds de overname zijn er permanent investeringen gebeurd. Kleine roestvrije tanks werden geïnstalleerd waardoor perceelskeuzes kunnen worden gemaakt en zijn sinds de oogst 2012 in gebruik. In de wijngaarden wordt gestreefd naar aangepaste methodes om tot een verantwoorde landbouw te komen. Inspanningen die trouwens werden bekroond met het certificaat Terra Vitis, dat voor het eerst prijkt op de oogst 2016.
De oogst 2014 gebeurde deels manueel mede door de hagelbuien die in juni 2014 voor heel wat schade zorgden. De manuele oogst biedt het voordeel dat onmiddellijk tot een nauwgezette selectie kan worden overgegaan met een grotere kwaliteit als gevolg. Werkwijze die indien nodig kan worden herhaald hoewel de mechanische oogst over moderne selectiekenners beschikt wat niet wegneemt dat men aan de chai de oogst op de sorteertafel trieërt.
Ondank diverse aanpassingen blijven de 3 musketiers verder ijveren voor het verbeteren van de uitrusting en het onderhoud van de wijngaarden. De Terra Vitis certificering kadert binnen de globale ecologische benadering en betere integratie van de productie. De werkzaamheden voor een nieuwe bottelarij en koeling van de kelders worden dit jaar afgerond. Nieuwe machines die de bladcontrole optimaliseren worden ingezet, hun capaciteit laat meerdere passage per seizen in de wijngaarden toe.
De oogst 2015 werd gekenmerkt door een verhoging van het aandeel van de Petit Verdot, 14%, waardoor de eindkwaliteit door een grotere concentratie en meer complexiteit, beduidend hoger ligt. In 2015 werd trouwens een hectare extra Petit Verdot aangeplant op een geschikt terrein zodat de wijnen ook in de toekomst leukere aroma’s en een mooiere tanninestructuur kunnen aanbieden.
Château Fleur La Mothe:
Cru Bourgeois, Médoc. Selectie van druiven van de beste percelen, rijke geconcentreerde wijn, boordevol finesse. De tannische structuur zorgt voor een grote bewaarcapaciteit.
Oppervlakte van 15 ha op het plateau van Saint-Yzans met ranken van gemiddeld 50 jaar op argilo-calcaire, graveleux en zanderige terroirs. Assemblage van 47% Cabernet Sauvignon, 41% Merlot en 12% Petit Verdot met traditionele lange cuvaison en rijping op 100% eiken vaten.
Le Jardin de Fleur La Mothe:
Médocwijn. Deze tweede wijn van het Château is een delicate en soepele wijn met harmonieuse tannines en grote fruitigheid.
Oppervlakte van 6 ha op het plateau Saint-Yzans en quasi identieke terroirs van Château La Mothe met ranken van gemiddeld 35 jaar. Assemblage van 60% Merlot en 40% Cabernet Sauvignon. Ruim 30% van de sappen rijpen op eiken vaten.