Restaurant D’Artagnan – Leuven

Als ondernemende jongere, stapte Ernest Kalse, zoon van een wijnhandelaar, begin der 90-er jaren mee in d’Artagnan, een toenmalig bijhuis van restaurant De Nachtuil, beiden gelegen in de Krakenstraat te Leuven. Sinds 2000 runde Ernest de zaak volledig onafhankelijk en kwam zijn echtgenote Sandra stap voor stap mee in de zaak. Geleidelijk aan werd gewerkt aan de kwaliteitsverbetering, maar tevens ook aan de professionalisering van de bediening en het verbeteren van het comfort van de gasten in het algemeen.

Ernest kwam reeds op jonge leeftijd in aanraking met de horeca en kreeg daar de microbe en passie voor koken mee. Hij volgde een opleiding hotel te Antwerpen en deed ervaring op bij oa. “Belle Epoque” en “Lassaut”. De niet aflatende inspanningen in het project D’Artagnan resulteerden in een bloeiende zaak, met een stevige reputatie op culinair gebied. De gasten voelden zich vooral aangetrokken door de topkwaliteit van het eten, de persoonlijke, joviale bediening en de steeds verrassende menukaarten. Ook op het gebied van wijn werden de klanten steeds opnieuw in de watten gelegd.

Na vele jaren te hebben gewerkt in een huurpand en een lange zoektocht naar een geschikte locatie binnen de Leuvense ring hebben Ernest en Sandra de geschikte locatie gevonden om hun verdere groei te kunnen waarborgen. Het betreft het oude gebouw van de Velpia Kantoorwinkel in de Naamsestraat 72 te Leuven. Het pand met een rijke voorgeschiedenis, werd vanaf december 2010 grondig onder handen genomen. Uiteindelijk werden enkel de gevels behouden. Er werd een masterplan opgesteld voor de nieuwe invulling en dit in het kader van knusse gezelligheid enerzijds en multifunctionaliteit anderzijds.

Onder deskundige leiding van Sandra, is de totaalrenovatie en herinrichting een feit. In het ganse renovatieproject stond van meet af aan duurzaamheid en voorsprong op technologie centraal, in de mate van de technische en financiële mogelijkheden. Ook de milieuvriendelijkheid, energiezuinigheid en bedrijfszekerheid werden belangrijke trefwoorden in het ganse project. Ook het comfort van hun gasten stond centraal. Diverse veiligheidsnormen werden ruimschoots gedekt. Qua geluidsnormen volgen zij Vlarem 2, teneinde zich in hun omgeving optimaal te kunnen intrigeren. Het resultaat is een in oorsprong herstelde oude herenwoning, waarbij het handels gelijkvloers opnieuw tijdloze klasse uitstraalt.

Ondanks de veel grotere vloeroppervlakte, zal het aantal zitplaatsen beperkt blijven. Het restaurantgedeelte zal een 40-tal zitplaatsen tellen. De ruime, mooi gedekte tafels staan zo opgesteld dat comfort en discretie gegarandeerd zijn voor hun gasten. De groepscapaciteit verhoogd wel waardoor er gezelschappen tot een 50-tal gasten comfortabel en in stijl kunnen ontvangen worden.

Aan het concept van vroeger wordt er niet geraakt: kwaliteit bieden aan een betaalbare prijs. Dit op basis van de beste ingrediënten, streek- en seizoensgebonden, steeds met volgende lijfspreuk in gedachten: “La cuisine, c’est quand les choses ont le goût de ce qu’elles sont.” Curnonski. In tegenstelling tot voorheen wordt er gewerkt aan een “vaste kaart” die slechts lichtjes zal aangepast worden naargelang zomer/winter, met daarnaast suggesties die de seizoenen wat nauwer volgen. Uiteraard wordt er ook een evenwichtig samengesteld menu aangeboden en voor grotere groepen worden menu’s opgesteld op maat van de klant.

De wijnkaart biedt de gasten een uitgekiende selectie aan van hoofdzakelijk Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen, gaande van kleine landwijnen tot de grootste Chateaus en domeinen. Steeds op zoek naar nieuwe ontdekkingen, waarbij de prijs/kwaliteitsverhouding primeert. Een beperkte selectie kleine flesjes blijft beschikbaar, alsook de formule aangepaste wijnen bij de menu’s, open wijnen per glas en aangepaste formules voor grotere gezelschappen.

Wij opteerden bij onze proeverij voor de lunchsuggestie en kregen bij het aperitief een keurig, smaakvol hapje van mini-tomaat, gerookte makreel en avocado. Het voorgerecht werd een lekkere, smeuïge risotto met gerookte paling en punten van groene en witte asperges. Mooi evenwichtige smaakaccenten verruimden het decoratief aspect van een leuk gerechtje.

Als hoofdgerecht serveerde Ernest een creatie van melkvarkentje met een fijne groentekrans. Mooi sappig en heerlijk mals. Het zoete dessert zorgde alvast voor een fijne afsluiter. De wijnkaart biedt een mooie selectie kleine wijnflesjes, maar ook wijnen per glas waarin ongetwijfeld een ruime schare gasten, voldoening vinden.

Restaurant d’Artagnan Naamsestraat 72 • B-3000 LEUVEN +32 16 29 26 26 • info@restaurantdartagnan.be – www.restaurantdartagnan.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

prachtig karakteristiek pand

ideale ligging in de museumstraat van Leuven

privéparking naast het gebouw op reservatie

succulente smaakaccenten

klassieke bereidingen

Michelin:       3 bestekken

menukaart sluit nauw aan bij klassieke herenhuis

inventieve gerechten

klassiekers worden naar waarde geschat

GaultMillau:  14/20

verzorgde hedendaagse klassieke gerechten

vegetarische bereidingen in aanbieding

mooi tuinterras en private parking

Delta:             3 mutsen

eerbied voor het natuurlijke product

talentrijke chef

aangepaste wijnkaart