Aberlour Slow experience winterbarbecue van Pierre Hacha

De winter is het ideale seizoen om zich te verwarmen rond een knisperend houtvuur en samen te genieten van een buitengewoon gerecht. De koude maakt het des te aangenamer en gezellig om te cocoonen, ons snelle levensritme op pauze te zetten en van de kleine dingen in het leven te genieten! Chef Pierre Hacha, wereldkampioen BBQ & Outdoor Cooking 2013, is een perfect voorbeeld van zo’n levensgenieter. Hij verklapte ons zijn favoriete recepten om een gezellige, overheerlijke winterbarbecue te organiseren.

Hierbij laat Pierre Hacha zich inspireren door de Aberlour-whisky’s, die zich onderscheiden door hun jarenlange dubbele rijping in sherry- en bourbonvaten.  De chef koos deze beroemde Single Malts “voor hun buitengewone finesse”, maar ook voor de waarden die het merk uitdraagt, “passie, vakmanschap en eerbied voor zijn roots”. Zijn recepten passen perfect bij de lichte rooksmaak van de whisky. Ofwel vormt de whisky een ingrediënt van het gerecht, ofwel wordt hij erbij gedronken. Pierre Hacha leert je stap voor stap hoe je een perfecte outdoor barbecue in elkaar steekt.

In eikenbladeren gerookt konijn (4 personen)

Ingrediënten en benodigdheden: 1 schop, 10-tal takken die even lang zijn als de omtrek van de put, zonder bladeren. In de plaats daarvan kan je ook een traditioneel metalen barbecuerooster gebruiken. Eikenbladeren. 1 gevild en schoongemaakt konijn – Versgemalen zwarte peper – Fleur de sel – Aberlour 16j als bijpassende drank.

Recept

Graaf een put van ongeveer 30 cm diep in de grond en steek daarin een vuurtje aan. Temper het vuur door het te bedekken met eikenbladeren en een beetje zand. Maak met de takken een gaatje in de wanden van de put om zo een plantaardig ‘rooster’ te vormen. Je kunt ook een metalen rooster gebruiken dat je rechtstreeks op het vuur plaatst.

Leg het konijnenhaasje erop en bedek hem met een dikke laag eikenbladeren. Laat 10 tot 15 min. roosteren. Zo verkrijg je rosé gebakken vlees. Wens je het konijn à point, laat hem dan nog eens 5 min. garen. Maar let op: het risico bestaat dat de rooksmaak gaat overheersen … Haal het konijn van de barbecue en verwijder de overtollige bladeren. Snijd in stukjes. De smaak van dit stevig stukje wildvlees is vrij sterk.

Serveer met zwarte peper, fleur de sel en eventueel een beetje saus met boschampignons. Geniet ervan met een glaasje Aberlour 16j.

Hamburger met gerookte ui en tartaarsaus en gerookte hardgekookte eieren (4 personen). Het rundvlees kan eventueel vervangen worden door kip- of visfilet (met stevig vlees).

Ingrediënten en benodigdheden: 1 schop – 1 barbecuerooster – 4 ongeschilde uien – 30 g boter – Aberlour 12j – 3 hardgekookte eieren – Mayonaise van goede kwaliteit – 3 mespuntjes fijngehakte peterselie – 1 fijngehakte sjalot – 1 snufje gehakte kappertjes – Peper, zout. – 4 mooie hamburgers van zuiver rundvlees – Barbecuekruiden – 4 hamburgerbroodjes – Enkele saladeblaadjes, fijngesneden rauwe groenten – Gerookt zout – Aardappelen volgens eigen smaak: frietjes, in de schil, puree…

Recept

Graaf een put en maak er een vuurtje in, net zoals bij het gerecht voor de haas. Laat de uien (in de schil) en leg ze samen met de gepelde en gedroogde hardgekookte eieren gedurende 30 min. rechtstreeks op het barbecuerooster te garen op een laag vuur (max. 70 tot 80°C). Haal de uien en eieren van het vuur. Leg de eieren opzij. Schil de uien en snijd ze in ringen.

Laat de boter smelten in een pan op een zacht vuurtje. Let op: de boter mag niet roken, noch donker worden. Mocht dat wel zo zijn, gooi ze dan weg en doe een nieuwe poging. Karamelliseer de uien en deglaceer daarna met een flinke scheut Aberlour 12j. Laat afkoelen.

Maak je tartaarsaus klaar: plet de eieren met een vork, voeg de fijngehakte peterselie, sjalot en kappertjes evenals zout en peper toe. Meng goed met de mayonaise. Proef en kruid af indien nodig.

Leg de hamburgers op het rooster en bestrooi ze tijdens het roosteren met kruiden. Snijd de broodjes in tweeën en laat ze snel een kleurtje krijgen op het rooster, met de kruimelkant onderaan.

Dresseer als volgt: leg enkele saladeblaadjes op het bord. Leg daarna de onderste helft van een broodje op het bord en bestrijk de kruimelkant met tartaarsaus. Gebruik daarvoor een koffielepel. Leg het vlees of de vis erop. Voeg de gerookte uienringen toe, een laagje tartaarsaus, de salade en fijngesneden groenten. Besmeer de bovenste helft van het broodje met tartaarsaus. Sluit je burger. Doorprik het geheel met een brochettestokje om het mooi samen te houden. Serveer met aardappelen bestrooid met gerookt zout en een portie extra tartaarsaus.

Tip: als je beide recepten dezelfde dag klaarmaakt, begin dan met de haas en eindig met de hamburger, omdat die laatste op een lager vuur bereid wordt.

Meer info over Aberlour-whisky’s en -whiskyhuis: www.aberlour.com