Café Metropole – Brussel beleeft een tweede jeugd

Café Metropole is, met zijn beroemde verwarmde terras, onlosmakelijk verbonden met de Brusselse identiteit. Het is de place to be voor al wie het hart van de Europese hoofdstad wil voelen kloppen. Sinds de oprichting van het hotel in 1890 is het niet meer bij te houden hoeveel beroemdheden even in dit achtenswaardige etablissement hebben plaatsgenomen. Vandaag beleeft het zijn tweede jeugd. Een ware verjonging die niet alleen te danken is aan de sterk verbeterde toegankelijkheid, maar ook aan het talent van Benjamin Obsomer, de nieuwe chef achter het fornuis.

De aanleg van de voetgangerszone in het Brusselse stadscentrum heeft een aanzienlijke impact gehad op Hotel Metropole. Vandaag kan het hotel met het beroemde bijbehorende café eindelijk weer uitpakken met een goede toegankelijkheid. Net als vroeger zijn er opnieuw twee mogelijke toegangswegen: via de Adolphe Maxlaan, de gekende weg tot nu toe, maar ook opnieuw via de Wolvengracht, waardoor Café Metropole gemakkelijk met de auto toegankelijk is.

Met zijn weelderige en unieke art-deco-inrichting blijft Café Metropole nog steeds de ontmoetingsplaats van een keurig en kosmopolitisch publiek dat de onevenaarbare en tijdloze sfeer van deze plek op prijs stelt. Voorheen was de exploitatie van Café Metropole in privé handen maar mede door het verdwijnen van restaurant Alban Chambon waardoor het hotel geen eigen restaurant meer bezat, werd het beheer door het hotel overgenomen en werden enkele wijzigingen doorgevoerd. De aanstelling van Manuel Rodriguez als directeur van het restaurant en chef Benjamin Obsomer als nieuwe meesterkok zijn de meest opvallende veranderingen.

Benjamin Obsomer was lange tijd rechterhand in de Brasseries Georges en heeft een uitgebreide internationale ervaring door zijn vele reizen. Dat stelt hem in staat om nieuw leven in de keuken van Café Metropole te blazen door meer dan ooit te focussen op versheid, streekproducten en authenticiteit. Naast de klassiekers van de Brusselse brasserie, zoals rundstartaar of gerookte zalm op oude wijze, vind je voortaan op de zeer regelmatig vernieuwde menukaart enkele ambitieuzere specialiteiten zoals de heerlijke goudbrasem in zoutkorst. Enkele nieuwkomers: eendenborst met hazelnoten en speculaas, gepocheerde nachipeer met witte wijn en pompoenkroketten, terrine van eendenfoie-gras met geroosterde amandelen en abrikoos, chutney van exotisch fruit met brioche, de clubsandwich Metropole 31 (verkozen tot beste clubsandwich van 2012), duo van sole meunière, tortellini met boleten, champignoncrème, colonnataspek & parmezaan, kastanje-vanillepanna-cotta, Brusselse tiramisu …blijven de talloze fijnproevers verrassen en verwennen. Benjamin zorgt eveneens voor een vleugje exotisme in zijn presentaties zonder bruuskeren evenwel, maat met dit tikkeltje meer bieden de gerechten succulente hints en smaakvolle accenten.

Manuel Rodriguès, de nieuwe heer des huizes, net als Benjamin Obsomer sedert begin 2016 in dienst van Café Metropole, creëerde opnieuw een onberispelijke en perfect beheerde klantenservice. Je wordt met de glimlach verwelkomd, een  leuke ervaring die uitvloeit in een aangename en culinaire belevenis die in het prachtige kader van dit architecturaal pareltje voor mooie herinneringen zorgt.

Ondanks deze kwaliteitgerichte aanpak blijven de prijzen uiterst toegankelijk, met bijvoorbeeld een uitgebreid lunchmenu, voorgerecht en hoofdgerecht met meerdere keuzemogelijkheden, voor €18. De must van het etablissement, nl de clubsandwich van Hotel Metropole, verkozen tot de beste van Brussel van 2012, mogen we evenmin over het hoofd zien.

Ook de dorstigen zullen hun gading vinden, met een doordacht aanbod van wijnen die geselecteerd zijn omwille van hun uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en daarnaast een mooi assortiment uit het beste van wat de Belgische brouwerijen te bieden hebben. Zo fungeert Café Metropole als een visitekaartje van onze brouwerskunsten, met een divers aanbod met de grote klassiekers zoals Duvel en Orval, maar ook veel specialere bieren zoals Abdij van La Cambre, Zinnebier en Jambe de Bois. Een leuk weetje is het verhaal van de cocktail ‘black russian’, een wereldberoemde cocktail van wodka en koffielikeur, die in Café Metropole in het leven werd geroepen! Iets fris, een koffie, een ontbijt of een lunch, iedereen vindt, ongeacht zijn leeftijd, in hier datgene wat hij verwacht van een etablissement dat in Brussel letterlijk geschiedenis heeft geschreven.

Wij opteerden bij onze proeverij voor sint jacobsvruchten en een terrine van patrijs als voorgerecht en slibtongetjes en americain maison als hoofdgerecht. De gebakken sint jacobsvruchten rustten op een bedje van witloof en werden getooid met een delicate bouillon van sinaasappel. Een leuke decoratieve verrassing met mooie smaakaccenten. De terrine van patrijs kreeg een garnituur van ganzenlever, een in wijn en kruiden gekonfijte vijg met abrikoosbrood, appel compote, knolselder en guave. Een vlotte combinatie met subtiele smaaktoetsen. Het duo van slibtongetjes genoot van een decoratie van winterse groenten en natuuraardappelen, terwijl de huisgemaakte americain, een meer dan behoorlijke portie, salade, cornichons, karpertjes en uitjes meekreeg samen met een korfje goudgele en lekkere krokante frieten. Een Brusselse tiramisu en koffie gourmand werden het slotakkoord van een leuke en gezellige maaltijd in een uniek historisch decor.

Café Metropole – De Brouckereplein 31 – 1000 Brussel – tel 02 – 214 26 27

www.metropolehotel.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

attente bediening

uniek historisch decor

leuke lederen zitbanken

decoratieve presentaties

Brusselse klassiekers en brasseriegerechten

ruim smaakassortiment mooi evenwichtig

Delta:             elegantste terras van de hoofdstad

Belgische klassiekers

brasseriegerechten

grandioos kader