Ardbeg Kelpie

Ardbeg Kelpie is een gelimiteerde editie gecreëerd ter gelegenheid van Ardbeg Day 2017. Het is de allereerste whisky van de distilleerderij die rijpte op ongebruikte vaten uit eikenhout van de Zwarte Zeekust. Deze vaten – die tot nog toe uiterst zelden werden gekozen voor de rijping van whisky – creëren een ongelooflijk intense smaak. In combinatie met Ardbeg gerijpt op oude bourbonvaten levert dit een whisky op met een buitengewone diepgang, die zijn banden met de Zwarte Zee en het unieke smakenpalet van zijn vaten op indrukwekkende wijze tot uiting brengt.

Proefnotities:

Ardbeg Kelpie is niet koud gefilterd en gebotteld met een alcoholpercentage van 46%. Kleur: goudbruine gloed.

Aroma’s: In de neus een schitterende, intense, levendige en uiterst rijke mengeling van aroma’s – krachtige en olieachtige turf, pure chocolade, gerookte vis, een vleugje zeewier en een opvallende, zeer kruidige noot. Rijke toetsen van pittige zwarte peper. Na toevoeging van een scheutje water komen enkele overbekende Ardbeg-noten naar voren: romige koffie, gerookte fudge, dennenhars en zelfs impressies van gerookte kokosnoot.

Smakenpalet: In de mond eerst zeer peperig, gevolgd door een explosie van volle smaken. Stroperige toffee, Turkse koffie, gerookt spek en intense noten van pure chocolade. Verrassende fruitige toetsen van perzik, notenhout en kruidnagelolie en een subtiel vleugje zwarte olijf achteraan op de tong.

Afdronk: Bijzonder lang, met intense en rijke aardse nuances van kruidnagel, teer en krachtige toffee.

De Kelpie:

De link tussen de Ardbeg-distilleerderij – gelegen aan de kust in het uiterste zuiden van Islay – en de zee was altijd al bijzonder sterk. Op het eiland worden van generatie op generatie verhalen verteld over mysterieuze wezens in de diepe wateren. Een van de meest angstaanjagende monsters is volgens de bewoners de kelpie – een Schotse watergeest die van gedaante verwisselt. Het schepsel verandert in een paard of een stier en valt nietsvermoedende voorbijgangers aan.

Volgens de legende werd lang geleden een boer tijdens zijn wandeling aan de kust vlak bij Ardbeg bijna in zee gesleurd door een stier. Hij slaagde erin het wezen te overmeesteren en sloot het op in een schuur, waar het om genade smeekte. In het schemerdonker werd de dochter van de boer achternagezeten door een watergeest die zon op wraak, in de vorm van een paard. Overmand door angst liep het meisje naar de schuur en bevrijdde de stier. De kwaadaardige wezens aarzelde niet en vluchtten weg, richting zee …

Ardbeg:

Ardbeg, opgericht in 1815, is de ultieme Islay single malt. Het gerenommeerde merk wordt door kenners wereldwijd beschouwd als de meest turfachtige, rokerigste en meest complexe Islay-maltwhisky. Ondanks zijn rokerige karakter is Ardbeg vermaard om zijn heerlijk zoete smaak – een kenmerk dat door liefhebbers ‘de turfparadox’ wordt genoemd.