AOC Fitou viert 70ste verjaardag

De oudste “rode” benaming van de Languedoc werd in 1948 in Aude geboren en viert met de vintage 2018 zijn zeventig jarig bestaan. Het succesverhaal van een wijngaard uit het Corbièresmassief dat zijn kracht en rijkdom put uit een ‘detail’, twee terroirs dansen een figuurlijke tango met identiek wijnras: de Carignan.

De wijnboeren van de Fitou in de Aude feesten. In het voorjaar van 2019 wordt met de presentatie van de vintage 2018 Cuvée, de geboorte van deze AOC herdacht. De oudste AOC rode wijn uit de Languedoc, werd erkend bij decreet van 24 april 1948. De erkenning door het INAO hertekende het landschap van Corbières, twee verschillende gebieden gescheiden door de bergen kregen dezelfde naam. Een unieke originaliteit in de wijngeschiedenis, één naam twee geografische enclaves verspreid over negen gemeenten, enerzijds de ‘maritime’ Fitou, langs de kusten en gekenmerkt door klei en kalksteen bodems onder maritieme invloeden (Fitou, Leucate , La Palme, Caves, Treilles); en de anderzijds de ‘berg’ Fitou, 30 kilometer landinwaarts in het hart van het land van de bergachtige Corbières, gedomineerd door leisteen en een klimaat minder gevoelig voor de effecten van de Middellandse Zee (Tuchan, Paziols, Cascastel Villeneuve Corbières).

Kwaliteit op het rendez-vous

“In 1948 vereiste het bestek minimaal negen maanden rijping in eiken vaten. Hout wordt nog steeds gebruikt, maar ook andere rijpingen zijn aan de orde, beton, roestvrij stalen tanks, vaten of fusten, mede geëvolueerd met de smaak van de consument, “zegt Izard Alban, communicatiemanager van het Syndicat du Cru en wijnmaker bij Domaine Lerys. Deze geleidelijke aanpassing loopt parallel met het kwalitatieve bereik van AOC Fitou. Symbool van deze dynamiek? Met 37 privékelders en 3 wijnbouwcoöperaties kent Fitou sinds enkele jaren een golf van nieuwe privédomeinen (Domaine Sarrat Sol Tuchan, Domaine Balansa Villeneuve-les-Corbières …) ook meer domeinen zorgen voor bio conversie (Domaine Lerys, New Castle, Château Les Fenals) of gecertificeerde AB (Mamaruta Estate, Domaine La Grange, Mas des Caprices), terwijl een aantal wijnmakers geen SO2 meer aan hun wijnen toevoegen.

Fitou is ontwikkeld op basis van de Carignan die in alle assemblages voor minstens 60% aanwezig moet zijn. Zijn metgezel is meestal de Grenache. Ondanks de input van nieuwe rassen in de Languedoc, bleven de Fitou-wijnboeren trouw aan deze traditionele en authentieke zuidvariëteit. Bovendien is de Carignan een niet veeleisende druif, aangepast aan de droogte die leuk samengaat met Grenache, Mourvèdre en Syrah. Deze druif, gekleineerd in de jaren ’80, is sindsdien uitgegroeid tot trendy compagnon die de erkenning van een naam ondersteunt die haar identiteit heeft geconsolideerd. Ze is vandaag onbetwistbaar het symbool van de dynamiek van de Fitou-benaming.

70 jaar Fitou, twee feestmomenten:

Op de vakbeurs ‘Wine Parijs’ 11 tot 13 februari 2019 krijgen de bezoekers een voorproefje van de ‘ruwe’ vintage 2018. De Fitou 2018 is immers pas vanaf 1 mei 2019 beschikbaar, alleszins een goede gelegenheid om aromatische toetsen van elke variëteit op te sporen, Fitou in zijn assemblages Carignan, Grenache, Syrah en Mourvèdre.

Fitou Cuvée verjaardag 1948-2018: een unieke assemblage : de wijnmakers van de stad Villeneuve-les-Corbières (Mont Tauch coöperatie Balansa Domain, Domain Château Lerys en de Espigne) creëren een gezamenlijke cuvée met aandacht voor de 100% leisteenbodems van de Fitou-berg. Elke wijnmaker heeft een wijn gemaakt die op hem lijkt, daarna werden de afgewerkte wijnen geassembleerd, wat leidde tot een zeer unieke productie die net als de traditionele Fitou pas vanaf 1 mei 2019 beschikbaar zal zijn.

AMBASSADEURS VAN AOC FITOU 2019

Domain Balansa Bel Soula 2017 – Domain Esclarmonde 2017 Sharing – Château Wiala, Rebel 2017 – Domain Rochelierre, Adel 2017 Time – Château Erles, Château Erles 2017 – Vineyard Cap Leucate, Château Leucate Cézelly 2016 – Vignerons du Mont Tauch, Tribute 2016 – Les Maîtres Vignerons – Cascastel, L’Accord Parfait 2016 – Clos Nysa Youth 2016 – Sarrat En Sol, Armenië 2016 – Lerys Estate, Luxury 2016 – New Castle, Gabrielle 2016