Altano, vin des millenials

De eerste ‘DOC Douro’ wijnen van de familie Symington vielen al van bij de start in 2000 op door hun integere en gezellige aanpak, en nu maar hopen dat de nazomer blijft duren … Ze zijn immers net achttien! geworden …

Tijdens de zomer blaast Altano op volle kracht over de vallei van Vilariça, in de Douro regio in het noordoosten van Portugal. Het is deze wind die zijn naam geeft aan vier jonge wijnen, ontstaan uit de kennis en knowhow van de familie Symington. Vandaag vieren ze hun volwassenheid…en al een mooie rijpheid.

Branco, Tinto, Biologico en Reserva : Altano’s voornamen zijn zowel simpel als relevant voor de wijnwereld. Het karakter, eigen aan elk van deze directe afstammelingen uit de kennis van de familie Symington, laat zich al vanaf de eerste slok gelden:

BRANCO (DOC Douro White 2017)

De witte wijn is klaar om onmiddellijk geserveerd te worden. Met zijn aroma’s van citrus en exotisch fruit en zijn overvloedige frisheid is dit een ideale wijn om het gevoel van de mooie zomeravonden te verlengen.

TINTO (DOC Douro Red 2016)

Deze wijn, met donkerrode glans en een evenwichtige body, roept nu eens fruitige, dan weer florale aroma’s op en laat zich kenmerken door zachte tannines en een harmonieuze finale. Tinto is klaar voor directe verleiding maar heeft ook het potentieel om zich tot vijf jaar te blijven ontwikkelen in de fles.

BIOLOGICO (organic DOC Douro Red 2016)

Een krachtige wijn met robijnrode reflecties. De Organic kenmerkt zich door z’n aroma’s van rood en rijp fruit, maar heeft ook bloemige en kruidige toetsen.

RESERVA (DOC Douro Red Reserva 2015)

Dieprood, complex en intens tegelijk. De Reserva onthult florale nuances maar ook van bramen, chocolade en specerijen. Deze monocépage 100% Touriga National kan nog een tiental jaar rijpen in de kelder.

Om hun achttien jaar Altano te vieren, heeft het gamma een kleine make-over gekregen. De wijnen hebben een sobere maar heel elegante look, met het zo typerende Altano naturel, aangemeten gekregen. De nieuwe website https://en.altano.pt bouwt verder op deze nieuwe uitstraling met de baseline: met Altano ben je steeds in goed gezelschap. De wijnen zijn te koop bij Delhaize.

Een heerlijke nazomer

2018 zal de geschiedenis ingaan als een jaar waarin we getrakteerd werden op een enorm warme en lange zomer. Het zonnige einde van dit mooie seizoen was ook het decor van een geslaagd event op de binnenkoer van een magnifieke boerderij. De jonge chef Karel van Oyen van Vinto in Kruishoutem toverde een picnic buffet op tafel dat de gasten toe liet te genieten van de seizoensgebonden overeenkomsten tussen het wijnassortiment van Altano en de lokale keuken. Hopelijk kunnen we nog even blijven nazomeren, Altano tekent alvast present..