Anne-Sophie Breysem, de Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2015

De titel van 25e Lady Chef of the Year gaat naar Anne-Sophie Breysem, een beloftevolle jonge chef met heel wat in haar mars. Zij staat in het roer van de keuken van het Hasseltse restaurant De Kwizien, samen met uitbater Filip Vanheusden en gastvrouw Marielle Clercx. Anne-Sophie is overtuigend gekozen tot winnares van de Chaudfontaine Lady Chef of the Year award door zowel een vakjury als het publiek. Nochtans kwam de overwinning voor haar als een complete verrassing. ‘Het klopt inderdaad dat ik stevig campagne heb gevoerd, maar uiteindelijk weet je niet hoe het publiek zal stemmen en zeker hoe de jury over je oordeelt, heb je niet in de hand. Ik heb gedroomd, gehoopt en gewonnen. Ik kan alleen erg dankbaar zijn en mijn titel een jaar lang met fierheid dragen.’

Haar keuken omschrijft Anne-Sophie als fris en modern, met wereldse invloeden en speelse toetsen. ‘Ik werk niet echt met vaste thema’s, maar laat me graag inspireren door seizoensgebonden ingrediënten. Al moet ik toegeven dat de Franse keuken me dierbaar is. Het is vooral de vorige chef van De Kwizien, Csaba Ignacz jammer genoeg op jonge leeftijd overleden, die me het sterkst heeft beïnvloed en me nog steeds inspireert.’

Gloednieuw in dit 25e jubileumjaar is dat het Belgische watermerk Chaudfontaine zich koppelt aan de Lady Chef of the Year verkiezing. Chaudfontaine staat symbool voor natuurlijk water, uiterst gebalanceerd en verfijnd, een ideale match met de finesse van de Lady Chef of the Year. Het Tri’O van Chaudfontaine (bruisend, licht bruisend en plat water) laat je kennismaken met de veelzijdigheid van water, en toont hoe je dit kan combineren met verschillende gerechten.

Ieder jaar staat een thema centraal, dat de Lady Chef ook verwerkt in haar menu. Dit jaar is dat ‘ode aan de oorsprong’. Anne-Sophie vertelt dat ze het belangrijk vindt om met eerlijke producten te werken, die met zorg geproduceerd zijn. Het vlees en de vis waarmee ze in haar gerechten werkt, zijn producten die van boerderij tot bord te traceren zijn. Zo stelt ze in haar eerste gerecht Schotse zalmforel voor. Deze vis wordt op de meest natuurlijke manier gekweekt. Dit geldt ook voor het tweede gerecht met Gressingham eend, die tijdens het kweken in vrije buitenlucht leeft, en niet onder dwang worden gevoerd. Als hoofdgerecht presenteert Anne-Sophie Welsh lamsvlees. Dit lamsvlees draagt het EU-label BGA, waarmee kwaliteit en herkomst verzekerd zijn. Bij de productie staat ook hier het welzijn van de dieren centraal. Elk gerecht wordt ten slotte begeleid met een Duitse wijn, geselecteerd door de uitbater en sommelier van De Kwizien, Filip. Duitse wijnen bieden een onovertroffen variatie aan smaken. Iedere wijn staat garant voor topklasse, complementair aan de heerlijke gerechten die Anne-Sophie serveert.

‘Het mooie aan het thema vind ik ook de persoonlijke link,’ aldus de nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year. ’Ik heb me bij De Kwizien op 4 jaar tijd kunnen opwerken van keukenhulp tot chef. Een leerschool die zo waardevol was, en me zo veel kennis gaf. Wat je ook bereikt hebt, je mag nooit vergeten waar je ooit begonnen bent. Ten slotte ligt mijn oorsprong ook bij mijn ouders, die ik ontzettend dankbaar ben voor alle steun tijdens mijn carrière,’ zo zegt Anne-Sophie.

Restaurant De Kwinzoen – Jeneverplein 1 – 3500 Hasselt

Tel 011-24 23 44 – www.dekwizien.be

Gesloten op dinsdag en woensdag en zaterdagmiddag.

 

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sfeervol en gezellig restaurant

open keuken

natuurlijke bereidingen

leuke smaakcombinaties

Michelin:       2 bestekken

creativiteit is ordewoord

harmonieuze smaken

meticuleus uitgevoerde composities

charmante gastvrouw

GaultMillau:  14/20

lid van de nieuwe generatie Vlaamse chefs

aangenaam kader

wakkere gerechten

charmante sommelière

Delta:             1 muts

hedendaags interieur

Franse keuken van vandaag

fijne gerechten