“Solares de Portugal”: unieke selfdrives langs de mooiste landhuizen van Portugal

Wie graag in stijl reist en houdt van luxe en traditie moet absoluut een keertje overnachten in een Portugese pousada, quinta of herdade. Dit zijn authentieke landgoederen en herenhuizen die vaak gelegen zijn in een prachtige omgeving. De Belgische touroperator Expair Tours, gespecialiseerd in charmante cruises en selfdrives, heeft deze zogenaamde ‘Solares de Portugal’ verzameld in een aantal unieke selfdrives. Zo kan je al vanaf 682 euro/pp het spectaculaire natuurdecor van Noord-Portugal ontdekken, inclusief vlucht, huurauto en verblijf van 7 nachten in 3 verschillende solares met wijndegustatie.

Portugal telt in totaal 90 solares, verspreid over het ganse land. Solares zijn Portugese landgoederen en herenhuizen die meestal eigendom zijn van vooraanstaande families en gelegen zijn in vaak nog onbekende delen van Portugal. De solares worden traditioneel opgedeeld in 3 types: Casas Antigas (CA) zijn adellijke residenties en historische herenhuizen met een belangrijke architectonische waarde. Quintas e Herdades (QH) bieden kamers aan in herenboerderijen, waar de gasten welkom zijn om een handje mee te helpen. Veel van deze landelijke adressen liggen afgelegen. Casas Rusticas (CR) tenslotte, stellen de toeristen in staat om in rustieke en in regionale stijl opgetrokken woningen te verblijven.

Luxe en Traditie in Noord-Portugal: Expair Tours heeft alle Solares in haar aanbod opgenomen en biedt haar klanten de kans om zelf een tour samen te stellen langsheen de verschillende solares. Daarnaast heeft Expair Tours ook een aantal kant-en-klare tours uitgestippeld. Zo kan je bijvoorbeeld het spectaculaire natuurdecor van Noord-Portugal ontdekken via een 8-daagse selfdrive. De tour start en eindigt in Porto. Onderweg passeer je ondermeer Ponte de Lima, één van de oudste stadjes van Portugal gelegen in de Minho regio, bisschopsstad Braga, UNESCO-werelderfgoedstad Guimaraes (in 2012 nog Culturele hoofdstad van Europa) en de prachtige Douro-wijnstreek. Overnachten doe je in Casa do Barreiro, een statige Casa Antiga die uitzicht biedt op de vallei van de rivier Lima, in Casa de Sezim dat gelegen is in de groene Minho streek, ook wel eens de tuin van Portugal genoemd, en in Quinta de Veiga, een oude boerderij gelegen op een heuveltop met een spectaculair panoramisch uitzicht over de Douro-vallei.

Wie liever een ander deel van Portugal ontdekt kan zelf een tour samenstellen en een verblijf in één of meerdere solares integreren. Om het haar klanten wat makkelijker te maken heeft Expair Tours een aantal leuke ontdekkingen in petto: de culturele as Porto-Lissabon (Porto-Lissabon) met 2 nachten Convento da Franquira (Barcelos), 2 nachten Paço da Ega (Condeixa-a-Nova) en 3 nachten Casa do Castelo (Atougia de Baleia); de kaas- en wijnroute (Porto-Lissabon) – incl. wijn- en kaasdegustaties: 2 nachten Casa Torres de Oliveir (Mesao Frio), 3 nachten Casa de Mogofores (Anadia) en 2 nachten Quinta Albergue di Bonjardim (Serta): Langs vlakten en stranden (Lissabon-Faro): 2 nachten Casa do Casteo (Atougia da Beleia) 2 nachten Casa Santos Murteira (Alcaçoves) 3 nachten Quinta do Mel ( Açotelas-Albufeira) en een mozaïek van Portugal (Porto-Lissabon): 2 nachten Paço de Calheiros (Ponte de Lima), 2 nachten Casa de Canedo (Celorico de Basto), 2 nachten Casa do Condado de Beiros (Sao Pedro du Sul), 2 nachten Casa do Cimo (Fundao), 2 nachten Casa do Largo (Crato), 2 nachten Casa do Rossio (Montemor-o-Novo) en 2 nachten Palacio de Rio Frio (Pinhal Novo).

De komende dagen brengen we het relaas van enkele spetterende ontdekkingen in Noord Portugal.

Expair Tours is een Belgische touroperator, actief sinds 2003 en opgericht door Ali Labidi. Expair Tours heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het aanbieden van kleinschalige logies, cruises en selfdrives en richt zich op een publiek dat graag een bestemming ontdekt op eigen snelheid en weg van het massatoerisme. Momenteel biedt Expair Tours volgende bestemmingen aan: Tunesië, Kroatië, Portugal, Italië, Spanje, Slovenië, Malta, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Marokko en Griekenland. Daarnaast biedt Expair Tours ook zee- en riviercruises aan, o.m. in Kroatië en Rusland en op de Donau en de Mekong. Nieuw sinds dit jaar zijn de cruises vanuit Oostende naar de Britse Eilanden, Noorwegen en de Baltische Zee. De brochures Expair Tours zijn beschikbaar bij de onafhankelijke reisagent. Meer info: www.expairtours.be