De benaming AOC Fitou blinkt uit in het benadrukken van de diversiteit van haar terroirs, geprangd tussen de zee en de bergen, belicht deze benaming over rode wijnen en haar koningsdruif, de Carignan. Dit jaar toont de selectie twaalf Fitou-Ambassadors cuvée 2016 met opvallende creativiteit: een onverwacht gelijkspel tussen de wijnen uit de terroirs van Fitou Maritieme en de terroirs Fitou Montagne.
Fitou is de eerste beschermde oorsprongsbenaming van de rode wijnen uit de Languedoc, gecreëerd in 1948. Fitou verleidt door de dualiteit van zijn wijngaarden gelegen in twee verschillende invloedzones: tussen ‘Corbières maritime’ en ’terroirs d’altitude’. De verscheidenheid komt tot uiting in de bodem, schisteux en kiezelstenen grind zeezijde, en voornamelijk leisteen kant gebergte, en geeft het tempo van de creativiteit in Dyptic-modus, die de Carignan-druif, ambassadeur van de appellation toont om zijn karakter en potentieel verzamelt in de loop der jaren, tot uiting te brengen ( het aandeel Carignan moet groter zijn dan of gelijk aan 20% van de assemblage).
Fitou zijde zee en Fitou zijde berg
In 2018 krijgt de selectie van de 12 Fitou-ambassadeurs een unieke smaak, de blind geselecteerde wijnen door een jury van wijnprofessionals, mondden uit in 6 creaties Fitou-zee- en evenveel creaties Fitou-gebergte. “De appellatie heeft in beide regio’s een gemeenschappelijk thema, de Carignan met lage opbrengsten (gemiddeld 25 hl/ha) en wijngaarden van grotendeels oude wijnstokken (tussen 60 en 100 jaar oud), en geeft al haar persoonlijkheid aan de wijnoogst. Maar rond de Carignan drukken de wijnbouwers hun creativiteit uit door het potentieel van deze twee emblematische terroirs te onthullen en juist deze diversiteit verleidt de consument “, legt Laetitia Buron van Atout-Terroir, degustant en lid van de trofeejury uit. Aan de zeekant levert de Fitou geplant op leisteen en een kleilaag, wijnen die minder aromatisch geconcentreerd zijn, maar die gekenmerkt worden door hun finesse en elegantie. Aan de kant van Fitou Montagne daarentegen, hebben de aromatische complexiteit en de zuivere uitdrukking van de mineraliteit op de schistgronden, de overhand, met Carignans, expressiever en intenser, omdat ze worden blootgesteld aan waterstress op deze armere gronden met een droog klimaat.
Wijnen voor alle smaakpapillen
Winnaars van deze dualiteit, de wijnmakers van de Fitou-benaming, die in de race naar kwaliteit, hun creativiteit uitdrukken via twee opties: die van de moderniteit, met fruitige wijnprofielen voor de eerder eenvoudige consumptie, en de meer traditionele wijnen gerijpt in vaten, in diepte en intensiteit, geschikt voor lange veroudering. “De selectie 2018 verjongt het beeld van Fitou, ooit vastgepint als zeer volle wijnen, enkel geschikt voor zwaardere gerechten zoals cassoulet of berenstoofpot, synthetiseert Alban Izard, wijnmaker van Domaine Lerys. Tegenwoordig is het assortiment wijnen van de appellatie Fitou zeer gevarieerd en voor alle smaakpapillen. Fitou wordt gebotteld in flacons die karakter hebben maar zijn tegelijk fijn en elegant … Steeds meer wijnen geven uiting van frisheid en fruitigheid en bewijzen de kracht van de dynamische wijngaarden, afgestemd op hun tijd. ”
Op het grondgebied van de Fitou-benaming worden de komende maanden de 12 Ambassadeurs gepresenteerd in de vorm van een “reispaspoort” dat wordt verdeeld in de VVV-kantoren en bij de wijnbouwers. Dit paspoort openbaart niet alleen de mobiliteit maar ook de diversiteit en het dynamisme in de wijngaarden van Fitou. .