AOC Rasteau inspireert onze kaasmeesters

De “Lichaam en Ziel” wijnen, zo worden de rode wijnen en de Vins doux Naturels genoemd van deze herkomstbenaming, die haar oorsprong vindt in een zonovergoten en op hellingen gelegen Provençaals dorp.

De wijnen, tezelfdertijd genereus en complex, omvatten alle kleuren van hun terroir. Karakterwijnen, gecreëerd door echte meesters, waarvan men zegt dat het wijnen zijn die de oprechte persoonlijkheid van de wijnboeren weerspiegelen.

Laat hun ijverige werk andere ambachtstalenten inspireren, onze kaasmeesters, voor een geslaagde pairing met de Rasteau wijnen, voor tijdens een feestelijke avond of gezellig winters etentje onder vrienden.

Een wijn met geschiedenis, een wijnmakersdorp

Rasteau is niet enkel een dorp waar verscheidene wijnboeren gevestigd zijn, het is ook echt een “village-vigneron”. Een dorp ook met een hele rijke wijngeschiedenis, die teruggaat tot 70 na Christus, met de ontdekking van de eerste natuurlijke zoete wijnen van Rasteau. In de dertiende eeuw was Rasteau de belangrijkste leverancier van wijnen in de regio, in de 18e eeuw werd de Notre Dame des Vignerons kapel opgericht en ook vandaag leeft deze rijke geschiedenis voort in het werk van de gepassioneerde wijnmakers, wiens wijnen hun typerende karakter en kwaliteit hebben behouden.

Tegenwoordig telt de Rasteau appellatie 59 zelfstandige wijnboeren, 3 coöperatieven en 24 wijnhuizen, verdeeld over de 2 AOC : AOC Rasteau (100% rood) : 916 hectare voor een jaarlijkse gemiddelde productie van 30 000 hectoliter. De AOC Rasteau werd in 2010 toegekend. AOC Vin Doux Naturel Rasteau, toegekend in 1944 (53% rosé, 44% rood, 3% wit) : 44 hectare voor een jaarlijkse gemiddelde productie van 996 hectoliter.

Het terroir

Het terroir van Rasteau laat zich het best omschrijven via enkele essentiële elementen die het zijn originaliteit geven : De mistral: Legendarische mediterrane wind, zuivert en beschermt de wijngaard voor zijn natuurlijke vijanden. Het amphitheater: De wijngaard, op natuurlijke wijze geschikt in een amphitheater, is beschermd tegen de soms ruwere Mistral. De uitlopers: Een landschap in het Noorden, van zachte heuvels die elkaar kruisen en zo uitlopers vormen die aan de tanden van een hark doen denken, wat de naam Rasteau heeft geïnspireerd. De kleuren: Rode, gele, blauwe,… tinten. De kleisoorten waaruit het terroir van Rasteau is opgemaakt maken er een rijk en gekleurd terroir van. Het licht: In Rasteau baden de wijngaarden dankzij de zachte en zonnige winters in een prachtig licht : een feest voor de ogen…De mozaïek: Het terroir van Rasteau bestaat uit 3 bodemniveau’s. Kleisoorten, stenen, keien, mergel en zandsteen. Het Rasteau terroir is een van de mooiste en meest unieke van de regio. 320m : De hoogste altitude van het Rasteau terroir.

Rasteau inspireert onze kaasmeesters…

Deze kwaliteiten dienden ook ter inspiratie voor twee van onze lokale kaasmeesters : Edgar Kaasbar van Eline Goossens in Gent en La Fromagerie des Vennes van Sébastien Luthers in Luik waren het toneel van een event in samenwerking met twee persoonlijkheden uit de Belgische wijnwereld (Kristel Balcaen in Gent en Marc Vanhellemont in Luik) waar verschillende wijnen van beide AOC’s gedegusteerd werden samen met een selectie van kazen.

Kristel Balcaen, Wine Lady Of The Year 2018 : “Kaas en wijn, we houden ervan, maar wat de perfecte pairings betreft is er vaak werk aan de winkel. Desondanks zijn er prachtige combinaties mogelijk tussen kaas en rode wijn. Enerzijds met zoete, versterkte rode wijnen zoals de Vins Doux Naturels op basis van grenache, zoals we ze in de appellatie Rasteau terugvinden. Maar ook met droge rode wijnen, op voorwaarde dat die sappig, fruitig en kruidig zijn, niet té streng en tanninerijk, en je daarnaast kiest voor karaktervolle, uitgesproken kazen. En het zijn net die eigenschappen die de droge rode wijnen van Rasteau erg interessante kaaspartners maken.”

Enkele van de geslaagde pairings :

  • “Allereerst met twee wijnen uit 2014, subtiel houtgelagerde blends van 70% grenache, aangevuld met mourvèdre en wat syrah. Zowel de leeftijd als de houtlagering zorgden hier voor milde tannine, die samen met de kruidige en fruitige tonen deze wijnen een erg goeie match maakten bij de “Délice aux herbes”, een schapenkaas met kruidige korst van tijm, rozemarijn en andere Provençaalse kruiden.”
  • “Syrah, één van de complementaire druiven in de AOC Rasteau, staat gekend voor structuur, elegantie en een complex aromatisch karakter met duidelijke pepertoetsen. Om hierop in te spelen kozen we voor 2 assemblages van ongeveer 50/50 grenache en syrah, met daarbij een heerlijke Pecorino con pepe, pecorinokaas met peper. Een gouden combinatie!”
  • “De versterkte wijnen van Rasteau worden in verschillende stijlen gemaakt, met of zonder zuurstofcontact. Om de avond te beëindigen kozen we ervoor om een “grenat”, of reductief gevinifieerde VDN naast een “tuilé” of oxidatief gevinifieerde van een veel oudere jaargang (2004) te plaatsen. Beide gemaakt van 100% grenachedruiven, maar erg verschillend in uiterlijk en karakter. Zo was de tuilé eerder karamel- en baksteenkleurig, met aroma’s van gedroogde vijgen, noten, specerijen, koffie en tabak, wat een ideale match vormde voor de warme kaasbereiding van Crémeux du Jura met verse en gedroogde vijgen, noten en een toefje vijgenconfituur.”

Rasteau wijnen komen voort uit een rijk terroir dat gekleurd wordt door verschillende facetten. Diversiteit en een verscheidenheid aan identiteiten is de kracht van deze wijnen, een weerspiegeling van de wijnboeren die deze wijnen produceren. Rasteau bezit parels en is gekend voor een gereputeerde savoir-faire. Rode en natuurlijke zoete wijnen zijn de vermaarde wijnen van deze appellatie.