De authentieke Europese charcuterie: Salamini Italiani alle Cacciatora DOP

In het kader van de Europese campagne « Enjoy the Authentic Joy » die Italiaanse charcuterie met een DOP of IGP in de kijker plaatst, richten we ons vandaag op de Salamini Italiani alla Cacciatora DOP. Het Consorzio Cacciatore Italiano, dat in 2003 werd opgericht, staat dagelijks in voor de bescherming en de promotie van dit authentiek product.

Een salame Cacciatore Italiano dankt zijn zachte en fijne smaak aan een knowhow van meer dan twintig eeuwen oud. Deze kleine salami is uitsluitend op basis van Italiaanse grondstoffen en zijn productie vraagt kennis en ervaring.

De salame Cacciatore Italiano wordt volgens een eeuwenoude traditie gemaakt die teruggaat naar de jagers die deze kleine salami’s meenamen in hun jagerstas en is op basis van zorgvuldig gekozen stukjes vlees, zout, peper, een beetje knoflook en een rijping van minimaal 10 dagen.

De Salamini Italiani alla Cacciatora DOP zijn herkenbaar aan hun intense en uniforme robijnrode kleur met stukjes vet die goed verdeeld zijn. Ideaal voor bij het aperitief, zijn deze kleine salami’s ook perfect om in een gerecht te gebruiken en zorgen ze voor een originele toets!

MOSSELEN MET SALAMINI ITALIANI ALLA CACCIATORA DOP EN VENKEL

Ingrediënten voor 4 personen:

4 kg Zeeuwse mosselen, 2 venkelknollen, 10 cl witte wijn, 1 gele ui, 150 g salame cacciatore italiano, een straaltje olijfolie, een beetje fleur de sel en versgemalen Zwarte peper

Bereiding:

 1. Was de mosselen en laat ze 30 minuten in gezouten water liggen.
 2. Snijd de venkel zeer fijn met een mandoline of een mes.
 3. Snijd de salame Cacciatore Italiano in kleine blokjes.
 4. Snijd de gele ui in fijne ringen.
 5. Bak de salame Cacciatore Italiano in een hete pan tot wanneer de stukjes knapperig zijn en houd opzij.
 6. Verwarm een beetje olijfolie in een grote kookpot, doe er de ui bij en stoof enkele minuten aan.
 7. Voeg vervolgens de venkelsnippers toe en laat 1 minuut aanstoven op een laag vuur.
 8. Doe de mosselen en de wijn erbij, en zet het vuur opnieuw hoger.
 9. Voeg wat zout toe, een beetje peper en plaats een deksel op de kookpot.
 10. Na 5 minuten, vermeng de mosselen.
 11. Check 5 minuten later of de gaartijd oké is, verdeel de mosselen over mooie borden en werk af met de knapperige stukjes salame Cacciatore Italiano.

www.enjoytheauthenticjoy.be