AOC Reuilly

De wijngaarden van Reuilly gaan minstens terug tot het begin van de 7de eeuw, een toenmalig heerser Dagobert, schonk het domein van Reuilly met inbegrip van de landerijen, velden en wijngaarden aan de paters van de Abdij van Saint Denis.

De wijngaarden van Reuilly leverden wijn aan het middeleeuwse Bourges, maar ook aan de heren van Vierzon. Via de Cher en de Loire was er zelfs export naar  Engeland en Vlaanderen. In 1365 verleent de graaf van Bercy, zoon van de Franse koning, een charter dat de verkoop van de Reuilly wijnen toestaat. Dit charter bepaalt eveneens de oogstperiodes en het recht om een taks te heffen op de wijnverkoop.

Op het einde van de 19de eeuw, bij de heraanplanting na de phylloxeira plaag, duiken de eerste syndicaten op die de wijnbouwers moeten beschermen. Het is pas in de late 80-er jaren van vorige eeuw dat de wijngaarden van Reuilly een nieuwe bloeiperiode tegemoet gaan en ruim 200ha in beslag nemen.

Momenteel zorgen de wijnbouwers voor een permanente kwaliteitsverbetering van hun wijnen met respect voor een verantwoorde landbouw en worden ook de specifieke kenmerken van de terroirs benut om de appellatie meer kracht en gestalte te geven. Deze terroirs op de oevers van de Arnon en Cher genieten op de heuvels met lichte helling van kalkachtige marmergronden en op de hogere terrassen van een zanderige ondergrond met weelderige graves.

De appellatie AOC Reuilly strekt zich uit over de gemeenten Reuilly, Dion, Lazery, Chèry, Lerry en Preuilly.

Op de proeftafel: AOC Reuilly wit – Domaine Ponroy

100% Sauvignon op Les Ferrières, oppervlakte 1.5 ha, 6500 ranken per ha op argilo-zanderige ondergrond, ranken van 7-8 jaar geteeld volgens verantwoorde landbouw.

Koude pressurage en debourbage om aroma’s maximaal te bewaren; alcoholische fermentatie in thermo-gereguleerde cuves gedurende 2 tot 3 weken afhankelijk van het millesime, gevolgd door de rijping op lies gedurende enkele maanden, batonnage om extra karakter mee te geven en lichte filtering bij het bottelen.

In het glas ene mooie lichte kleur met leuke groene reflecties. In de neus een mooi palet van wit fruit met duidelijke toetsen van citroen en pompelmoes. Deze accenten geven in de mond een soepele en mooi ronde wijn met stevige fruitige accenten die enige nervositeit losweken bij een eerder vluchtige afdronk.

Vormt bij 10-12° C een mooie compagnon bij visgerechten, zeevruchten en geitenkaas. Best te consumeren 2 tot 3 jaar na botteling.