Islay – het eiland waar Ardbeg wordt geproduceerd – kent een duister verleden. Eeuwen geleden smokkelden de eerste distilleerders hun whisky in het holst van de nacht naar zwart geschilderde schepen voor de kust. Op de vaartuigen zette de drank zijn clandestiene reis voort van de kleine rotsbaai naar het Schotse vasteland.
In 2016 werd de donkere geschiedenis van het eiland herdacht tijdens Ardbeg Day, het jaarlijkse evenement in het teken van de Islay single malt dat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot Ardbeg Night.
“Whisky stoken en smokkelen was ooit een populaire bezigheid op Islay. En voor de Ardbeg-distilleerderij bestond, was de kust een geliefde schuilplaats voor smokkelaars. In echte smokkelaarsstijl houden we de details van Ardbeg Day 2016 nog even geheim, maar whiskyliefhebbers mogen gerust zijn: het programma die dag is even intrigerend als het verborgen verleden van Ardbeg. We lanceren ook een speciale botteling – Ardbeg Dark Cove – als hommage aan de obscure gebeurtenissen langs de kust van Islay”, aldus Michael (Mickey) Heads, directeur van de Ardbeg-distilleerderij.
Ardbeg Dark Cove :
Ardbeg Dark Cove wordt speciaal ter gelegenheid van Ardbeg Day op de markt gebracht. Deze gelimiteerde editie is niet koud gefilterd en gebotteld met een alcoholpercentage van 46,5%. In de neus gaan kruidige, vlezige en aardachtige noten met krachtige accenten van donkere chocolade samen met sinaasappel, stroperige toffee, koffie en eik. Deze aanzet gaat over in rokerige aroma’s en een mysterieuze florale toets. Het mondgevoel is bijna wrang, met eerst impressies van rozijnen, dadels, gember en peperkruiden. Daarna ontwikkelen noten van smeulende houtskool, boenwas en creosoot zich tot tonen van gedroogde en gerookte ham en noedels met inktvisinkt. De afdronk is lang, kruidig en vol, met accenten van toffee, koffie en teer. Prijs: vanaf € 115. Verkrijgbaar bij geselecteerde wijnhandelaars in België en Luxemburg.
Ardbeg is trots op zijn titel van ‘Ultimate Islay Malt Whisky’. Het merk is opgericht in 1815 en wordt door kenners van over de hele wereld beschouwd als de meest turfachtige, rokerigste en meest complexe Islay malt. Ondanks zijn rokerige kenmerken is Ardbeg vermaard om zijn heerlijk zoete karakter, een fenomeen dat door liefhebbers ‘de turfachtige paradox’ wordt genoemd.
De jaren tachtig en negentig waren onzekere tijden voor Ardbeg. Pas toen het merk in 1997 in handen kwam van The Glenmorangie Company, was de toekomst van de distilleerderij gewaarborgd. Sindsdien is Ardbeg als een feniks uit zijn as herrezen en vandaag is het een gerenommeerd niche- en cultmerk met maltwhisky’s die door velen geliefd zijn. Het erfgoed van het merk werd in 2000 veiliggesteld door de oprichting van het ‘Committee’ door duizenden Ardbeg-fans uit de hele wereld. De leden van het comité willen koste wat het kost garanderen dat ‘de deuren van Ardbeg nooit meer dichtgaan’.
Ardbeg werd drie jaar op rij verkozen tot ‘Scotch Whisky of the Year’ door Jim Murray’s Whisky Bible en is tijdens de World Whisky Awards 2013 uitgeroepen tot ‘World’s Best Single Malt’, ‘Best Islay Single Malt’ en ‘Global Icon Visitor Centre Manager of the Year’.
Ardbeg Embassies: De ambassades van Ardbeg vormen een netwerk van Ardbeg-klanten die houdenvan het merk en zich inzetten om Ardbeg bij hun klanten te promoten. Het zijn meestal zelfstandige winkeliers die whisky van topkwaliteit verkopen.
Verantwoord alcoholgebruik: Ardbeg en The Glenmorangie Company zetten zich in om verantwoord alcoholgebruik te bevorderen. Ze willen hun klanten ertoe aanzetten met mate te genieten van Ardbeg en niet meer te drinken dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid alcohol.