Atelier Noun – Leefdaal

Restaurant Atelier Noun is gelegen op 2 minuten van de afrit Bertem op de E40, kort bij Leuven en Brussel, beschikt over een privé parking en een natuurlijke tuin aan de oevers van de Voer, tuin die in de zomer wordt uitgespeeld als de ideale plaats om tot rust te komen.

De naam is geen vervorming van onze ‘noen-middag’, maar stamt eerder uit de 14de eeuw en heeft Britse en Spaanse roots. In principe staat noun voor een verzameling van data, waarvan het aantal niet precies kan worden weergegeven. Uit onze ervaring zou na onze proeverij blijken dat het een zeer precieze definiëring van wat de smaakpapillen in dit restaurant te verwerken krijgen.

Chef Bert Castermans en echtgenote Sandra ontdekte het behoorlijk toegankelijk pand zowat zeven jaar geleden en transformeerden de bestaande woning tot een gezellig huiskamerrestaurant. Sinds de opening 6 jaar geleden hebben ze een nieuwe transformatie doorgevoerd waarbij het aantal couverts lichtjes werd verruimd. Dit alles door gebruik te maken van natuurlijke, pure materialen die wel eens doen denken aan een Scandinavische invloed, het interieur oogt aantrekkelijk, is warm terwijl het vroegere salon dat uitzicht heeft op de tuin, een mooie aanvulling vormt.  De tafels krijgen een aangepaste decoratie, linnen servetten en kuipstoelen zorgen voor een aangenaam gevoel, dat mede door het warme onthaal van gastvrouw Sandra en het team onmiddellijk een thuisgevoel creëert. Door een nieuwe transformatie, met inbegrip van het bovenzaaltje,waar ook een apart toilet werd voorzien, biedt Atelier Noun momenteel een maximum van 34 couverts aan.

In de keuken heeft  Bert ondertussen versterking gekregen van Lander, samen zorgen ze voor een zeer pure keuken met lokale toetsen maar evenzeer met een mix van andere invloeden. Het is Berts bedoeling om vooral menu’s aan te bieden waar hij helemaal zichzelf in kan zijn, met de kennis die hij heeft opgedaan in enkele betere restaurants in België.

Berts menu wijzigt om de 6 weken en is beschikbaar als lunch in een 3 tot 5-gangen versie, het avondmenu wordt in een 4 tot 6-gangen formule aangeboden, formule die door de covidmaatregelen momenteel tot een 4 of 5 gangen wordt aangeboden. Atelier Noun biedt geen à la carte mogelijkheden, kleine aanpassingen voor mensen met allergieën zijn wel mogelijk. Dit concept slaat duidelijk aan en vooraf reserveren is dan ook meer dan aangewezen. Het menu van Atelier Noun is nog steeds gebaseerd op eenvoud, subtiliteit en eerlijkheid.

Onze proeverij startte met een leuk aperitief waarbij de chef drie heerlijk en knapperige hapjes presenteerde. Een veelvoud van smaken en succulente toetsen waarbij vooral de pastille met rode biet erg hoog scoorde. Een warm broodje krijgt het gezelschap van Belgische boter en een creatie van boter met japanse kruiden.

Het voorgerecht, een creatie van Sint- jacobsvrucht uit Dieppe met decoratie van zeewier en fingerlime gaf mooie zilte toetsen vrij met een heerlijk zacht romig sausje. Een zeer behoorlijke starter die de smaakpapillen beslist wist te bekoren. Volgde een Chawanmushi shiitake met eidooier en zwarte look, mooi knapperig, succulent en zeer fijn met subtiele japanse hints.  Een leuke vingerwijzing naar Noun waar de waterval van smaken niet te tellen valt.

Als hoofdgerecht serveerde Bert een creatie van hert met garnituur van aardpeer en sausje op basis van vin jaune. Mooie rosé en smaakvol met de heerlijke toetsen van aardpeer groeide dit gerecht uit tot een absolute voltreffer. Afsluiter werd een dessert op basis van groene thee met garnituur van nashi peer en chocolade. Bij dit alles serveerde sommelier Siebe Seynaeve enkele aangepaste wijnen, ook in een BOB-formule beschikbaar.

Atelier Noun – Dorpsstraat 252 – 3061 Leefdaal – tel 016-849009 – www.ateliernoun.be

Openingsuren: maandag: lunch van 12.00 tot 13.30 – diner van 19.00 tot 20.30 – donderdag en vrijdag : lunch van 12.00 tot 13.30 – diner van 19.00 tot 20.30, – zaterdag: diner van 19.00 tot 20.30. Dinsdag, woensdag en zondag gesloten.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes, zeer warm onthaal in een sfeervol restaurant. Lekkere, smaakvolle en succulente bereidingen die de passie van de chef voor pure en verfijnde kwaliteitsproducten uitstraalt. Aanrader al moet men rekening houden met het basisconcept dat er geen à la carte keuze mogelijk is. Vlotte bereikbaarheid met eigen parking.

Michelin : Dit gezellige en warme restaurant straalt passie uit. De chef-kok verwent u graag met moderne ideeën, mooie producten en intense smaken. Hier voelen fijnproevers zich thuis.

Gault&Millau: 14.5/20. Atelier Noun wist de voorbije jaren keer op keer indruk te maken. Het huiskamerrestaurant, gelegen op een steenworp van de afrit Bertem op de E40, kreeg recent een opfrissing van het interieur. Gezelligheid, Scandinavische accenten maar ook meer luxe tekenen nu het kader. Neem daarbij de charmante bediening van gastvrouw Sandra en je weet dat het goed zit. Chef Bert Castermans legt jaar na jaar de lat hoger en slaagt erin om de daaraan gekoppelde verwachtingen ook in te lossen. Kooktijden worden met precisie gerespecteerd, sauzen met diepgang zorgen behalve voor spanning ook voor samenhang, in huis bewerkte ingrediënten – zoals gefermenteerde venkel – voegen smaakdimensies toe. Een adres dat blijft plezieren.