Restaurant Merlesse jaar na opening, nieuwkomer in GaultMillau 2022

Een jaar na de opening verdient restaurant Merlesse een notering bij Gault & Millau. Als nieuwkomer krijgt de nieuwe zaak van de sterren-broers Dewitte 13,5/20. “Een fantastisch resultaat na een moeilijk eerste jaar, dat door corona nog uitdagender werd dan het in normale omstandigheden al is voor een nieuw restaurant”, klinkt het bij een tevreden Benoit Dewitte.

Het restaurant in het 4-sterrenhotel Mercure Han-sur-Lesse wordt gerund door het koppel Ferdy van Rijswijk en zijn vriendin Noëmie Haentjens. Na stages in verschillende restaurants in Barcelona, Parijs en bij enkele Belgische en Nederlandse topchefs, kregen ze de kans van Benoit Dewitte om samen te werken in hun eigen zaak. Ferdy en Noëmie staan samen achter het fornuis.

“Onder het toeziend oog van Benoit is dit een unieke mogelijkheid om ons te ontplooien, zowel in de keuken als op het vlak van restaurantmanagement. Na een toch wel uitdagend eerste jaar is het een geweldige bekroning om voortaan het kwaliteitslabel van Gault & Millau aan onze deur te mogen ophangen. Het moedigt ons aan om op de ingeslagen weg verder te gaan. Natuurlijk is de steun van Benoit daarbij een geweldige troef”, zegt chef Ferdy. “Het belangrijkste voor ons is dat we lekker eten maken dat betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen. Benoit geeft ons in alles veel vrijheid. Noëmie en ik maken de menu’s en we blijven altijd denken in de stijl van Benoit. Dan laten we hem het resulaat proeven of zien, om er zeker van te zijn dat we altijd vernieuwend blijven. We bellen ook dagelijks om te zorgen dat we op dezelfde lijn te zitten. We willen van het restaurant een bijzondere plek maken waar we het hele jaar door gasten mogen verwelkomen.”

Het menu van Merlesse werd vakkundig samengesteld door het team van Benoit en samen met zijn broer Bernard staat ook de wijnkaart op punt. De echtgenote van Benoit tekende het interieur. Benoit Dewitte: “Ik ben fier op deze vermelding in Gault & Millau na een turbulent openingsjaar. Met een jong en gedreven topteam dat creatief aan de slag gaat met topleveranciers en lokale streekproducten en -recepten, hebben we na een jaar een concept neergezet dat een meerwaarde brengt voor de streek. Het is een plezier voor jong en oud zowel, in het bord als de natuur rondom.”

“Ik vind het belangrijk om talent dat kansen krijgt om zich te ontplooien. Ferdy en Noëmie zijn uit het juiste hout gesneden om van Merlesse een succes te maken, ik ben er zeker van dat dit het begin van een mooi verhaal is. We bouwen aan een schitterende plek om culinair te genieten in een regio die het grote publiek massaal herontdekt, met bovendien geweldige streekproducten die we volop in ons restaurant gebruiken”, zegt Dewitte. “De ambitie blijft om een topkeuken te brengen gericht op smaak en integratie met de omgeving, daar willen we verder op focussen. Volgend jaar plannen we nog enkele events met binnen- en buitenlandse chefs waar we samen een menu mee brengen. En er staat een wilde kruiden-plukdag met aansluitend diner op de agenda.”

De puurheid van ingrediënten staat voorop in het concept van Merlesse. Fine dining of food sharing, maar steeds met lokale en natuurlijke producten en een eigen toets. Daarvoor haalt Benoit Dewitte inspiratie uit zijn talrijke internationale ervaringen, wat tot verrassende smaakcombinaties leidt. De gerechten worden met veel finesse bereid door Ferdy en Noëmie. Merlesse staat garant voor een verfijnde gastronomische ervaring in een stijlvol kader.

Merlesse serveert 40 couverts per avond en bevindt zich in hotel Mercure Han-sur-Lesse.

Restaurant Merlesse – rue J.Lamotte 16/18 – 5580 Han-sur-Lesse – tel 084/770470 Openingsuren: woensdag en donderdag 18.30 tot 22 uur, vrijdag en zaterdag 12.30 tot 15 en 18.30 tot 22 uur.