Auberge & Taverne de la Fermette Rochehaut: eigentijdse bereidingen

Deze beide horeca exploitaties in Rochehaut worden uitgebaat door Michel Boreux en zijn echtgenote Patricia, bieden een leuke culinaire kaart en een plek in harmonie met de streek, de mooie natuur, de mensen die er wonen en zij die er graag naartoe komen.  Een keuken met smaken die een perfecte combinatie vormen van traditie en … ‘smaak van de dag’!

Wie Michel Boreux kent, weet dat zijn keuken de combinatie is van twee passies. De passie voor het beroep van chef-kok en de passie voor het Ardense land, zijn producenten en hun producten. Een streek die de chef en de mens samen verdedigen op meerdere fronten, of het nu gaat om het televisieprogramma Table & Terroir, de uitgave van kookboeken, de deelname van de Auberge de la Ferme aan de jaarmarkt van Libramont of de uitwerking van de Ardense winkel in Rochehaut. De totaliteit van zijn investeringen omvatten brasseries, auberges, winkel met streekproducten, appartementen en sites, vergaderlocaties zoals A la vieille Ecole, het voormalig dorpsschooltje omgetoverd tot leuke zaaltjes, la Chèvrerie en de Salle du Petit Bois, het landbouwmuseum en een toeristisch treintje. Door deze vele projecten kunnen toeristen op perfecte manier kennismaken met Rochehaut en genieten van panoramische vergezichten, maar vooral genieten van een aangenaam verblijf, aangevuld met talloze gerechten.

De gerechten die op de kaart van de Taverne de la Fermette staan, zijn dan ook gerechten met een verhaal. Het verhaal van de Ardennen – met een voorliefde voor het mooie land rond de Semois – en ook van de boerenbevolking die de landschappen en de tradities vorm heeft gegeven. Het verhaal van veehouders, viskwekers, boeren, bierbrouwers, van al die Waalse producenten aan wie Michel Boreux trouw blijft, dankbaar om hun kennis. Het is ook het verhaal van authentieke en eerlijke smaken die met zorg worden gekoesterd.

Michel Boreux heeft niet gewacht op de terugkeer van een collectief bewustzijn voor het beroep van streekgebonden chef om zich er zelf op toe te leggen. In zijn eerste boek uit 2004 vinden we volgende getuigenis: „Het gebruik van streekproducten is een hulde aan de verscheidenheid, de bewaring van een culturele identiteit, het behoud van de tradities … Deze streekproducten ademen een specifiek aroma. Ze zijn het resultaat van de natuur en de tradities, met respect voor de mogelijkheden van de aarde, ze geven uitdrukking aan een erkende knowhow en bieden de grootst mogelijke kwaliteitsgaranties. Het is onze taak, als restaurateur, om die lokale producten tot hun recht te laten komen door ons te beroepen op natuurlijke bronnen om de smaken ervan te sublimeren. Wij dienen de recepten van vroeger van onder het stof te halen en gewaagde combinaties uit te proberen.”

De kaart van de taverne bekoort alle hongerige magen en is afgestemd op alle leeftijden, op elk moment van de dag. Dat is het principe van een brasserie, waar aan tafel gaan echt een moment is om in alle vrijheid te pauzeren: net lang genoeg om uw dorst te lessen of zonder op uw horloge te kijken voor een goede maaltijd, en daarna nog na te genieten met zoetigheden, verschillende theesoorten, likeuren en andere eaux de vie …Wie keuze zegt, zegt ook keuze in budgetten, want plezier bij de Auberge de la Ferme laat zich niet bederven door de wetten van het geld. Voor enkele euro’s kan men er genieten van een lekkere seizoenssoep, geserveerd met broodkorstjes gebakken in boerderijboter en gemalen kaas, van een heerlijk verse omelet met scharreleieren, van bruine boterhammen van zelfgebakken brood, van smakelijke salades en voorgerechten.

Wie grote honger heeft, zal niet kunnen weerstaan aan de stoofpotjes, de traditionele en seizoensgerechten, of aan de grills waarbij, wat vrijgevigheid betreft, kwaliteit en kwantiteit hand in hand gaan – getuige hiervan is de côte à l’os van een kilogram van Limousinrund voor twee personen. Opmerkelijk is ook het hartelijke onthaal, eerlijk, vriendelijk, gewoonweg oprecht en ‘zonder franjes’. De kaart is als een oude krant waarbij je niet alleen een ruim assortiment van producten ontdekt, maar ook het relaas van Rochehaut en het boerenleven kunt ontdekken. Zij die opteren voor een snelle hap of even verpozing zoeken op het dorpspleintje, kunnen ook terecht in La P’tite Auberge waar lekkere en pittige slaatjes, snacks, wafels en pannenkoeken op het menu staan. Ook deze gerechten worden in de Taverne de la Fermette gemaakt en vormen net als deze uit de ‘krant’, alleszins leuke hapjes, zonder franjes, maar degelijke brasseriepresentaties, waarbij je meer dan een stevige hap te verwerken krijgt.

Taverne de la Fermette – rue de la Cense 12 – 6830 Rochehaut sur Semois

Tel 061 – 46 10 00 – www.aubergedelaferme.be

Alle dagen open 365/365

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 2 minutes

traditionele Ardeense keuken

verse producten deels uit eigen teelt en kweek

Michelin:       3 bestekken

streekrestaurant

dynamische chef-patroon

GaultMillau:  vermeld

Delta:             sympatieke, gezellige maar smaakvolle keuken

combinatie van hotel, restaurant, winkel van streekproducten

streekgerechten