Authentiek wijntoerisme in de Vallée du Loir

– Ga op ontdekking naar de roots van de wijngaard

 

Dicht bij de oevers van de Loir, geniet de Vallée du Loir van een ideaal klimaat, een gunstige ondergrond en oude wijntakken die kwaliteitswijnen produceren. Hier vind je nog kleinschalige wijngaarden die bloeien dankzij de passie van enkele toegewijde wijnbouwers. September is de oogstperiode en is dan ook het ideale moment voor een wijnrondreis in de Vallée du Loir, te voet of met de fiets.

De geschiedenis van kwaliteitswijn

Een gedetailleerde kaart van de regio, opgetekend ten tijde van Lodewijk XIV, toont aan dat bepaalde wijngaarden zich nog steeds op dezelfde percelen bevinden. In de Vallée du Loir neemt wijn al sinds de 16e eeuw een prominente plaats in. De bekende dichter Ronsard en schrijver Rabelais verheerlijkten de wijnen in hun geschriften en in het kasteel in Saint-Germain-en-Laye schonk Hendrik IV Jasnières wijn. Het was nog wachten tot 1937 voordat de Jasnières zijn AOC-label kreeg, en tot 1948 wanneer ook de Coteaux du Loir zijn label ontving.

De Coteaux du Loir en de Jasnières hebben meerdere, opmerkelijke facetten. Hun palet gaat van wit over  rosé naar rood. De rode wijnen van het druivenras Pineau d’Aunis zijn licht, maar laten hun karakter smaken in hun kruidige tinten. De witte wijnen van het druivenras Chenin Blanc (of Pineau de la Loire), geven al van bij de oogst een uitzonderlijk aroma. Je herkent deze witte wijnen aan hun typische aardse tonen.

Met de fiets door de wijngaard

Ga op fietstocht in de Jasnières-wijngaard, met het hele gezin of met vrienden. Volg een van de zes circuits die je langs de mooiste dorpen, boom- en wijngaarden van de regio brengt. Bijvoorbeeld de tocht van meer dan 16 km die start in Chartre-sur-le-Loir en eindigt in Ruillé-sur-Loir. Een gemakkelijke en rustige route van anderhalf uur, over wegen en paden, langs de wijngaarden van de AOC Jasnières. Onderweg leer je dat hier een van de oudste wijnsoorten van Frankrijk floreert: de Pineau d’Aunis of Chenin Noir, die lichtgekleurde, kwaliteitsvolle wijn geeft. En je ontdekt de Chenin of de Pineau de Loire met zijn droge, halfdroge of zoete wijnen zoals de Jasnières, die je tot 15 jaar kan bewaren!

Te voet door de wijngaard

Een andere optie is te voet. Zoals tijdens het Vignes Vins Randos evenement in het Loiredal. De 14e editie gaat door op 2 en 3 september 2017. In 2016 deden bijna 11.000 wandelaars mee aan de tocht! Dit jaar is er keuze uit vijftien verschillende wandelingen doorheen de Vallée du Loir. Vergezeld van een wijnbouwer vertrek je voor een tocht van ongeveer drie uur, met enkele pauzes om wijn te degusteren. Terwijl je alles leert over het patrimonium en het beroep van een wijnbouwer, een unieke ervaring! Een alternatief voor de ganse familie is een parcours van ongeveer twee uur, waarbij je de fauna en flora ontdekt, druivensap degusteert en spelletjes speelt. Bij aankomst zijn er verschillende animaties voor zowel jong als oud. Je vindt er voldoende om je dorst te lessen en je honger te stillen bij de lokale producenten van streekproducten en wijnhandelaars. Alles baadt in een familiale en feestelijke sfeer, een muziekband maakt het geheel af.

Op wijnrondreis door de wijngaard

Volg de reisweg ‘De mooiste landhuizen en wijngaarden in de Vallée du Loir’. Op dit wijnparcours van 54 km ontdek je Ruillé-sur-Loir, Poncé-sur-le-Loir of nog Chahaignes. Wat verder kun je lokale wijnen proeven in de wijnbars van Chartre-sur-le-Loir. En daarna gaat alle aandacht naar natuur en ontspanning. Zo kun je verdwalen in een doolhof van kastanjebomen in de ‘Jardin Remarquable’ van het prachtige Prieuré de Vauboin in Beaumont-sur-Dême. Na een lunchpauze in een van de plaatselijke restaurants bezoek je een andere must van deze wijnroute: het Poncé-kasteel en zijn adembenemende tuinen. Nadien smaakt niets beter dan een glaasje Jasnières in een van de nabijgelegen wijndomeinen. Of misschien wil je liever terug in de auto stappen en de route afsluiten met een bezoek aan het landgoed van La Possonnière waar de bekende dichter Pierre de Ronsard nog woonde. Slenter door zijn tuin met 200 rozen en gun jezelf wat tijd om de omgeving te verkennen waar de dichter der dichters zijn kindertijd doorbracht.

Meer info op www.vallee-du-loir.com