Aux Armes de Bruxelles – Brussel

De top van de traditionele Belgische keuken wordt er gebracht, uitstekend vertolkt door Cédric Callenaere die voortaan ook lid is van de Mastercooks of Belgium.

Een traditioneel restaurant dat met zijn talloze verhalen en anekdotes een meer dan honderdjarige geschedenis achter zich heeft. Onnodig te zeggen dat wanneer de muren van Aux Armes de Bruxelles zouden kunnen spreken, we wellicht uren geboeid zouden luisteren. Maar een restaurant, dat is vooral een gedegen culinair aanbod en een weerspiegeling van de chef. Toen Cédric Callenaere de uitdaging aanging om de keuken te leiden van deze zaak die doordrenkt is van tradities, wist hij wat hem te wachten stond: de authenticiteit van deze keuken respecteren, maar met een eigentijdse twist.

Nochtans heeft het restaurant een moeilijke periode achter zich. Een periode die Rudy Vanlancker die altijd al een zwak had voor “Aux Armes de Bruxelles”, het naburige restaurant waar hij als kind opgroeide. Hij liep er in 1972 zelfs stage in de keuken, toen hij aan de hotelschool van Namen studeerde.

De verkoop door de familie Veulemans In 2006 was de start van een woelige periode. Uiteindelijk werd het in 2018 overgenomen door Rudy Vanlancker, eigenaar van Chez Léon en al lang een goede kennis van de familie Veulemans. De start trouwens van de revival van deze oude Dame. Rudy’s bedoeling was de authenticiteit van destijds opnieuw terug te winnen, door het behoud van wit linnen op de tafels, een brigade met kelners die volgens de traditie gekleed zijn en een kaart met daarop tal van klassiekers. Zijn droom, van “Aux Armes de Bruxelles” de mooiste brasserie van het stadscentrum maken. Om de keuken weer helemaal op de rails te krijgen, werd er beroep gedaan op een van de allerbeste chefs van de Belgische gastronomie: Cédric Callenaere.

En het minste wat we kunnen zeggen is dat deze talentvolle chef daar met brio is in geslaagd! Hij gaf deze bekende zaak, in de al even bekende Beenhouwersstraat het elan terug dat het verloren had. Door zijn talent werd hij opgemerkt en toegelaten bij Euro-Toques, de Europese culinaire vereniging die kwaliteitsproducten verdedigt en chefs die daar het beste mee omgaan. Vorig jaar werd hij ook lid van de Mastercooks of Belgium, de prestigieuze koksvereniging die vroeger bekend stond als de Maîtres Cuisiniers de Belgique en die de beste chefs van onze land verenigt. Een verdiende erkenning, getuige het enorme vakmanschap van Cédric Callenaere.

Naast de musts van het huis zoals de salade Veulemans, mosselen in romige witte wijnsaus, waterzooi met vis uit de Noordzee of de met Mandarine Napoléon geflambeerde pannenkoeken, staan er in Aux Armes de Bruxelles ook aantrekkelijke suggesties met seizoenproducten op het menu. Perfect om deze herfst nog eens naar deze zaak te trekken.

Aux Armes de Bruxelles, het bekende restaurant in de al even bekende Beenhouwersstraat, staat er weer! En dat allemaal dankzij het dynamisme van de familie Vanlancker, eigenaars van het naburige Chez Léon. Deze befaamde zaak die voorheen jarenlang tal van beroemde figuren en tevreden gasten ontving, schittert opnieuw aan het culinaire firmament. Dit succes is te danken aan een hele reeks ingrijpende veranderingen en doordachte investeringen, maar ook aan een buitengewone “casting” met als boegbeeld het talent en vakmanschap van chef Cedric Callenaere.

De sfeer in de Rotonde en de Brasserie mogen dan verschillend zijn, het aanbod en de service zijn precies hetzelfde. Met zijn vele beroemde gasten en uiteraard de uitstekende keuken van Cédric Callenaere is Aux Armes de Bruxelles helemaal klaar voor de volgende eeuw, enthousiaster en dynamischer dan ooit!

Midden de veelheid van de klassieke kaart en de Brusselse specialiteiten opteerden we voor onze proeverij voor oesters als voorgerecht en een eendefilet met appelen en een rundspavé ’poivre’ als hoofdgerecht.

Bij het aperitief alvast een leuk hapje om de smaakpapillen op te warmen. De oesters, zowel de creuses als de platte oesters waren perfect vers, subliem geopend, heerlijk zilt. In horecazaken die zichzelf respecteren en optimale kwaliteit brengen, blijven oesters een oer-klassiek maar altijd lekker voorgerecht dat de smaakpapillen aanscherpt.

De eendefilet, mooi rosé gehouden, genoot van een mooi romig sausje met garnituur van sinaasappel, een halve normandische appel met garnituur van veenbessen, gedrapeerd met veldsla. Als extra garnituur een mooi romige gratin dauphinoise. Mooi lekker en smaakvol evenwichtig gerecht.

De rundpavé “vol peper” was inderdaad een leuk gerecht met diepe, ruime pepertoetsen. De pavé wordt vooraf in peper gerold, waarna hij in boter wordt gebakken. Super mals en heerlijk rosé wordt hij in het bord geflambeerd met zwarte peperalcohol en cognac. Heerlijk lekker en smaakvol getooid met een slaatje en tomaat en als extra een pittig romig sausje. De leuk krokante en goudgele frietjes zorgen voor een uitgesproken delicatesse. Een meesterwerk van chef Cedric Callenaere.

He geheel werd perfect ondersteund door een Mercurey Château de Chamiry 2018 met robijnrode kleur, pittige, licht kruidige accenten en fijne tannines. De wijn geeft zelfs de afsluiter, een crème brulée met cuberdons, een extra ruggensteuntje.

Aux Armes de Bruxelles – Beenhouwersstraat 13 – 1000 Brussel – Tel. 02 511 56 50- www.auxarmesdebruxelles.com

Open van zondag tot donderdag van 12.00 tot 22.30 uur, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 23.00 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes, gezellig decor, attente bediening, kwalitatieve gerechten, extra smaakvol en evenwichtige opbouw.

GaultMillau: 12/20