Azienda Agricola Brancatelli

Als knaap moest Giuseppe Brancatelli regelmatig aan de slag in de wijngaarden van zijn ouders op Sicilië, taak waaraan hij later door zijn studies ontsnapte. Na zijn studies trok hij op ontdekking van Europa, trip die niet kon voorkomen dat de passie voor wijn zich langzaam van hem meester maakte.

Hij verbleef jarenlang in Nederland waar hij zijn Ierse vrouw Catherine ontmoette en ze samen een Italiaans restaurant opzetten. Hij importeerde kwalitatieve Italiaanse wijnen en overtuigde zijn klanten van hun eigenschappen. Ondertussen groeide zijn heimwee en de droom om ooit zelf wijn te produceren.

Zowat 15 jaar terug ontdekte het koppel in Riotorte, een dorpje in de Toscaanse regio Val di Cornia, een oude 13de eeuwse hoeve die ooit het laatste paardenstation van de provincie Livorno huisvestte en zowat 15 ha grond omvatte. De keuze was snel gemaakt en de renovatie werd in 1999 opgestart. Vanaf 2000 werden de gronden herwerkt, de ondergrond rijk aan mineralen, ijzertoetsen en rode zanderige fossielen en residuen leek een vruchtbare bodem voor Cabernet Sauvignon, Cabernet Frans en Sangiovese, later aangevuld met Ansonica en Aleatico.

Teelt en vinificatie gebeuren volgens organische methodes waarbij de natuurlijke groei de bovenhand krijgt. Dit alles resulteert in een mooie collectie wijnen die in binnen- en buitenland mooie waarderingen uitdragen.

De Azienda Agricola Brancatelli beschikt eveneens over een aantal stijlvolle vakantie appartementen zodat bezoekers moeiteloos kunnen genieten van de historische rijkdommen van Val di Cornia maar tegelijk kunnen kennismaken met de wijnproductie en de lokale olijfolie.