Wijnhuis Massimo Ciarcia

Genesteld in de regio DOC Terratico di Bibbona staat dit wijnhuis model voor de vele familiale exploitaties die door noeste arbeid en selectieve oogst, zorg dragen voor kwalitatieve wijnen en veredelde olijfoliën.

Net als de meeste andere familiale wijnhuizen staat ook hier het traditionele aspect van de wijnbouw centraal waarbij het respect voor de natuurlijke omgeving en het leefmilieu een belangrijke rol zijn toebedeeld.

De exploitatie ruim 40 ha groot bezit een aangepaste chai waar de geselecteerde trossen via moderne installaties worden omgezet in leuke, aangename wijn die deels rijpen op eik en hierdoor een eigen accent uittekenen. De productie wordt opgesplitst in 4 groepen, nl Le Carraie, La Capella, Misto Bosco en Poggio regio.

Le Carraie tekent met Terratico di Bibbona Blanc DOC, voor een 100% Vermentino volgens biologische teelt. Handgeplukt vindt de fermentatie plaats in inox. De wijn heeft een felgele kleur met gouden schitteringen en fruitig bouquet in de neus. Ook in de mond een stevige fruitige toets die, geserveerd bij 10°C, mooi aansluit bij typisch Toscaanse gerechte en wit vlees. In hetzelfde assortiment een Rosato IGT Sangiovese en Le Carraie IGT, een melange van Sangiovese en Cabernet Sauvignon.

La Capella, Rosso di Toscana, IGT, is een melange van Sangiovese, Ciliegiolo en Cabernet sauvignon. De levendige rode kleur zorgt voor een ruim rond bouquet dat in de mond een leuke textuur te voorschijn tovert en voor een lange afdronk zorgt. Bij La capella, Bianco di Toscana, melange van Trebbiano en Vermentino overheerst het fruitige karakter van de Vermentino.

Bij de Misto Bosco 2007, DOC Terratico di Bibbona, Rosso superiore, melange van Merlot en Sangiovese worden de druiven onmiddellijk na de manuele pluk geperst en krijgen ze een malolactische fermentatie en maceratie van ruim 20 dagen. Nadien rijpen ze minstens 12 maand op Franse eik en 6 maand op fles.

De intense robijnrode kleur geeft in de neus een complex maar toch harmonieus aroma van rijp fruit, vanille en delicate kruiden. In de mond, een intens krachtige wijn met zachte tannines. Aanbevolen bij wild, rood vlees en stevige kazen. De Misto Bosco 2010 DOC, Terratico di Bibbona is een melange van Merlot, Sangiovese en Cabernet Franc.

De topwijn van het huis is ongetwijfeld de Poggio Regio 2008, IGT, 100% Merlot. Zorgvuldige selectie van rijpe trossen met nauwgezette fermentatie en maceratie van 20 dagen. De malolactische fermentatie en oudering duren minstens 12 maand op nieuwe Franse eik, na botteling krijgt de wijn 6 maand extra rust.

De Poggio Regio 2008 heeft een robijnrode kleur et complexe en harmonieuze aroma’s in de neus waaronder toetsen van vanille en kruiden. In de mond worden deze aangevuld met accenten van rijp rood fruit en zachte tannines. Met 14% alc volume een leuke compagnon bij rood vlees, wild en gematureerde kazen.