Azijnmakerij La Guinelle – Cosprons

In Cosprons, in een van de vele vergeten valleien van de Pyrenées Orientales nabij Pont Vendres creëerde Nathalie Herre in de zomer van 1999 een azijnmakerij. In dit paradijslijk hoekje te midden van wijngaarden en olijfbomen werd het eerste vat Banuyls wijn opgeslagen, wachtend op de natuurlijke fermentatie.

De eerste resultaten waren alleszins bemoedigend zodat in de lente van 2000 maar liefst 4 extra vaten werden geplaatst. Deze artisanale bio azijnmakerij evolueerde sindsdien en zorgt voor diverse heerlijke combinaties. Geen sinecure aldus Nathalie vermits men over degelijke wijnen moet beschikken om een mooi eindresultaat te bekomen. Aromatische wijnen met weinig sulfiet zijn een absolute vereiste, reden waarom de Banuylswijnen volledig aan deze vereiste beantwoorden.

In la Guinelle bevinden zich ondertussen een100-tal oude eiken vaten die geen houtsmaak meer vrijgeven. Zij worden initieel gevuld met 120l wijn waardoor een groot bovenvlak ontstaat dat voor mooie eindproducten zorgt. Eens de azijn klaar is, wordt zowat de helft ervan gebotteld en wordt 60 l extra wijn toegevoegd zodat de natuurlijke bacteriën hun werk kunnen hernemen.

Nieuw in het assortiment zijn de ‘Perles de la Guinelle’, kleine gegeleerde pareltjes met binnenin azijn van Banuylswijn, die perfect passen bij oesters, gerookte zalm, st jacobsvruchten, bij het openspatten zorgen ze voor een unieke smaakcomponent. Een absolute nieuwigheid is de La Lie de la Guinelle, die zoals de naam zegt, een bezinksel is van Banuylswijn. Deze Lalie bestaat uit 70% Banuyls en 30% suiker en is een soort balsamico die lichtjes uitgestreken op het bord, tal van gerechten zowel uit de traditionele als uit de moderne keuken een heerlijk smaak bezorgt. Anderzijds verwacht Nathalie dat voor de komende eindejaarsfeesten ook de creatie ‘azijn van Banuylswijn met truffelsmaak’ op punt zal staan.

Belangstellenden kunnen hier van maandag tot vrijdag terecht voor een uniek bezoek en aangepaste degustatie. www.levinaigre.com