Château Capitoul – AOC Languedoc La Clape

Het wijndomein Château Capitoul bevindt zich in het hartje van het massief La Clape tussen Narbonne en Gruissan. Beschermd door hoge pijnbomen heeft men hier een prettig panorama op de wijngaarden en meren met de Pyreneeën als achtergrond.

Het wijndomein 64 ha groot, bestond volgens historische documenten in 1324 reeds meerdere eeuwen, maar kreeg vanaf 1930 olv Fernand Aupece, nieuwe impulsen. Het vormt een groot aaneengesloten blok waar nochtans meerdere geologische eigenschappen worden weergevonden. Het baart dan ook weinig verwondering dat hier nagenoeg 2000 jaar wijngeschiedenis wordt verzameld. Deze exceptionele terroirs, het rigoureuze werk van de wijnboeren en perfecte chai zijn elementen die ertoe bijdragen om de wijnen van Château Capitoul een vooraanstaande plaats te bezorgen in de AOC Languedoc. Elegant en karaktervol bezitten ze een duidelijke persoonlijkheid.

Recentelijk hebben de eigenaars het kasteel, losstaand van de chai, ingeschreven in het oenotoeristisch project La Clape. Het complex biedt een aantal kamers aan, een receptie- en vergaderzaal waardoor deze gîte zowel in individuele vakanties als voor incentives en beperkte boardmeeting en familiefeesten in aanmerking komt. Het moet wel in zijn totaliteit worden afgehuurd.

Château Capitoul Rocaille wit

Deze wijnen weerspiegelen volop de ziel en passie van het huis en zijn een typisch voorbeeld van een leuke Languedocwijn. De oude wijngaarden zorgen voor een unieke smaak waaraan ongetwijfeld ook de manuele pluk bijdraagt. Kenmerkend voor deze wijn is het feit dat de witte wijnen ook op hout worden gerijpt. De ranken voor de witte wijnen worden aangeplant op kalkachtige gronden maar ook op grond met een mixte bodem van argilo-kalk en keien. De wijnen, een melange van Marsanne en Roussane, aangevuld met minieme percentage Viognier, worden in een ultramoderne bootvormige chai gevinifieerd.

Het resultaat is een complexe aromatische wijn, ondersteund door delicate houttoetsen en elegante afdronk. In de mond een vettige wijn met mooie aciditeit en gedreven frisheid. Uitstekende wijn bij exotische gerechten en gevogelte, maar ook bij smeuïge kazen.

Maelma:

Syrah en Grenache wordt aangevuld met Mourvèdre. De percelen die voor deze wijn in aanmerking komen hebben een beperkte productie van 25hl/ha wat zorgt voor een geconcentreerd maar ook complexe wijn. De rijping vindt plaats op nieuwe eiken vaten van 300 en 320l en duurt minstens 20 maand. Deze wijn wordt bij voorkeur vooraf gedekanteerd en vormt een perfecte gezel bij o.m. wild en sterke kazen.

Met deze wijn brengt Château Capitoul hulde aan Fernand Aupecq die vanaf 1930 opnieuw glans gaf aan dit domein. De naamgeving verwijst naar het eerste wijngoed dat hij in Algerije aankocht vooraleer terug te keren naar de Franse wijnbouw.

Oros:

Deze collectie wijnen steunt op diverse woordspelingen. O staat voor origine, R voor genot, O voor feesten en het samentreffen van vrienden en familie en S voor de sensatie van het exotisch fruit, honig en witte truffeltoetsen die in deze wijn schuilgaan.

Op de proeftafel Rocaille rood 2009:

Een assemblage van wijndruiven gedomineerd door Grenache Noir, Syrah en Carignon. De manuele oogst laat een eerste tri toe van de rijpe druiven. Vinificatie gedurende 15 dagen op marc met manuele beroering en thermogereguleerde mout van 22-24°C. De wijn rijpt nadien minstens 12 maand in betonnen cuves vooraleer te worden gebotteld.

In het glas een dieprode robijnachtige kleur met mooie glinsteringen. In de neus ontdekken we een karaktervolle wijn met toetsen van zwart fruit en kruiden. In de mond ontwikkelt zich een levendige en fijne structuur, ietwat complex maar toch voldoende elegant. De tannines verzadigen zich langzaam met toetsen van zwarte kers, zwarte olijven, ceder en koffie en nodigen voor een lange aangename afdronk. Perfect bij gegrild vlees, magret van eend, lam en harde kazen.

Château Capitoul – route de Gruissan – 11100 Narbonne