Belgian Owl breidt haar gamma van Single Malt whiskies uit

Het Belgische whisky merk Belgian Owl breidt deze herfst haar gamma van Single Malt Whiskies uit in 4 versies: Passion en Intense, beiden drie jaar oude Single Casks, vullen het bestaande gamma aan dat bestaat uit Origine (Spirit Drink, niet gerijpt) en Identité (eveneens 3 jaar oud).

De distilleerderij The Owl Distillery, die de Belgian Single Malt Whisky produceert met gerst geteeld in Haspengouw, onthult twee nieuwe producten waar de kenners van authentieke whisky naar uitkijken: een Single Cask, een uniek gebotteld vat, dat Passion heet. De magie van de rijping en van het vat biedt elke editie een eigen, bijzondere smaak. En een Single Cask, gebotteld op vatsterkte, die Intense heet, en die de aromatische intensiteit van een Single Cask benadrukt door deze voor te stellen in haar meest pure uitdrukking. Naast dit nieuw gedefinieerde gamma stelt de distilleerderij ook de speciale edities van het programma Eternity voor.

Dit jaar werd de Belgische distilleerderij eveneens gehonoreerd door een zeer positieve vermelding in de Whisky Bible 2018 van Jim Murray, de internationale gids voor whisky. Het betreft een drie jaar oud vat, gebotteld op vatsterkte, uit de privécollectie van de distilleerderij “The Private Angels”.

De distilleerderij heeft eveneens een volledige traceerbaarheid van haar producten op poten gezet, die terugleidt tot de velden waar de gerst werd geteeld. Het is namelijk de grond die het karakter van de whisky bepaalt omdat deze aan de Haspengouwse gerst een specifiek karakter ontleent. De lokale landbouwers die betrokken zijn bij de productie bewerken het land op duurzame wijze. Ze willen het kwalitatief grondgebied bewaren en de puurheid van de watertafel respecteren die onder de velden loopt. Mout en water zijn namelijk de enige ingrediënten van een Single Malt Whisky.

De distilleerderij ontvangt bezoekers met open armen om haar wereld en passie te delen. Het toeristisch seizoen begint in maart 2018 met vrije bezoeken of op afspraak. Liefhebbers kunnen eveneens evenementen ter plaatse organiseren.

De geschiedenis van Belgian Owl

Alles begint met de droom van Etienne Bouillon, Meester Distilleerder, om de lokale landbouw te valoriseren door de creatie van een uitgebalanceerde Belgian Single Malt Whisky, gemaakt van gerst die op duurzame wijze wordt geteeld in Haspengouw.

Op 29 oktober 2004 om 11 uur wordt het eerste vat Belgian Owl gevuld. In december start de voorverkoop aan particulieren van de eerste flessen via internet die 3 jaar later, in november 2007, op de markt worden gebracht. In 2005 bereikt men een constante productiecapaciteit van maximaal 20.000 flessen per jaar. De distilleerderij krijgt haar eerste internationale erkenning in de Whisky Bible van Jim Murray. In 2007 worden de eerste flessen uitgereikt tijdens de Spirits in The Sky beurs in de luchthaven van Luik. In 2008 begint de eerste verkoop van Belgian Owl via het netwerk van gespecialiseerde drankhandelaars in België.

In 2011 wordt Belgian Owl verkozen tot European Single cask Whisky of the Year 2011, met een score van 95.5%, in de Whisky Bible van Jim Murray. Het is de eerste eervolle vermelding uit een lange reeks. 2013 wordt gekenmerkt door de komst van distilleerketels van de oude Caperdonich distilleerderij uit Rothes (Speyside, Schotland). Het eerste distillaat dat voor de toekomstige botteling van Belgian Owl zal dienen vindt datzelfde jaar plaats. De eerste botteling van Belgian Single Malt Whisky, geproduceerd door de Schotse ketels, wordt gerealiseerd in 2016.

Voor het eerst in de geschiedenis van de distilleerderij is Belgian Owl doorlopend beschikbaar in de thuismarkt. Een aantal vaten blijft liggen in het warehouse om op termijn een breed gamma van whisky’s te kunnen aanbieden. Deze stap houdt het begin in van de ontwikkeling van de exportmarkt in de buurlanden van België, maar ook Amerika en Azië. In 2017 breidt het gamma zich uit.

Vanaf 15 november 2017 is een nieuwe website beschikbaar.