Belgische bierdrinker is liefhebber van bieren uit eigen streek

wl800hp600q85_deliveroo_world_beer_day_chez_bobonneNaar aanleiding van de Internationale Bierdag, die dit jaar op vrijdag 3 augustus viel, liet koerierdienst Deliveroo een onderzoek* uitvoeren naar de bier-gewoonten van Belgen. De opvallende, maar niet verbazende conclusie: meer dan 8 op de 10 Belgische bierdrinkers geven aan fier te zijn op lokaal gebrouwen bieren. ‘Eigen kind, schoon kind’ geldt dus ook voor bier uit eigen streek.

Een jaar geleden werd de Belgische biercultuur door UNESCO officieel erkend tot immaterieel cultureel erfgoed. 84% van de Belgische bierdrinkers geeft aan fier te zijn op de bieren die hun streek gebrouwen worden. Eenzelfde aandeel geeft daarnaast ook toe de bieren die in hun eigen streek gebrouwen worden ook echt aan te bevelen aan anderen. De liefde voor onze bieren is zelf zo groot dat wanneer het ‘bier van bij ons’ niet meer voorhanden is, dit als een gemis gezien wordt. Zo zegt de helft van de Belgische bierdrinkers het Belgisch bier te missen wanneer ze in het buitenland zijn.

40% van de Belgische bierdrinkers probeert in de supermarkt vooral streekgebonden bieren te kopen, al is het aanbod aan streekbieren in de supermarkt toch nog wat beperkt. Voor de helft van de respondenten mogen er dan ook gerust wat meer lokale bieren uit de streek aangeboden worden in de supermarkt.

Belgische bierdrinkers kiezen het vaakst voor Tripel

Uit het onderzoek kwam naar voor dat De Belg geen fan is van lichte biertjes. Zo drinken we minder pils dan zware bieren. Zo’n 20% kiest resoluut voor een Tripel of een sterk blond bier. 16% gaat voor blond bier, gevolgd door 13% die kiest voor een pils. Donker bier (11%) en fruitbier (11%) vervolledigen de top vijf.

Bier en eten: De tijd dat vooral wijn als begeleidende drank bij eten gekozen werd, lijkt achter ons te liggen. Bier bij eten komt steeds vaker voor. De helft van de Belgische bierdrinkers geeft aan het leuk te vinden om hun bierkeuze aan te passen aan datgene wat ze eten, en dat geldt evenzeer voor mannen als vrouwen.

Daarnaast geeft 10% van de Belgische bierdrinkers aan bij een online bestelling voor eten, hier ook een bijhorend biertje bij te bestellen. Op Deliveroo.be linken onderstaande zaken hun menukaart alvast aan bijpassende bieren: Otomat – Gent, Antwerpen, Leuven – Jilles – Gent, Brugge – Ballekes – Brussel – Huggy’s Bar – Luik, Brussel – Volle Gas – Brussel – Seedz – Brussel – Chez Bobonne – Brussel – Bia Mara – Brussel 1, Brussel 2, Antwerpen – Baogo – Brussel.

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Deliveroo tussen 24 juli 2018 en 30 juli 2018 bij 1000 Belgen die wel eens een biertje drinken. Representatief op geslacht, regio, leeftijd en diploma