Brasserie Engelenburcht, gerenoveerd eeuwenoud Urselinenklooster – Tildonk

In 2007 sloot het Ursulinenklooster in het Vlaams Brabantse Tildonk haar deuren. De laatste zusters trokken eruit en het gebouw bleef leeg achter. Het klooster maakte oorspronkelijk deel uit van het Sint-Angela instituut, een van de oudste meisjesinternaten van ons land. Hier werden jarenlang duizenden jonge meisjes opgeleid, niet enkel Vlaamse, maar ook Engelse, Amerikaanse, Poolse, .. meisjes liepen hier school en verbleven jaren in het internaat.

Sinds 2002 is het voormalige Sint-Angela klooster een beschermd monument en bijna 200 jaar na zijn ontstaan, is de site omgetoverd tot een sociale campus, genaamd “Engelenburcht”. Met “Engel” wordt er verwezen naar Sint-Angela en “Burcht” omwille van de gesloten architectuur van het gebouw. Via de schenking van het kloostergebouw door de vereniging van de religieuzen Ursulinen van Tildonk vzw, werd de vroegere groep KVLV, nu Ons genaamd, eigenaar van het gebouw.  Net als voor de zusters uit het klooster,  ligt zorg dragen ook Ons nauw aan het hart, reden waarom Ons aan een nieuwe toekomst bouwt van het voormalig Ursulinenklooster opgericht in 1818, dat zo’n rijke geschiedenis heeft. Ons brengt in Engelenburcht organisaties uit zorg- en welzijnssector samen onder één dak. De sociale campus biedt ruimte voor kantoren en residenties op de eerste en tweede verdieping.

De Engelenburcht heeft een rijke geschiedenis. Het voormalig Ursulinenklooster kent (nog) vele geheimen. Tijdens de renovatie kwamen er een aantal aan het licht. De oorsprong van het klooster ligt in de 16e eeuw in Italië. Eeuwenlang hebben de zusters Ursulinen zorg gedragen voor anderen over de hele wereld. Deze zorg wil Ons 5000 jaar later in de Engelenburcht verder zetten. De blikvanger van Engelenburcht is de prachtige Kloosterkerk. Deze neogotische kerk werd gebouwd in 1880 en deed jaren dienst als Kloosterkerk voor het internaat. Dagelijks woonden honderden meisjes uit binnen- en buitenland hier de eucharistie bij onder streng toezicht van de zusters. In 2007 vertrokken de laatste zusters uit het Ursulinenklooster Sint-Angela. Althans, zo werd gedacht. Een dertigtal nonnen liggen begraven onder het klooster. Meer dan honderd jaar was deze begraafplaats een goed bewaard geheim, maar tijdens de renovatie stootte de bouwheer op de grafkelder. Eén graf stond echter leeg. Zou deze zuster nog ronddwalen in Engelenburcht?

Op het gelijkvloers van de site kan men in Brasserie Engelenburcht terecht voor een aantal heerlijke suggesties en dit op de plaats waar vroeger de missiezusters aten. Tijdens het weekend kan men dineren in het restaurant dat een onderkomen vond in de voormalige kapel van het klooster. Hiervoor is reserveren absoluut aangeraden.engelenburcht-20180803_123716

Chef Yves Poffe, geassisteerd door dochter Jana, serveert gerechten, zoveel mogelijk samengesteld met streekproducten en met groenten uit de kloostertuin. De gezondste ingrediënten staan bij hier op de eerste plaats. Er is een gevarieerde menukaart, heerlijke dagmenu’s en wekelijkse suggesties. Voor de dagmenu’s haalt de chef-kok zijn inspiratie uit “Ons kookboek” van de vereniging “KVLV, Vrouwen met vaart”. Dit klassiek kookboek is een figuurlijke leidraad, waaraan Yves evenwel een aantal innovatieve en creatieve accenten toevoegt.

Wij opteerden voor een creatie van Mechelse koekoek en mosselen Engelenburcht. De mooi gebakken reepjes koekoekfilet, leuk krokant en sappig, kregen het gezelschap van een rijk garnituur smaakvolle zomergroenten en heerlijk handgemaakte volle aardappelkroketten. Een fijn en smaakvol gerecht, leuk creatief en mooi evenwichtig. Bij de mosselen Engelenburcht fungeerden zomerkruiden en een blonde Leffe als aantrekkingspunten. Niet bijster groot, mooi kleurig en goed gevulde schelpen, licht pittig en zilte, fijne spekjes, champignons en een portie room zorgden voor extra smaaktoetsen. De smaakmakende Leffe bleef grotendeels afwezig maar werd wel gecompenseerd door een fijne huismayonaise en een portie goudgele mooi krokante frietjes.

Brasserie Engelenburcht – Kruineikenstraat 5b – 3150 Tildonk

Tel 016-498280 – www.engenlenburchtmyresto.be

Open op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag open van 11u tot 22u , geopend op woensdag van 11u – 17u.  Zondag doorlopend open van 10u tot 21u30, keuken open van 12u tot 14u en van 18u tot 20u30. Het restaurant is open op zaterdag vanaf 19 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: brasserie in gerestaureerd Urselinenklooster

sfeervolle eetzaal

attente bediening

smaakvolle gerechten met dagverse ingrediënten