Belgische kaviaar viert 15-jarig bestaan

HET PERFECTE LOKALE EN DUURZAME ALTERNATIEF VOOR DE WERELDBEFAAMDE STEUREITJES KENT EEN GROEIEND SUCCES  IN DE BELGISCHE EN BUITENLANDSE TOPGASTRONOMIE

Kaviaar, met de eindejaarsfeesten in het vizier doet de naam alleen de meest kieskeurige gastronomen watertanden. Maar velen onder ons associeren de uit steuren afkomstige eitjes met een nauwelijks nog aan te treffen, exclusieve lekkernij. Logisch ook, want de CITES –Convention on International Trade in Endangered Species – verbiedt sinds 2006 de vangst van steuren in de Kaspische Zee. Daardoor is de handel in wildvang kaviaar wettelijk verboden. Het goede nieuws is echter dat dicht bij ons het duurzame alternatief bestaat : even lekker en 100% Belgisch. De hoogdagen van kaviaar zijn nog niet voorbij, integendeel, de steureitjes “uit eigen kweek” gaan een mooie toekomst tegemoet.

15 jaar Belgische kaviaar : lokaal en duurzaam alternatief

We schrijven 2002. Royal Belgian Caviar brengt de allereerste en tot vandaag unieke Belgische kaviaar op de markt. Het jonge Turnhoutse bedrijf is echter niet over één nacht ijs gegaan. Het project ontsprong immers begin jaren ’90 toen jonge ondernemers (CEO F. Joosen en Bioloog W. Verdonck) inzagen dat wildvang kaviaar een eindigend verhaal was en beslisten om een op aquacultuur gebaseerde alternatief te starten. Vastberaden, nauwgezet en geduldig startten ze de kweek van de steuren. En gelijk hadden ze.

Door overbevissing, vervuiling en het bouwen van dammen (waardoor steuren niet meer naar hun paaigebieden kunnen) zijn steuren de laatste decennia sterk bedreigd in hun natuurlijke habitat. Daarom zijn deze prehistorische vissen erkend als een beschermde diersoort en is bijgevolg de oogst en verkoop van wildvang kaviaar uit de Kaspische zee regio verboden. Het enige alternatief is sindsdien aquacultuur: de productie van kaviaar uit gekweekte steuren.

100% Belgisch

Royal Belgian Caviar anticipeerde perfect op deze evolutie. Tijdens de twaalf jaar intensieve voorbereiding werd een eigen broedstock van verschillende steursoorten opgebouwd. Om een optimale kwaliteit te garanderen, lieten de ondernemers niets aan het toeval over. Zo worden de steuren gevoed met een optimaal samengestelde voeding uit eigen productie.

Cédric Paquet, Commercial manager van Joosen-Luyckx Aqua Bio het bedrijf achter het merk Royal Belgian Caviar, heeft een duidelijke visie van hoe de productie van kaviaar vandaag en in de toekomst verzekerd kan worden, zonder aan kwaliteit te moeten inboeten.

“Wij hebben onze eigen broedstock aan ouderdieren verspreid in een aantal natuurlijke vijvers in Vlaanderen en kweken onze eigen steurtjes in Turnhout. Zo komt de wildpopulatie niet meer onder druk te staan”.

Gevoelig kweekproces

Om de typerende, exclusieve smaak van kaviaar te bekomen, moeten het kweekproces en de bereiding feilloos verlopen. Het vereist heel wat vakmanschap en expertise om de traditionele, eeuwenoude bereidingswijze nog verder te optimaliseren.

Elke stap van het productieproces wordt nauwgezet opgevolgd, van de bevruchting van de eitjes tot de uiteindelijke oogst van de kaviaar. Royal Belgian Caviar screent en selecteert de individuele steuren op basis van grootte, stevigheid en smaak van de eitjes.

Naast de voeding en kweekomstandigheden van de steuren die bepalend zijn voor de smaak, dient de waterkwaliteit voortdurend gecontroleerd en geoptimaliseerd te worden. Dankzij deze perfecte omstandigheden slaagt Royal Belgian Caviar erin  de smaak en kwaliteit van de traditionele wildvang te evenaren.

Ruim assortiment

Belgische kaviaar is alles behalve een eenzijdig product. Zo biedt Royal Belgian Caviar niet minder dan zes verschillende variëteiten aan, waaronder de wereldbefaamde beluga. “ Afhankelijk van de steursoort moeten wij minstens 5 tot 10 jaar wachten alvorens we onze kaviaar kunnen oogsten. Voor de wereldbefaamde en meest exclusieve Beluga kaviaar, afkomstig van de Beluga steur,  loopt dit zelfs op tot 18 jaar . Op die leeftijd weegt de steur ongeveer 170kg en is dan bijna 3 meter lang” licht Cedric Paquet verder toe.

Internationale faam en Belgische topchefs als ambassadeurs

De onberispelijke kwaliteit en duurzame, traditionele productiewijze van Royal Belgian Caviar kende al snel het beoogde succes. Zowel in België als in het buitenland (met als afzetmarkten onder andere Japan, Zuid-Korea, Singapore, Scandinavische landen, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Verenigde Staten,…) wordt het Belgische keurmerk enorm gewaardeerd voor zijn unieke en vooral constante kwaliteit.

Een aantal Belgische topchefs zoals Peter Goossens, Gert De Mangeleer, Roger Van Damme, Bert Meewis, Nick Bril, Tim Boury en vele anderen leerden het Belgische “zwarte goud” snel waarderen en zetten het sindsdien ook steevast op de kaart.  www.royalbelgiancaviar.be