La Maison du Caviar by Caspian tradition

Een gloednieuw distributiecentrum in het hart van de Brusselse Vroegmarkt. Gezien als een van de belangrijkste spelers op de Belgische markt – zo niet de belangrijkste –wanneer het over de verkoop van het zwarte goud gaat, of de eitjes van de steur, is La Maison du Caviar by Caspian Tradition doorheen de jaren niet meer weg te denken in de wereld van de Belgische gastronomie. In al die jaren breidde dit aanvankelijk klein bedrijf, dat in 1995 werd opgericht door Arya en Ahmad Razavi, stilaan uit en stelt het ondertussen een catalogus voor met daarin vrijwel uitsluitend topproducten waar de meest verwende en veeleisende gastronoom alleen maar van kan dromen.

Hetzij in het ultramodern laboratorium in Waterloo of in het distributiecentrum op de Brusselse Vroegmarkt, dat overigens zopas werd uitgebreid, het is hier dat de meest veeleisende chef die enkel tevreden is met het allerbeste, dagelijks de delicatessen vindt waarnaar hij op zoek is. De uitbreiding van de beschikbare ruimte op Mabru, echt in de « buik » van de Europese hoofdstad, bleek voor het bedrijf een logische stap en een noodzaak waar gastronomen en chefs alleen maar blij om kunnen zijn.

Kaviaar van alle origines, foie gras van de beste regio’s of de meest fijne gerookte vissoorten, het bedrijf kan prat gaan op een uitstekende reputatie. Maar het verdient ook beter gekend te zijn om zijn vele andere topproducten die zich weten te onderscheiden door hun opmerkelijke kwaliteit. Met de blik op het Verre Oosten, dankzij de overname van een Duitse firma die gespecialiseerd is in de import van producten om sushi te maken, bezit het bedrijf vandaag een hele reeks specialiteiten die uiteraard uit Japan komen, maar ook uit landen als China en Thailand.

In het nieuw distributiecentrum dat in vergelijking met vroeger serieus werd uitgebreid, richt La Maison du Caviar by Caspian Tradition zich voortaan zowel tot professionals als particulieren.

Kaviaar

We weten jammer genoeg allemaal dat door de dramatische overbevissing en ernstige milieuproblemen het CITES, het organisme dat bedreigde soorten beschermt, de uitvoer van wilde steuren onmiddellijk moest verbieden van landen die historische kaviaarproducenten waren, zoals Iran en Rusland.

Einde dus van de grote klassieke kaviaarvariëteiten waar tot die tijd liefhebbers van deze delicatesse van genoten, zoals de wilde eitjes van de beluga (van de steursoort Huso huso met de grootste en de duurste eitjes), van de oscietra (van de Acipenser gueldenstaedti, destijds ook zeer geliefd bij kenners) en van de sevruga (van de Acipenser stellatus met de kleinste en de meest toegankelijke eitjes, maar soms ook de meest verrassende …)

Gelukkig werden er ondertussen wereldwijd belangrijke inspanningen geleverd om verschillende steursoorten te kweken in de allerbeste omstandigheden, met de beste zorgen en ze op te voeden met het oog op een kwaliteitsvolle kaviaar. Zo vinden we in nogal wat landen, vooral in Europa, zeer interessante producten die gebaseerd zijn op de beste klimaatomstandigheden waarin de meest geschikte steuren gekweekt worden.

Bezorgd om zijn cliënteel de mooiste producten te leveren die er op de markt voorhanden zijn, bevoorraadt de familie Ravazi zich in het merendeel van de landen waar steurkwekerijen gevestigd zijn die aan al hun strenge eisen voldoen. Zo reizen specialisten van La Maison du Caviar by Caspian Tradition speciaal naar die bepaalde bedrijven om ter plaatse de kweekprocedures en het kwaliteitsniveau te checken die aan hun extreem strenge eisen en criteria moeten voldoen.

Zodoende biedt het huis een breed gamma kaviaar aan van de beste steurkwekerijen, zowel uit Iran (met steurkwekerijen die tot de familie behoren) als uit China, maar ook uit Finland, Italië, Duitsland, Frankrijk en zelfs … België.

Eitjes van andere vissoorten

De meest gekende zijn wellicht de zalmeitjes, in Rusland beter gekend als «rode kaviaar», maar ook de foreleitjes zijn zeer fijn van smaak, net zoals de traditionale lompviseitjes, zowel de rode als de zwarte. Gereputeerd in Aziatische keukens zijn de masago, de eitjes van de lodde, diepgevroren of gepasteuriseerd en oranje van kleur of groen (met wasabi). Hetzelfde geldt voor de tobikko, de eitjes van de vliegende vis, die ook diepgevroren of gepasteuriseerd worden aangeboden, in het rood, goud, zwart, oranje of groen (eveneens met wasabi). Aan deze natuurlijke producten moet ook Avruga toegevoegd worden, een heerlijke bereiding op basis van haringeitjes, net zoals de Tzar caviar, een soort van surimi die op echte kaviaar lijkt.

La Maison du Caviar by Caspian Tradition – Werkhuizenkaai 22 – 23G301-302 – 1000 Brussel

Caspian Tradition – Avenue des Pâquerettes, 55 bte 36/37 1410 Waterloo

Web : www.caspiantradition.com