Belgische wijnmakers voor het eerst present op Prowein

Op ProWein 2022, de grootste professionele wijnbeurs ter wereld, zal voor het eerst een Belgisch paviljoen te zien zijn. Negen wijnhuizen – van het Heuvelland tot de Maasvallei – zullen er hun wijnen voorstellen aan een internationaal publiek van aankopers, sommeliers en andere professionals. ProWein 2022 vindt plaats van 15 tot 17 mei in het Duitse Düsseldorf en lokt jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers.

De stand met Belgische wijnhuizen op ProWein 2022 is een initiatief van de vzw Belgische Wijnbouwers, die al sinds 2009 de belangen van lokale wijnmakers verdedigt en voortdurend initiatieven opzet om zowel de kwaliteit als de bekendheid van Belgische wijn te verhogen. Dezelfde organisatie leidde ook de groepsdegustatie met dertien Belgische wijnbouwers in Amsterdam in 2021 in goede banen, samen met de VLAM en het FIT. Beide organisaties helpen overigens opnieuw om de deelname van de Belgische wijnbouwers aan ProWein 2022 mogelijk te maken.

“Het is al lang geen geheim meer dat de Belgische wijnbouw in de lift zit,” zegt Lodewijk Waes, de voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers. “Zowel het aantal wijnmakers als het aantal aangeplante hectares neemt jaar na jaar zienderogen toe. En ook al vormt de totale productie van alle Belgische wijnmakers samen slechts een fractie wat de Belgische wijnliefhebber jaarlijks in huis haalt, wordt het voor sommige wijnhuizen toch stilaan tijd om eens over de grenzen te kijken. Een beurs als ProWein vormt een ideaal platform om aan de hele wereld te tonen wat Belgische wijnmakers in hun mars hebben.”

Vooral mousserende en witte wijnen

De negen Belgische domeinen die aanwezig zullen zijn op ProWein 2022 zijn: Wijndomein Aldeneyck (Maaseik, Maasvallei Limburg) – Wijndomein Entre-Deux-Monts (Heuvelland) – Wijnkasteel Genoels-Elderen (Riemst, Haspengouw) – Wijndomein Gloire de Duras (Sint-Truiden, Haspengouw) – Wijndomein Hoenshof (Borgloon, Haspengouw) – Chardonnay Meerdael (Oud-Heverlee, Hageland) – Wijndomein Oud Conynsbergh (Boechout, Antwerpse Kempen) – Wijnkasteel Vandeurzen (Linden, Hageland) – Wijndomein Waes (Zwijnaarde, Scheldevallei)

Samen bezitten deze domeinen bijna 100 ha wijngaarden, zowat een zesde van het totale arsenaal aan wijngaarden in heel België. De nadruk ligt bij deze domeinen vooral op mousserende wijnen en stille witte wijnen, wat overeenkomt met de meest geproduceerde wijnen in heel België. Om precies te zijn: in 2021 waren mousserende wijnen er goed voor 45 procent van de totale productie, voor stille witte wijnen was dat 41 procent. Rode wijnen namen circa 8,5 procent in beslag en rosé wijnen 5,5 procent.

“De Belgische wijnbouw is nog een jonge sector, maar begint toch zijn eigen identiteit te ontwikkelen,” vervolgt Waes. “Onze wijnen zijn typische cool climate-wijnen: fris, mineraal en vrij laag in alcohol – eigenschappen die tegenwoordig enorm gesmaakt worden door heel wat wijnliefhebbers. Door de kleinschaligheid van onze domeinen – gemiddeld niet groter dan 4 ha – zijn de meeste wijnbouwers pure ambachtslieden, die met veel zorg en geduldig opgebouwde kennis streven naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. Tot slot valt op dat er naast deze gemeenschappelijke kenmerken ook nog veel ruimte is voor eigenheid, variatie en innovatie, wat leidt tot heel wat diversiteit in het gamma. Met deze troeven moet het zeker mogelijk zijn om ook wijnliefhebbers uit het buitenland te overtuigen om kennis te maken met Belgische wijn.”

Praktisch: De stand van de Belgische Wijnbouwers bevindt zich in hal 4 en heeft als standnummer 4D34. De vzw Belgische Wijnbouwers zet zich al sinds 2009 in om de kwaliteit van de Belgische wijn te verbeteren, om een professioneel kader te creëren waarin onze wijnbouwers optimaal de vruchten van hun werk kunnen plukken, en om de bekendheid van Belgische wijn bij de consument – in binnen- én buitenland – te vergroten. Daarvoor organiseert de vzw tal van activiteiten: interessante en nuttige opleidingen, evenementen, wijnbouwers met vragen of noden bij elkaar brengen, klaarheid en eenvoud proberen te scheppen in wetgevende en administratieve zaken, interessante groepsaankopen onderhandelen, enzovoort. Meer info: www.belgischewijnbouwers.be