Restaurant Marcel Antwerpen

Parijse sfeer in een Zeemanskerk

 

Op korte tijd groeide restaurant Marcel uit tot een klassieker waar het goed vertoeven is. In de schaduw van het imposante MAS museum gingen we reeds een paar keer genieten van een degelijke keuken en ook de twee gangenlunch is een absolute aanrader.

Voorheen maakte chef Dave de Croebele samen met zijn vrouw Lieze Drowart zes jaar lang furore in de kleinschalige bistro ‘Rimbaud’ aan de Hessenbrug. Het succesverhaal kreeg in 2010 een uitgebreid vervolg om zo vlakbij het grotere restaurant Marcel te openen. Na zware renovatiewerken werd het bijna één eeuw oude authentieke pand, dat vroeger nog dienst deed als Zeemanskerk voor Engelse zeelui, omgevormd tot een restaurant met Parijse looks. Restaurant Marcel, genoemd naar de grootvader van Dave, heeft ook een schitterend terras met zijdelings zicht op het opvallende Museum Aan de Stroom – MAS.

Met Marcel ging de chef een stap verder en de bistro formule maakte plaats voor een klassiekere Frans-Belgische keuken. Respect voor het betere product staat altijd centraal. Geen wonder dat Marcel kan rekenen op veel vaste klanten en de favoriet van ’t Stad is voor veel bekende Antwerpenaren. Het is er gewoonweg altijd correct en het huis heeft een ziel klinkt de feedback, zowel qua interieur als in het bord.

De à la carte kaart volgt netjes het ritme van de seizoenen en met het 2-gangen lunchmenu serveert Marcel een uitstekende prijs/kwaliteit. Leuk is het menu Marcel waarbij je vrij kan kiezen uit de gerechten van de à la carte. Dit kan in 3-gangen, 4-gangen of 5-gangen waarbij voor sommige gerechten een supplement wordt gevraagd. Geef de chef vertrouwen in zijn culinaire inspiratie van de dag en kies het menu Confiance in 3-gangen, 4-gangen of 5-gangen.

Momenteel is chef Christophe de Coninck de schipper die het roer van restaurant Marcel aanstuurt. Ook hij kiest resoluut voor dagverse, kwalitatieve ingrediënten met een duidelijke lokale en seizoengebonden touch.

Early birds hebben ’s middags het restaurant een tijdlang voor zich alleen, stamgasten druppelen slechts langzaam binnen. Pas rond eenen, komt het restaurant volop tot leven. De Antwerpse levensgenieters willen beslist van hun etentje een gezellig onderonsje maken en de gebeurtenissen van de voorbije week langdradig uitspitten. Het restaurantgedeelte aan de straatkant is meer dan gezellig druk, terwijl het achterliggend gedeelte door businesslui wordt ingepalmd. Een stijlvolle en vlotte bediening met attentievolle hintjes voor de stamgasten, hoewel ook de toevallige passant niet over het hoofd wordt gezien.

Bij het aperitief bij onze proeverij serveerde de keuken een erg smaakvol slaatje van jonge aardappelkubusjes getooid met een zorgvuldig gerookt stukje heilbot. Als voorgerecht kozen we voor asperges op Vlaamse wijze. Feilloos geschild en leuk krokant kregen de asperges een leuk garnituur van roerei, subtiel gepeperd, en getooid met plukjes peterselie en blaadje basilicum. Mooi evenwichtig en erg lekker. Voor het hoofdgerecht viel onze keuze op een steak tartaar van Galicies Txogitxu rund geselecteerd door Imanol Jaca. Eenvoudig gepresenteerd zonder veel poespas maar wel met enkele pittige pepertjes binnenin. Hierbij een keurig fris mix lenteslaatje met cornichons en komkommerschijfjes en een kommetje goudgele en heerlijk krokante Antwerpse frietjes. Een voltreffer zonder meer.

Onze vraag om hierbij een glas stevige rode wijn werd vertaald in een dieprode en krachtige Bhilar rioja. Een mooie assemblage van 85% Tempranillo, 10% Garancha en 5% Viura,18 maand gerijpt op eik met delicate tannines. Kortom het perfecte antwoord op onze vraag.

Marcel – restaurant en food en wine-bar

Van Schoonbekeplein 13 – 2000 Antwerpen – tel 03-336 33 02 – zondag gesloten www.restaurantmarcel.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 2 minutes – sfeervol interieur in oude zeemanskerk – evenwichtige gerechten met verse seizoeningrediënten-  leuke pairingsuggesties

GaultMillau: 13/20 – anglicaanse zeemanskerk – smakelijke brasseriekeuken – charmante zaal – ook food & wine bar