Belvederes baanbrekende nieuwe single estate Rye Series introduceert concept ‘terroir’ in wodka

Nieuwe producten bevestigen dat origine meetelt en terroir de smaakervaring beïnvloedt Belvedere, ’s werelds eerste super premium wodka, onthult vandaag zijn nieuwste innovatie, de Belvedere Single Estate Rye Series. Er worden twee wodka’s geïntroduceerd: Smogóry Forest en Lake Bartezek, elk genoemd naar het dorp waar hun rogge vandaan komt. Ze zijn zo vervaardigd dat ook de unieke essentie van hun respectieve terroir erin vervat is.

De Belvedere Single Estate Rye Series neemt het concept ‘terroir’ (bodem, topografie en klimaat) in wodka op een buitengewone manier onder de loep. Conclusie? Klimaatvariatie heeft wel degelijk een impact op de smaak die dezelfde superieure Poolse Dankowskie Diamond-rogge in elk uniek product oplevert.

Terroir ontleed

Belvedere Vodka zet al van bij het begin wodka op basis van Poolse rogge en zijn superieure natuurlijke ingrediënten op de kaart. Deze innovatie sluit dan ook aan bij de lange traditie van Belvedere Vodka om wodka’s met een complex karakter te maken. Het merk werkt samen met slechts zeven boerderijen en selecteerde er voor deze reeks twee – aan het meer van Bartezek en in de bossen van Smogóry – om de impact van een specifiek terroir op de Dankowskie Diamond-rogge aan te tonen. Bij een vergelijkende degustatie valt het uiteenlopende smaakprofiel van de twee nieuwe wodka’s meteen op.

“Terroir is geen loos concept. Het komt echt naar voren in ons eten en drinken en stelt ons in staat om de geschiedenis en tradities van een plaats te proeven op onze tong en te beleven via onze zintuigen”, zegt Claire Smith-Warner, hoofd Spirits Education bij Moët Hennessy. “We hopen dat deze innovatie mensen beter leert begrijpen wat terroir inhoudt en hun een nieuwe kijk biedt op wodka en het potentieel ervan om uit te groeien tot zo veel meer dan zomaar een sterkedrank. We hebben altijd al bepleit dat wodka een complexe smaak en karakter heeft. Deze reeks illustreert nogmaals de unieke manier waarop Belvedere wodka benadert.”

“Onze nieuwe Single Estate-wodka’s zijn voor Belvedere een hele bijzondere innovatie”, aldus Rodney Williams, directeur van Belvedere Vodka. “Ze vertegenwoordigen een nieuwe fase in onze missie om aan te tonen dat wodka gelijkstaat met verfijning, scherpzinnigheid en uitzonderlijke kwaliteit. Daarnaast illustreren ze ons engagement om verwachtingen te overtreffen, zowel in het gebruik van kwaliteitsvolle Dankowskie Diamond-rogge als in ons vermogen om genuanceerde smaken te distilleren.”

Aparte smaakprofielen

Smogóry Forest is volledig gemaakt op basis van Dankowskie Diamond-rogge afkomstig van een klein landgoed diep in het westen van Polen. De landelijke regio staat bekend om haar uitgestrekte wouden, korte, continentale weerfronten, zachte winters en vruchtbare bodem. Dit weelderige, beboste terroir is volop aanwezig in de nieuwe wodka met zijn karakteristieke smaak. Met een toets gezouten karamel, een vleugje honing en witte peper heeft die een zout-zoete afdronk.

Lake Bartezek is gemaakt van Dankowskie Diamond-rogge afkomstig van één boerderij in Mazurië, een regio in het noorden van Polen die bekendstaat om zijn kristalheldere gletsjermeren en een klimaat dat gedomineerd wordt door de aanvoer van wind uit de Baltische Zee en lange winters met veel sneeuw. De rogge in deze regio ligt zelfs meer dan 80 winterdagen bedekt onder een laag sneeuw. Die omstandigheden dragen bij tot het karakter ervan en hebben ook een grote impact op het smaakprofiel. De naam Bartezek komt van het meer van Bartezek, dat langs de oostelijke rand van het landgoed loopt. Net dat terroir langs het meer komt terug in deze bijzondere wodka. Toetsen van zwarte peper, geroosterde noten en room maken deze wodka rond en vol van smaak.

Indrukwekkende nieuwe verpakking

De Belvedere Single Estate Rye Series kreeg een unieke nieuwe verpakking die mooi past bij de bijzondere wodka in elke fles. De nieuwe flessen hebben een originele, vierkante bodem die geleidelijk overgaat in een ronde bovenkant. De kortere hals is dan weer geïnspireerd op exclusieve donkere sterkedranken. De fles van Smogóry Forest is rokerig grijs, die van Lake Bartezek diepblauw. Elk evolueren ze elegant en geleidelijk van donker naar nagenoeg doorschijnend. Naast elkaar vormen ze een prachtig duo en vertegenwoordigen ze het hoogstaande karakter van hun terroir.belvedere2

Hoe komen ze het best tot hun recht?

Belvedere Smogóry Forest en Lake Bartezek kunnen met of zonder ijs gedronken worden om de verbluffende smaak ervan intens te beleven. Liever een cocktail? Dan raadt het merk aan om de wodka in te zetten als karaktervol alternatief in klassieke cocktails met roggewhisky.

Belvedere Smogóry Forest en Lake Bartezek zijn vanaf februari beschikbaar in The Pharmacy, Knokke & Bar Zar, Antwerpen en vanaf de zomer in een selectief aantal bars.