Benelux-chef Alex Joseph, 4de in internationale kookwedstrijd S Pellegrino

Alex Joseph, chef van het Brusselse restaurant Rouge Tomate, is vrijdagnacht vierde geworden in de internationale kookwedstrijd S.Pellegrino Young Chef 2015. Winnaar is de Ierse chef Mark Moriarty met zijn “Knolselderij gebakken in gerst en gefermenteerd hooi, ingelegde en gerookte knolselderij, hazelnoot en geroosterde hooithee.”

Maar liefst 3 620 jonge chefs uit 192 landen dienden hun kandidatuur in voor S.Pellegrino Young Chef 2015, een wedstrijd die wereldwijd op zoek gaat naar veelbelovend professioneel kooktalent van jonger dan dertig jaar. Voor de wedstrijd, die van start ging in november 2014, werden twintig wereldwijde regio’s gedefinieerd. Tien chefs uit deze regio’s namen het dit voorjaar tegen elkaar op in een regionale finale. Deze twintig regiowinnaars streden dan weer afgelopen vrijdag 26 juni om de titel Young Chef 2015 in de internationale finale in Milaan.

Jury van zeven wijzen: Tijdens deze internationale finale werden de jonge chefs beoordeeld door een indrukwekkende jury met volgende internationale chefs; Massimo Bottura, Gastón Acurio, Yannick Alléno, Margot Janse, Joan Roca, Yoshihiro Narisawa en Grant Achatz.

Ierse chef Mark Moriarty is beste Young Chef 2015. Het is de 28-jarige chef Mark Moriarty van The Culinary Counter (Dublin, Ierland) die zich S.Pellegrino Young Chef 2015 mag noemen. Hij vertegenwoordigde de UK-regio en werd bijgestaan door zijn mentor Clare Smyth, chef patron bij Restaurant Gordon Ramsay. Op de tweede plaats kwam de Noor Christian André Pettersen (Spiseriet, Stavanger, Noorwegen), die voor Scandinavië deelnam. De Peruviaanse Maria José Jordan (Amaz, Lima, Peru) eindigde derde en nam deel voor Latijns-Amerika.

Benelux grijpt net naast podiumplaats: Onze Benelux-kandidaat Alex Joseph van Rouge Tomate in Brussel, greep net naast een podiumplaats en eindigde vierde met zijn “Proeverij van konijn met aardappelpuree, seizoensgroenten, paarse mosterd en wilde, gepekelde uien”.

Vegetarisch gerecht wint: Het winnende gerecht van Mark Moriarty, “Knolselderij gebakken in gerst en gefermenteerd hooi, ingelegde en gerookte knolselderij, hazelnoot en geroosterde hooithee”, is volledig vegetarisch. Het is een ode aan de knolselderij, een goedkoop en bescheiden ingrediënt. De chef vertelt: “Het gerecht bestaat uit een stuk knolselderij, gebrand met de bunsenbrander, dat gemarineerd werd in een Ierse miso met gekookte gerst en hooi, afgewerkt met hazelnoot en andere vormen van knolselderij. Het is een moderne interpretatie van traditionele Ierse eetgewoontes.”

Mode en gastronomie hand in hand

Naast de S.Pellegrino Young Chef 2015 award werden er nog drie prijzen uitgereikt. Vogue Italia schreef namelijk een bijkomende wedstrijd uit, waarbij het blad op zoek ging naar de beste modeontwerper in de twintig regio’s.

De twintig geselecteerde modefinalisten creëerden een bijpassende outfit geïnspireerd op het gerecht van hun regionale chef. Hierbij viel het Latijns-Amerikaanse duo met chef Maria José Jordan en modeontwerpster Paula Cademartori twee keer in de prijzen. Zowel de aanwezige pers, foodies en fashionista’s beloonden hen met de Best Chef-Designer couple award. Daarnaast was het duo ook de favoriet van de websitebezoekers van vogue.it.

Voor de Benelux was het de Nederlanse Hellen Van Rees die een outfit creëerde bij het gerecht met konijn van Alex Joseph.