La Grande Dame Rosé 2006

Oogstjaar en druivenpluk 2006

De winter is buitengewoon koud en duurt lang. De lente duikt van het ene uiterste in het andere, maar creëert wonderwel de juiste omstandigheden voor het uitbotten van de ranken. Eind juni ontluiken de eerste bloesems onder een zon die veel te sterk brandt voor de tijd van het jaar. De zomer is chaotisch en augustus doet eerder denken aan het einde van de herfst. Gelukkig kan de wijngaard putten uit zijn eerder opgebouwde reserves en levert dit een rijkelijke oogst op van uitmuntende kwaliteit. Zo werden er tussen 14 en 29 september prachtige druiven geoogst: botrytis dreigde op het laatste moment nog een domper te zetten op de oogst, maar had uiteindelijk geen enkele impact op de kwaliteit. De druiven werden zorgvuldig gesorteerd. De pinot-noirwijnen zijn fruitig en vlezig, en de chardonnaywijnen zijn een toonbeeld van verfijning. De rode wijnen van Le Clos Colin in Bouzy creëren een buitengewoon evenwicht met een heerlijk vlezige, knapperige toets.

De cuvée

De basiswijn bevat 60% pinot noir afkomstig van de grand cru van Aÿ voor La Grande Vallée de la Marne, en de grand cru’s van Verzenay, Verzy, Ambonnay en Bouzy voor La Montagne de Reims. Chardonnay vertegenwoordigt 40% van deze assemblage en is afkomstig van slechts drie grand cru’s: Avize, Oger en Le Mesnilsur-Oger in La Côte des Blancs. La Grande Dame Rosé 2006 wordt verkregen door 15% rode wijn toe te voegen, die volledig wordt vervaardigd op basis van de pinotnoirdruif uit de gemeente Bouzy. Alle druiven zijn afkomstig van Le Clos Colin, een van onze beste percelen in het hart van deze grand cru.

Een streling voor de zintuigen:

La Grande Dame Rosé 2006 heeft een fonkelende kleur met een koperachtige gloed. De bubbels zijn bijzonder fijn en creëren een mooie schittering. De neus onthult eerst een zilte en minerale basis, gevolgd door een vleugje rode vruchten (morellen, bosaardbeien, aalbessen) en afgerond met een geroosterde toets van hazelnoot, cacao en milde specerijen. Bij het walsen wordt het aangebrande karakter nog versterkt en is het complexe aroma van de grote pinots noirs alom aanwezig.

De stevige body en vlezige smaak worden aangevuld met een knapperige, zijdeachtige textuur. De tannines zijn nog aanwezig en vragen duidelijk om gerechten met een uitgesproken textuur, die deze wijn helemaal tot zijn recht laten komen. De finale is lang en mondvullend. De tannines integreren zich al uitstekend en zullen alleen maar meer versmelten in de komende jaren.

Cru’s: Grands Cru’s – Premiers Cru’s – Autres Cru’s

Druivenvariëteiten: 60% Pinot Noir – 40 % Chardonnay – + 15 % Bouzy Rouge du Clos Colin

DOSERING : 8 g/l Brut – Extra Dry – Sec – Demi-sec – Doux

Degustatie temperatuur 10 -12 °C

Gerechten combinaties: Aperitief – Gerookte vleeswaren – Wit vlees – Hapjes – Voorgerechten – Herfstchampignons

Bewaarpotentieel: Vanaf vandaag tot 2025

Met een ‘Verre Prestige’ van Veuve Clicquot wordt de degustatie buitengewoon betoverend.