Beste jonge Benelux-chef: Andrea Miacola van restaurant De Librije

S.Pellegrino, het wereldberoemde spuitwater dat staat voor gastronomische beleving, speurt na het grote succes van de eerste #SPYoungChef in 2015 ook dit jaar tijdens een grote internationale zoektocht naar de beste jonge chef ter wereld.

David Martin, Filip Claeys, Giovanni Bruno en Tim Boury verkozen Andrea Miacola van restaurant De Librije tot de beste jonge chef van de Benelux in Antwerpen bij Het Pomphuis (De Ark). Dat gebeurde in het kader van de mondiale culinaire wedstrijd S.Pellegrino Young Chef 2016. Deze Italiaanse winnaar geboren in 1987 toert al een jaar in de potten van De Librije in Zwolle (Nederland). Hij wist de jury te overtuigen met zijn “Grijs Carmagnolakonijn met smaken van tom kha, tulp en Vesuviaanse tomatenbouillon”.

Het verdict van de jury: Hans van Wolde (Beluga**, Nederland): “Het is moeilijk om als kok lekker en mooi te koken naar ieders mond, maar de jury was unaniem bij het kiezen van de winnaar. Dit gerecht zal de jury in Milaan verbluffen. Het is een modern gerecht met een klassieke basis, met tegelijkertijd alle aspecten van een winnend gerecht.” David Martin (La Paix *, België): “Uit meer dan 2.000 inzendingen over de hele wereld werden er tien Benelux-finalisten verkozen. Het niveau in deze regionale finale lag enorm hoog. De jury was echter unaniem over de winnaar. Met trots zal ik Andrea dan ook begeleiden tijdens de wereldfinale in Milaan in oktober.”

Andrea Miacola (Librije***, Nederland) over zijn winnend gerecht: “Er is slechts één ingrediënt dat elk gerecht uniek en perfect maakt: de liefde en passie waarmee je het gerecht maakt. In mijn geval kan je dat best letterlijk nemen. Het Carmagnolakonijn komt uit Piemonte (Italië), de streek waar mijn vriendin (patissier van opleiding) van afkomstig is.”

De winnaar Andrea Miacola, afkomstig uit Vieste (Zuid-Italië), is sinds 2015 chef de partie bij De Librije in Zwolle. Na zijn culinaire studies in Italië aan ALMA (Scuola Internazionale Di Cucina Italiana in Parma), leerde hij de knepen van het vak bij Ristorante Del Cambio (Turijn), Le Calandre Restaurant*** (Padova), Ristorante Carlo Cracco ** (Milaan), Hotel Bauer***** (Venetië), Hotel Bulgari***** (Londen), Restaurant Vila Joya** (Albufeira, Portugal), Ca D’Oro* (St. Moritz, Zwitserland).

Voor de regionale finale van de wereldwijde zoektocht naar de S.Pellegrino Young Chef of the Year 2016 maakt Andrea grijs Carmagnolakonijn met smaken van tom kha, tulp en Vesuviaanse tomatenbouillon. Hij liet zich daarbij inspireren door de kookstijl van 3 Michelin star chef Jonnie Boer, chef Executive bij De Librije. “Dit gerecht kwam tot stand uit mijn liefde voor het combineren van verschillende producten uit een mengeling van culturen en terroirs. De combinatie van zowel Thaise (groene curry en de infusie van kokosnootboter) als Italiaanse producten (Vesuviustomaat en het grijze Carmagnolakonijn) zorgen voor een intense en harmonieuze smaak. Als afwerking koos ik voor de tulp, die de knapperige en toets geeft aan het gerecht.”

Voor diegene die benieuwd zijn naar Andrea’s creatie hebben we goed nieuws. “Klanten zullen dit gerecht binnenkort ook in De Librije kunnen proeven. Met dit signatuurgerecht wil men de klanten de ongebruikelijke en smakelijke combinatie tussen de zilte zeesmaak en het konijnenvlees laten ervaren.”

Dit waren de andere finalisten van de S.Pellegrino Young Chef 2016 Benelux-finale: Laurent Vandekerckhove (Savarin, Oostende), Jelle de Roy (Ambrosia Fijnkeuken, Duffel), Thijs Vervloet (Restaurant Colette, Westerlo), Alex Lamonte (Benoit & Bernard Dewitte*, Ouwegem), Jonathan Hernandez Peralta (Ô de Vie, Juprelle), Jeffrey Laarberg (Manoir Restaurant Inter Scaldes**, Kruiningen), Lorenzo Zanaga (Grand Hotel Krasnapolsky, Amsterdam), Lars Drost (Ciel Bleu Restaurant **, Amsterdam), Kees Krabbe (Square Gastronomie, Hengelo).

De jury bestond uit topchefs uit de Benelux waaronder David Martin (La Paix*, België), Filip Claeys (De Jonkman**, België), Giovanni Bruno (Senzanome*, België), Tim Boury (Restaurant Boury*, België), Illario Mosconi (Mosconi*, Luxemburg) en Hans van Wolde (Beluga**, Nederland).

De grote S.Pellegrino Young Chef 2016-finale vindt plaats op 13 en 14 oktober 2016 in Milaan, waar de S.Pellegrino Young Chef 2016-award zal worden uitgereikt. Nieuw dit jaar is het panel van zeven juryleden, the Seven Sages, bestaande uit gerenommeerde culinaire talenten als David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne en Roberta Sudbrack. Zij zullen tijdens de grote finale in Milaan de meest getalenteerde jonge chef ter wereld kiezen. Dat er maar liefst 100 regionale jurerende topchefs, 20 jonge finalisten, 20 mentorchefs en een selecte groep van zeven jurerende internationale chefs tijdens de finale zijn, weerspiegelt de sterke interesse van S.Pellegrino om opkomend culinair talent te ondersteunen.