Restaurant Hayashi – Antwerpen

Op donderdag 18 april 1996, opende restaurant Hayashi voor het eerst zijn deuren  aan de Tabakvest te Antwerpen. De populariteit van dit Japans restaurant groeide zeer snel en het restaurant werd een geliefde oase bij zowel Belgen als bij de toeristen en warm aanbevolen door Japanners die Antwerpen bezochten. Een buitenkansje trouwens om fijnproevers te laten genieten van Sushi, Sashimi, Tempura, Maki en andere authentiek Japanse gerechten.

Vijf jaar geleden werd overgeschakeld naar een nieuwe locatie gelegen in het hart van de oude havenbuurt het Eilandje, een bruisende nieuwe wijk op wandelafstand van het centrum. Het is het ideale vetrekpunt of eindpunt voor een bezoekje aan de havenstad Antwerpen. In de nabijheid van ons restaurant bevindt zich o.a. het MAS (Museum Aan de Stroom) het nieuwe stadsicoon, met zijn 60 meter biedt deze een adembenemend panorama van 360° over de stad, stroom en de haven. De opening van het restaurant ’t Zilte in het MAS en het nieuwe Hayashi vond zowat gelijktijdig plaats al kreeg het MAS heel wat meer belangstelling. In de buurt eveneens het Red Star Line museum, deze legendarische scheepvaartmaatschappij vervoerde tussen 1873 en 1934 meer dan 2 miljoen passagiers van de Scheldestad naar Amerika. Ook andere initiatieven zorgen voor een bruisende heropleving van dit voormalig Antwerps havenkwartier dat opnieuw verbondenheid met het centrum van de stad in het leven roept.

De unieke gerechten van Hayashi worden door een ervaren chef-kok, die trouwens zijn naam aan het restaurant gaf, persoonlijk en op creatieve wijze bij u aan tafel bereid en geserveerd. Echt traditioneel Japans dineren (natuurlijk met de vertrouwde eetstokjes) is, voor iedereen met gevoel voor smaak en stijl, altijd een onvergetelijke ervaring. De traditionele Japanse keuken behoort tot één van de beste ter wereld; het eten is puur, de producten dagvers en zeer zeker heel gezond voor jong en oud.  Voor de bereiding van alle gerechten (Sushi, Sashimi, Teppan-Yaki…etc.) beschikt Hayashi over de  beste en top verse ingrediënten.

Het sfeervolle restaurant nodigt uit tot aangenaam tafelen, alleen of met een gezelschap, zakelijk of privé, het Japans restaurant  Hayashi is de ideale ontmoetingsplaats om in een comfortabele sfeer  te lunchen of te dineren. U kunt plaatsnemen aan één van de Teppan-Yaki tafels waar de chef-kok de fijnste en verste ingrediënten behendig transformeert in waanzinnig heerlijke gerechten.  U kunt ook plaatsnemen in één van de sfeervolle zitjes waar u kunt genieten van een uitgekiende Sushi & Sashimi kaart. In de zomer gaat het terras open zodat u ook hier kunt genieten van heerlijke gerechten onder het genot van bijvoorbeeld een glaasje Sake of één van de traditionele Japanse biersoorten. Dit alles in de ambiance van het voormalige havenkwartier  en de oude herinneringen aan deze bijzondere plek.

De kaart zorgt voor een sliert traditionele menu’s zoals de Menu-compleet: Miso Soep, diverse groentjes, kippasteitje, kipstukjes aan spies, gamba, zalmfilet, salade ossenhaasfilet en gebakken rijst, dessert. Het Seafoodmenu, 57€ bestaat uit sashimi miso soep, diverse groentjes, tongfilet, sint jakobsschelpen, inktvis, gamba, salade, zalmfilet, gebakken rijst en dessert. Het HAYASHI MENU: Tempura Miso Soep, diverse, groentjes, lamskroon, tongfilet, sint jakobsschelp, beefrol, kreeft, gebakken rijst en dessert kost  € 70.00. Er is ook een kindermenu, nl het Kodomo menu voor kinderen tot 10 jaar, bestaande uit Miso Soep, diverse groentjes, kippasteitjes, kipfilet gebakken rijst en kinderijsje € 19.00. Top of the bill is het Tokyo menu, een verrassingsmenu waarbij de chef-kok een typisch menu samenstelt met alles erop en eraan.

Wij opteerden bij onze degustatie voor het Sakura menu. Als introductie een geurige en dampende tempura miso soep die vanuit de keuken werd geserveerd. De eerste bereidingssessie omvatte beefrolletjes, sint jakobsvruchten, gamba’s, telkens met een geëigend assortiment groentjes. De chef-kok zorgt voor een spetterende show en toont op een vingervlugge en handige manier de rijkdommen van de Japanse keuken. Leuke en pittige dipsausjes die het smaakpalet aanvullen en verrijken, worden meermaals bijgevuld tot jolijt van de deelnemers.

De show must go on. Na een korte rustpauze volgen de bereiding van beefrol met salade, zalmfilet met groentjes en ossenhaasfilet met groentjes en gebakken rijst. Hoewel alles behoorlijk vlot verloopt, gaat de tijd razendsnel voorbij. Ook de tweede sessie wordt een aaneenschakeling van geurige en keurige presentaties die met een leuk dessertje worden afgerond.

Restaurant Hayashi – Nassaustraat 27 – het Eilandje – 2000 Antwerpen.

Tel 03-226 28 27 – www.hayashi.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

bereidingen op Teppan-Yaki tafels

mooie combinaties en fijne smaakaccenten

typisch Japanse ingrediënten

sfeervol interieur