Bier “Vaurien”! – Château de Grandvoir

Het Château de Grandvoir, een uitgestrekt landgoed met een rijke geschiedenis, onthult vandaag zijn schatten. Het kasteel kreeg een verjongingskuur en opent zijn deuren voor liefhebbers van erfgoed en natuur die dol zijn op lokale producten en voor romantische zielen die er even tussenuit willen.

Nog maar een paar jaar geleden, aan het begin van dit decennium, was het Château de Grandvoir een verlaten plek; een mooie, rustige plaats waar omwonenden en vakantiegangers even in het groen konden verpozen.

De renovatie van de historische gebouwen zorgde uiteindelijk voor diverse activiteiten, die onafhankelijk van elkaar zich toch ongestoord kunnen ontwikkelen en uitbreiden. Een deel van de gebouwen biedt een onderkomen aan een micro-brouwerij die zich op enkele jaren tijd volledig in het horeca landschap wist te integreren.

De streek van de ‘Vauriens’ (de geuzennaam van de omwonenden) blijkt prima grond voor de productie van de beste Ardense bieren. Hier vinden we de Brasserie de Grandvoir, onder de kundige leiding van Christophe Urvoy-Isaac, geassisteerd door  Julien Depierreux, een 26-jarige ingenieur-brouwer uit de streek, afgestudeerd aan het Institut Supérieur Industriel Meurice van Anderlecht. Sinds 2016 is Le Vaurien, een verfrissend en licht (5,7°) speciaalbier, uitgegroeid tot een van de meest aantrekkelijke blondines uit de streek. Het bier wordt vaak geserveerd (en erg gesmaakt) tijdens de lokale sportevenementen, na een stevige wandeling in de nabijgelegen bossen of als aperitiefje bij de haard in de grote salon van het kasteel.

Het opzet van de micro-brouwerij is te zorgen voor enkele broertjes en zusjes van deze blondine, geen onoverzichtelijk assortiment maar wel enkele leuke compagnons elk met eigen karakter en smaak. Tijdens de landbouwbeurs van Libramont, eind juli, wordt trouwens een tweede product van Le Vaurien voorgesteld hoewel men voorlopig niet meer details wil prijsgeven. Vast staat alleszins dat ook de ingrediënten van dit 2de speciaalbier een binding hebben met de lokale specialiteiten, of zoals Christophe Urvoy-Isaac het uitdrukt “het zit ‘m in de bodem”.

‘In de brouwerij vertellen we een verhaal, we nemen locals aan, we beleven de streek echt,’ verklaren de hoofdrolspelers in dit unieke kader. ‘We werken samen met mensen uit een straal van vijf kilometer en alle medewerkers getuigen van een frisse, jonge wilskracht, klaar om alle mogelijke uitdagingen aan te gaan. De productie van een bier was een uitdaging die we niet uit de weg konden gaan. Met zo’n vruchtbare grond en de rivier de Vierre zo dichtbij zitten we op een ideale plaats om bier te brouwen. Dat zie je wel aan het aantal brouwerijen in de streek, waaronder de bekende abdij van Orval. Onze Vaurien heeft een mineraal karakter en kan zowel als licht bier als luxebier omschreven worden. Het is een speciaal streekbier, heerlijk licht en met een geheel eigen smaak die al goedgekeurd is door ‘biergroentjes’ als door de echte kenners!

De blondine wordt vanzelfsprekend geserveerd in flessen, maar kan ook worden geleverd in vaten van 20 en 30 l. Perfect voor de horeca, maar ook een leuk tussendoortje voor tal van verenigingen en lokale evenementen die een typisch, smaak- en karaktervol product willen serveren.

La Brasserie de Grandvoir – www.terredevaurien.be