Fitou selectie

Prijs-kwaliteit een leuke selectie de oploopt naargelang de ouderdom van de wijnen. De Selection van Domaine Maynadier 2015 kost 9€, maar de Génération van Château de Nouvelles ook 2015, kost wel 30€ waardoor duidelijk blijkt dat naast het millésime ook naambekendheid en selectieve oogst van zeer speciale percelen ook hun aandeel in de prijsvorming opeisen. Facet dat trouwens ook in andere wijngebieden, wereldwijd, een rol speelt.

Op de proeftafel:

Fitou Domaine du Grand Guilhem

Karmozijn robijnrood met een geur van wild zwart fruit met hints van zoethout en gentiaan. De florale toetsen doen denken aan jasmijn en viooltjes, leuk vlezig met krokante smaak en fijne tannines. Opvoeding in barriques, assemblage van 80% Carignan en 20% Grenache.

Domaine Bertrand-Bergé in Paziols

Figuurlijk model-domein dat onder leiding van Jérôme Bertrand en zijn echtgenote Sabine eveneens aandacht besteedt aan de ontwikkeling van het wijntoerisme. Maar er is vanzelfsprekend aandacht voor de appellatie. Zij hebben de exploitatie van het familiedomein in 1993 overgenomen en zorgen elk jaar opnieuw voor enkele experimenten hetzij in de wijngaard, hetzij in de vinificatieruimte. In 2011 zorgde ze voor de overschakeling van hun 36ha groot domein naar bio.

Mégalithes 2015 Fitou Domaine Bertrand-Bergé

Paars robijnrode mantel in het glas met aroma’s van jodium en gerookte muskaatnoot, aangevuld met rijke fruitige toetsen. Het zwart fruit in de mond, vooral zwarte bessen, bramen en blauwe bosbessen zorgen voor leuke karaktertrekken opgevrolijkt door pittige tannines. Delicate hints van o.m. peper, komijn en kardemom versterken het mooie karakter. Assemblage van Carignan en Grenache van oude wijnranken, 90 jaar oud. Opvoeding van 18 maand in tanks.fitou-2210

Mas des Caprices

Een idyllisch domein, soms getooid met een vleugje wildernis, hoewel het domein van 14 hectaren, bestaande uit meerdere verspreide percelen, toch voor leuke wijnen zorgt die soms verrassende namen meekrijgen. Dit domein is eigendom van Mireille en Pierre Mann afkomstig uit een wijnbouwersfamilie uit de Elzas en initieel actief in de horeca-sector. De lokroep van het land en vooral de zee stimuleerde hun beslissing om in 2005 naar Leucate te verhuizen en zich nuttig trachten te maken in de appellatie Fitou. Hun percelen liggen voornamelijk op het kalkachtig plateau maar ze bezitten er eveneens op diverse schistrijke bodems In 2009 verlieten ze de coöperatie en sindsdien pleiten ze voor een biologische teelt met constante innovaties. De namen van hun wijnen getuigen van hun passie maar tevens van hun verliefdheid op deze regio … Blanc de l’œuf – gevinifieerd in een betonnen ei, Ozé voor de rosé, RAS staat voor Rouge à Siroter, Anthocyane voor een diep gekleurde Fitou …

Anthocyane 2014 Fitou Mas des Caprices

In het glas een mooie donkere granaatrode wijn met in de neus leuke aroma’s van gekonfijte kers, overhellend naar gedroogde vijg en subtiele hints van saffraan en kardemom. Leuke fruitige aanzet in de mond met gezellige frisheid, sappige accenten van zwarte aardbei en delicate tannines. Assemblage van Mourvèdre, Carignan en Grenache, rijpt minsten 16 maanden in barriques.

Domaine Lerys

Sedert Alban in 2012 dit familiedomein overnam werden de wijnen grondig afgestoft waardoor de ruwe kantjes van de Fitou van weleer volledig verdwenen. Alban zorgt voor eigentijdse wijnen, verfijnd, boordevol fruit en zachtere tannines met frisse, smakelijke wijnen als resultaat.

Het domein omvat ruim 42 hectare op hellingen en heuvels tussen de 130 en 200m, meestal op een ondergrond van schist, met aanplanting ‘en gobelet’ zodat ze makkelijk kunnen worden bewerkt. Deze bodemstructuur is waterdoorlatend en droogt relatief snel, het voordeel is evenwel dat de schist meerdere breuklijnen vertoond zodat de wortels behoorlijk diep in de ondergrond kunnen doordringen. De Carignan krijgt door de assemblage met de Syrah aldus Alban, wel een heel charmant tintje.