Basilicumplanten uit meerlagenteelt nu exclusief te koop bij Bio-Planet. Na twee jaar testen brengt Bio-Planet voor het eerst kruiden uit een zelfontwikkelde vertical farm op de markt. In dit gesloten systeem worden de planten in rijen boven elkaar gekweekt. Deze methode is vrij van pesticiden en vergt 90 % minder water en 20 keer minder oppervlakte dan klassieke teelt. De verse basilicum van het huismerk Boni Selection is sinds 4 maart te koop in de 31 Bio-Planet-winkels en via de webshop voor 1,89 euro per stuk. Later dit jaar komt daar ook koriander bij.
Minimale ecologische voetafdruk
Colruyt Group is de eerste retailer in België die een eigen vertical farm heeft ontwikkeld en gebouwd. De groep ziet ontzettend veel potentieel in deze nieuwe teelttechniek, omdat die toelaat om kruiden te kweken met een zeer kleine ecologische voetafdruk. Zo is er voor een eenzelfde hoeveelheid planten 20 keer minder ruimte nodig dan in klassieke teelt. Hierdoor worden waardevolle landbouw- en natuurgronden uitgespaard. Niet onbelangrijk aangezien zo’n 80 % van het landbouwareaal wereldwijd al in gebruik is. Door de farm te integreren in een van de distributiecentra van de groep in Halle worden er ook 5 keer minder kilometers dan voorheen afgelegd.
“Daarnaast verbruiken we 90 % minder water en 50 % minder nutriënten dan in klassieke teelt. Bovendien werken we enkel met gezuiverd regenwater, dat we opvangen op het dak van ons verdeelcentrum”, vertelt Fabrice Gobbato, algemeen directeur van Bio-Planet. De zelfontwikkelde, zuinige ledverlichting en het innovatief ventilatiesysteem maken de farm zeer energie-efficiënt. De installatie draait bovendien op 100 % groene stroom afkomstig van windturbines en zonnepanelen. “Al deze aspecten maken de farm en de basilicumplanten heel duurzaam, en dat is voor Bio-Planet doorslaggevend”, zegt Fabrice Gobbato. “Wij willen onze klanten immers een duurzaam, lokaal en innovatief product aanbieden. Vertical farming kan volgens ons een antwoord zijn op de alsmaar hogere verwachtingen van onze klanten op vlak van verantwoord consumeren. We starten nu met basilicum, later dit jaar komt er ook koriander bij.”
Hightech basilicum
In de hoogtechnologische installatie is er plaats voor 250.000 planten. Dit volstaat om de vraag van Bio-Planet af te dekken. De basilicumplanten zijn exclusief te koop in de 31 winkels van Bio-Planet en via de webshop. Klanten vinden ze terug onder het huismerk Boni Selection, dat inzet op een duurzaam assortiment. “Hoewel deze verse kruiden geen biolabel dragen, verdienen ze absoluut een plek in ons assortiment”, verklaart Fabrice Gobbato. “Ze zijn gegroeid uit biozaad en we hebben bewust gekozen voor een bijzonder duurzaam en composteerbaar substraat gemaakt van organische reststromen, ook al is dit vandaag nog niet biologisch.” De basilicumplanten worden ook op natuurlijk wijze geteeld, zonder pesticiden. Ze zijn dus 100 % puur en de kwaliteit blijft het hele jaar door even hoog, los van de weersomstandigheden.
De planten hebben een frisse en sterke basilicumsmaak, die mee bepaald werd door de Bio-Planet-klanten aan de hand van smaaktesten. Bio-Planet heeft ook gewerkt op een recycleerbare verpakking, waarop vermeld staat hoe klanten het basilicumplantje kunnen verzorgen zodat het zo lang mogelijk meegaat. Zo draagt Bio-Planet z’n steentje bij om voedselverlies bij de klant thuis tegen te gaan.
Innovatieve technologie uit eigen huis
De ‘vertical farming’ technologie werd volledig ontwikkeld door de eigen R&D-afdeling van de groep. Biotechnologen en –ingenieurs sleutelden de voorbije 2 jaar aan de optimale groeiomstandigheden voor de kruiden. Zij weten perfect wat de planten op welk moment nodig hebben en dienen lucht, licht, water en voedingsstoffen gecontroleerd toe in de ideale hoeveelheden. Hierdoor zijn de kruiden sneller volgroeid dan bij klassieke teelt en verbruikt de farm niet meer energie en grondstoffen dan strikt noodzakelijk.
Voor Colruyt Group is ‘vertical farming’ geen sprong in het onbekende. Binnen de groep was er al heel wat kennis op vlak van hernieuwbare energie, waterzuivering, ledverlichting, ventilatie, koeling en automatisatie. De kennis van al deze technieken ligt mee aan de basis van de eigen ‘vertical farming’ technologie. Daarnaast werkt de R&D-afdeling van de groep nauw samen met kennisinstellingen, zoals UGent en het lichtlabo van KULeuven, om het project een stevige wetenschappelijke basis te geven. Bovendien loopt er momenteel een onderzoeksproject in samenwerking met VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. “Om op termijn te kunnen opschalen of te experimenteren met andere soorten, is er bijkomend onderzoek, investering en ontwikkeling van de technologie nodig”, besluit Fabrice Gobbato.