Reis de wereld rond in een theekop

» De wereld in je theekop met Special.T

Geen ander product dat wereldwijd zo verspreid is en toch zo kan verbinden als thee. Op z’n Brits met High Tea, mystiek en ceremonieel zoals in Japan, uit een calebas zoals de maté in Argentinië, of kruidig en rustgevend met een kopje rooibos uit Zuid-Afrika. Sinds zijn geboorte in China duizenden jaren geleden heeft thee er een hele wereldreis op zitten. Verre oorden die jij dankzij de fijne selectie van Special T. thuis kan bezoeken en beleven.

  1. China: de bakermat

De legende vertelt dat thee een dikke 7000 jaar geleden zou zijn ontdekt door de Chinese god van de landbouw, Shennong. Blaadjes van een struik dwarrelden in zijn potje met kokend water en thee was geboren. Hoe het ook zij, China is ontegensprekelijk de bakermat van de thee. In z’n eentje neemt het land maar liefst 30% van de mondiale theeproductie voor z’n rekening.

Oolong Fujian: Een pareltje van Chinese bodem is de oolong thee of blauwe thee. De oolong thee die Special T. voor haar capsules selecteerde, is afkomstig uit de Fujian-regio. Gekend om haar voortreffelijke oolong-variëteiten produceert dit gebied groene theeblaadjes die na oxidatie (variërend tussen de 10 en de 75%) een zachte smaak hebben (tussen groene en zwarte thee in)en een lichte blauwige schijn hebben.

India: het zwarte goud

Hoewel thee ook in India al duizenden jaren werd gedronken, is het pas toen de Britten het vanuit China introduceerden dat de consumptie en de handel echt aanzwengelden. Ondertussen is India, na China, de grootste producent ter wereld. Veel van de (voornamelijk) zwarte thee wordt ter plekke genuttigd, enkel de fijnste soorten vinden hun weg naar het buitenland.

Darjeeling: De subtiele darjeeling thee is er één van. Door de ligging van de theeplantages aan de voet van de Himalaya, kan darjeeling thee afhankelijk van de hoogteligging van de plantage een andere smaak hebben. Special T.’s Darjeeling heeft een boeket van ceder en eik met toetsen van muscaatdruif en honing.

Japan: een evergreen

In Japan maakt thee inherent deel uit van de cultuur. Want hoewel het op de 8e plaats staat van theeproducerende landen, voert Japan slechts 2% van de oogst uit. Bijna alles wordt dus door de Japanners zelf gedronken en dan vooral in de vorm van groene thee. In Japan staat thee quasi synoniem aan groene thee. Anders dan in China, waar de theebladeren worden geroosterd, worden ze in Japan gestoomd. Dit opent een volledig nieuwe waaier aan smaken en subtiliteiten.

Genmaicha is een populaire Japanse theevariatie die bestaat uit een combinatie van groene thee met geroosterde bruine rijst. Wanneer je een kop Genmaicha thee drinkt, stijgt eerst de gepofte geur van de rijst op en pas daarna de frisse toetsen van de theeblaadjes.

Zuid-Afrika: met de kleur van de aarde

In het zuidelijkste hoekje van het Afrikaanse continent wordt hoofdzakelijk rooibos geteeld. Rooibosthee is afkomstig van de gelijknamige plant en komt van nature enkel en alleen voor in Zuid-Afrika, in de regio Cederberg gelegen in het zuidwesten van het land. Doordat rooibos geen theïne bevat, en daardoor eigenlijk officieel geen thee is, heeft het ook niet de bittere smaak die andere theesoorten soms wel hebben. Rooibos is zacht, licht kruidig en zoet.

Rooibos Orange: Voor haar Rooibos Orange combineerde Special T. de zongedroogde rooibosblaadjes met een vleugje sinaasappelschil om het zoete van de thee te accentueren en tegelijk een frisse citrusnoot te brengen. De licht ontspannende werking en de afwezigheid van theïne maken Rooibos Orange erg geschikt als drankje voor het slapengaan.

Oolong Fujian van Special.T. €3,99 per doosje met 10 capsules. – Darjeerling van Special.T. €3,99 per doosje met 10 capsules – Genmaicha van Special.T. €3,99 per doosje met 10 capsules. – Rooibos Orange van Special.T. €3,99 per doosje met 10 capsules.